28.5 C
București
9 septembrie 2024

Reactia Israelului dupa ce Curtea Penala Internationala a solicitat mandate de arestare pentru Netanyahu si liderii Hamas

Israelul respinge ferm mandatele de arestare emise de CPI pentru liderii săi și Hamas

Citeste si ...

Procuratura Curtii Penale Internationale (CPI) a generat controverse majore prin solicitarea de mandate de arestare impotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, a ministrului apararii Yoav Gallant si a liderilor gruparii Hamas. Aceasta decizie a starnit reactii furioase din partea Israelului si elogii din tabara palestiniana.

Israelul acuza CPI de „denaturarea profunda a justitiei”

Ministrul de externe israelian, Israel Katz, a catalogat cererea procurorului CPI drept „o decizie scandaloasa” si „o rusine istorica”. El a afirmat ca Israelul „va lupta impotriva acestei decizii” si nu va fi impiedicat sa „recupereze persoanele rapite de Hamas” sau sa „doboare regimul de teroare al Hamas”.

Benny Gantz, ministru in Cabinetul de Razboi, a denuntat „denaturarea profunda a justitiei” prin echivalarea liderilor unei tari democratice cu cei ai unei „organizatii teroriste insetate de sange”. Iar Bezalel Smotrich, ministrul de finante, a calificat CPI drept o „instanta politica si antisemita”.

Palestinienii saluta decizia CPI

In tabara palestiniana, decizia CPI a fost primita cu bratele deschise. Wasel Abu Youssef, membru in OEP, a afirmat ca „poporul palestinian are dreptul sa se apere”, iar oficialii israelieni ar trebui sa faca obiectul mandatelor pentru „infractiuni de genocid in Gaza”.

Motivele mandatelor de arestare

Reactia israelului dupa ce curtea penala internationala a solicitat mandate de arestare pentru netanyahu si liderii hamas

Potrivit procurorului Karim Khan, liderii Hamas sunt acuzati de crime de razboi si impotriva umanitatii, inclusiv:

  • Asasinarea a sute de civili israelieni
  • Luarea a cel putin 245 de ostatici in octombrie 2023

Pe de alta parte, Netanyahu si Gallant sunt vizati pentru:

  • Crime de razboi si impotriva umanitatii in Gaza din octombrie 2023
  • Asasinate intentionate
  • Infometarea populatiei civile palestiniene ca „metoda de razboi”

Khan sustine ca aceste cereri sunt „rezultatul unei investigatii independente si impartiale”.

Controverse privind CPI si teritoriile palestiniene

Israelul nu recunoaste autoritatea CPI pentru investigatii in teritoriile palestiniene ocupate. De asemenea, deputati americani au amenintat cu represalii daca se emit mandate impotriva oficialilor israelieni.

CPI a investigat de multa vreme presupuse crime de razboi comise de ambele tabere. Intr-un caz similar, Putin a fost vizat de un mandat pentru deportarea copiilor ucraineni in Rusia.

Citeste si...
Tot mai multi angajati se intorc fizic la birou in 2024

Desi CPI incearca sa faca dreptate, decizia sa privind Israelul si Hamas ameninta sa adanceasca si mai mult un conflict deja extrem de complex si tensionat. Doar un dialog constructiv si respectarea dreptului international pot duce la o rezolvare durabila a acestei crize.

Sursa imagini: Social Media

Subiecte abordate in articol: Conflictul israeliano-palestinian, Curtea Penala Internationala, Crime de razboi, Dreptul international

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole