8.4 C
București
3 noiembrie 2024

Are Netanyahu un plan pentru o ” a doua zi dupa ” razboiul din Gaza?

În timp ce Israelul bombardează neîncetat Fâșia Gaza, mulți se întreabă dacă premierul Netanyahu are un plan pentru ceea ce se va întâmpla după încetarea focului. Dovezile arată că nu există un astfel de plan clar, deși Netanyahu a prezentat câteva idei controversate.

Citeste si ...

Pe 16 mai 2024, tensiunile dintre Israel si gruparea militanta palestiniana Hamas au atins un nou nivel critic. Israelul a intensificat bombardamentele asupra Fasiei Gaza, micuta enclava palestiniana de doar 365 km patrati, locuita de aproximativ 2 milioane de oameni. Pe masura ce cladirile rezidentiale si infrastructura vitala sunt reduse la moloz, criza umanitara se adanceste, iar intrebarile cu privire la un eventual plan pentru perioada de dupa incetarea focului devin tot mai presante.

Frustrari in guvernul Netanyahu

La trei zile dupa ce bombardamentele au distrus spitalul principal din Gaza, ministrul israelian al apararii Yoav Gallant a criticat lipsa unei strategii clare din partea premierului Netanyahu. Gallant a declarat public:

„Premierul trebuie sa ia o decizie. Nu putem continua operatiunile militare la nesfarsit fara un plan clar pentru ziua de dupa.”

Are Netanyahu un plan pentru o

Șeful Statului Major, generalul Herzi Halevi, a avertizat si el ca, fara un proces diplomatic pentru instalarea unei autoritati de conducere in Fasia Gaza care sa nu fie Hamas, Israelul va fi nevoit sa lanseze „campanii militare din nou si din nou” – o sarcina „sisifica”.

Planul controversat al lui Netanyahu

La 3 mai, Netanyahu a publicat online cateva planuri pentru perioada de dupa razboi in Gaza, planuri care au fost primite cu critici dure. Conform acestor planuri:

  • O investitie masiva ar urma sa aduca prosperitate fara precedent pentru palestinienii din Gaza
  • Ar exista:
    1. Porturi libere
    2. Energie solara
    3. Fabrici de masini electrice
    4. Exploatarea recentelor descoperiri de gaze naturale
  • Planul ar fi supravegheat de o coalitie de state arabe (Arabia Saudita, EAU, Egipt, Bahrain, Iordania si Maroc)
  • Dupa o perioada de „deradicalizare”, Gaza s-ar uni cu Cisiordania ocupata si ar recunoaste Israelul prin Acordurile Abraham
  • Israelul ar pastra dreptul de a interveni pentru a controla „amenintarile la adresa securitatii”
EtapaPerioadaObiective
12024-2027Reconstructie si stabilizare
22028-2031Dezvoltare economica si sociala
32032-2035Integrare regionala si recunoastere reciproca

Planul lui Netanyahu a fost criticat dur de oficiali din Emiratele Arabe Unite, care au negat ca au fost consultati in aceasta privinta.

Citeste si...
Cum se schimba creierul la o persoana cu schizofrenie

Alte idei de la aliatii politici

In timp ce Netanyahu vorbeste despre „infrangerea completa a Hamas” inainte de a discuta situatia de dupa razboi, aliatii sai politici au idei radicale. Itamar Ben-Gvir, ministrul securitatii nationale, a sugerat „plecarea voluntara” a populatiei din Gaza pentru ca israelienii sa se poata stabili in enclava.

Are Netanyahu un plan pentru o

La un miting la Sderot, langa Gaza, Ben-Gvir a declarat:

„Pentru a pune capat problemei Gazei, trebuie sa facem doua lucruri: Unul, sa ne intoarcem in Gaza acum! Sa ne intoarcem acasa! Sa ne intoarcem pe pamantul nostru sfant! Și doi, sa incurajam… plecarea voluntara a rezidentilor din Gaza… Este etic! Este rational! Este adevarat! Este Tora si este singura cale! Și da, este uman!”

Reconstructia costisitoare a Gazei

Conform Natiunilor Unite, reconstructia Gazei dupa conflictul actual ar putea fi cel mai mare efort de reconstructie postbelica de la incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Se estimeaza ca ar fi nevoie de minimum 40-50 de miliarde de dolari pentru a reface cele aproximativ 70% din locuintele distruse.

In ciuda escaladarii violentelor, nu exista inca un plan clar pentru ceea ce se va intampla dupa ce bombardamentele vor inceta in Gaza. Desi Netanyahu a prezentat cateva idei controversate, aliatii sai politici au sugestii si mai radicale. Indiferent de planurile propuse, ele nu pot fi luate in considerare decat daca guvernul israelian clarifica ce inseamna „victorie” si cand se va opri uciderea civililor nevinovati.

Actiune: Distribuiti acest articol pentru a creste gradul de constientizare cu privire la criza umanitara din Gaza si lipsa unui plan viabil pentru viitor. Lasati un comentariu cu opiniile dvs. Doar prin dialog putem gasi o rezolvare pasnica si durabila pentru acest conflict de lunga durata.

Citeste si...:

Citeste si...
Vremea calduroasa si disconfortul termic ridicat persista in Bucuresti

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

eClick - Sursa ta de stiri