16 C
București
22 mai 2024

Egipt se alatura cazului de genocid impotriva Israelului la CIJ: Un semn de nemultumire fata de asaltul din Gaza

Revoltată de acțiunile Israelului în Gaza și de riscurile de securitate regională pe care le prezintă, Egipt a decis să se alăture procesului pentru genocid deschis de Africa de Sud împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție.

Citeste si ...

In timp ce Israelul devasteaza Gaza, Egiptul a fost nevoit sa priveasca in mare parte cu ingrijorare crescanda evolutiile de la granita sa. Frontiera cu enclava palestiniana a fost o ruta pentru ajutoarele care intra si oamenii care ies, dar Israelul a avut ultimul cuvant in ceea ce priveste accesul la granita, chiar daca nu a avut o prezenta fizica acolo pana saptamana trecuta.

Și a fost aceasta miscare – de a trimite trupe israeliene la trecerea frontierei Rafah – care, potrivit expertilor, a cimentat convingerea Egiptului ca Israelul nu ia in serios preocuparile sale de securitate si politice si, in schimb, „ii lipseste respectul”.

Egipt a luat propriile masuri

Egipt se alatura cazului de genocid impotriva Israelului la CIJ: Un semn de nemultumire fata de asaltul din Gaza
Egipt se alatura cazului de genocid impotriva Israelului la CIJ: Un semn de nemultumire fata de asaltul din Gaza 7

Pe 12 mai, Ministerul egyptian al Afacerilor Externe a confirmat ca Egipt s-a alaturat cazului de genocid impotriva Israelului deschis la Curtea Internationala de Justitie de catre Africa de Sud.

Nancy Okail, expert in probleme legate de Egipt si presedinte si director executiv al Center for International Policy, a declarat:

„Semnificatia acestei miscari este ca transmite un semnal ca Egiptul nu este multumit de ceea ce se intampla in Gaza si de modul in care se comporta Israelul, chiar daca minimalizeaza efectul deciziei Egiptului asupra verdictului final al CIJ, numindu-l un „gest simbolic”.”

Linii rosii incrucisate?

Posibilitatea ca obiectivul final al Israelului in Gaza sa fie de a forta iesirea populatiei palestiniene a ingrijorat Egiptul inca de la inceputul razboiului, in octombrie.

  • Inca de la inceput, ministerul israelian al Informatiilor a elaborat un document care propunea transferul celor 2,3 milioane de oameni din Gaza in Peninsula Sinai a Egiptului.
  • Desi guvernul israelian a minimalizat raportul, politicieni israelieni, inclusiv dualul de extrema dreapta format din ministrul de Finante Bezalel Smotrich si ministrul Securitatii Nationale Itamar Ben-Gvir, au declarat ca sustin „migratia voluntara” a palestinienilor din Gaza.

Sugestiile repetate au declansat alarmele in Egipt, care considera orice astfel de transfer a milioane de palestinieni pe teritoriul sau o linie rosie care nu poate fi trecuta. Presedintele Abdel Fattah el-Sisi a avertizat Israelul impotriva oricarei astfel de miscari.

Citeste si...
Cod portocaliu de averse si grindina pentru mai multe localitati din Timisoara

„Egiptul a tras semnale de alarma cu privire la perspectivele destabilizatoare ale unei operatiuni militare israeliene in Rafah si asupra oricarei actiuni militare care ar putea duce la planul de relocare pretins care a aparut din Israel toamna trecuta”, a declarat Hesham Sallam, cercetator la Stanford University.

Negocieri in fundatura

Egipt se alatura cazului de genocid impotriva Israelului la CIJ: Un semn de nemultumire fata de asaltul din Gaza
Egipt se alatura cazului de genocid impotriva Israelului la CIJ: Un semn de nemultumire fata de asaltul din Gaza 8

Egiptul a gazduit discutii pentru un acord de incetare a focului intre Hamas si Israel, jucand un rol crucial de mediator intre cele doua tabere, alaturi de Qatar si Statele Unite.

Cu toate acestea, Egiptul pare frustrat de refuzul Israelului de a pune capat razboiului in schimbul eliberarii ostaticilor israelieni detinuti in Gaza, potrivit lui Timothy Kaldas, expert in probleme legate de Egipt si director adjunct al think tank-ului Tahrir Institute for Middle East Policy.

„Israelienii nu pareau sa ia in serios discutiile de incetare a focului pe care le gazduia Egiptul… si nu este clar pentru nimeni ce ar putea determina Israelul sa accepte o incetare a focului”, a declarat Kaldas pentru Al Jazeera.

Cu doua zile inainte ca Israelul sa patrunda in estul Rafah, Egipt, Qatar si SUA au facut lobby pe langa Hamas si Israel pentru a semna un acord. Hamas a acceptat o versiune modificata a propunerii de incetare a focului prezentate in cadrul discutiilor, dar Israelul a respins-o.

Tratatul de pace in pericol?

Egiptul are putina parghie ramasa dincolo de suspendarea tratatului sau de pace cu Israelul, o miscare pe care expertii cred ca este putin probabila. Acest pas ar putea pune in pericol asistenta militara americana de 1,6 miliarde de dolari pe care o primeste Egiptul anual, ca parte a acordului de pace.

„Nu cred, in general, ca exista vreun risc serios pentru Acordurile de la Camp David”, a declarat Kaldas. „Egiptienii beneficiaza in multe moduri de mentinerea respectivului acord.”

Snyder a declarat ca „orice este posibil”, mentionand ca tot ceea ce face Israelul in Gaza este fara precedent. Cu toate acesta, ea nu se asteapta ca Egiptul sa suspende tratatul, deoarece acesta este central pentru interesele regionale ale SUA.

Citeste si...
Horoscop zilnic. Duminica, 19 mai 2024: Provocari si Noroc pentru Fiecare Zodie

„Simt ca SUA este foarte ingrijorata si lucreaza pentru a se asigura ca acest lucru nu se va intampla”, a spus ea pentru Al Jazeera.

Snyder a adaugat ca decizia Egiptului de a se alatura Africii de Sud la CIJ ar trebui privita si ca o incercare de a face presiuni asupra celui mai puternic aliat al Israelului si cel mai mare furnizor de arme al acestuia sa ia masuri cu privire la securitatea regionala.

„Aceasta nu este doar despre a face presiuni asupra Israelului. Este, de asemenea, despre exercitarea de presiuni asupra SUA pentru a-si folosi influenta fata de Israel”, a spus ea pentru Al Jazeera.

Concluzie

In timp ce asaltul continuu al Israelului asupra Rafah ameninta sa destabilizeze intreaga regiune, decizia Egiptului de a se alatura procesului pentru genocid de la CIJ trimite un semnal puternic atat Israelului, cat si aliatului sau american.

Ramane de vazut daca aceasta miscare diplomatica va avea vreun impact real asupra actiunilor militare ale Israelului sau daca este doar un gest simbolic de protest. Dar ea reflecta certa frustrarea crescanda a Egiptului fata de escaladarea violentelor si de modul in care aceasta criza este gestionata de Israel.

Impartasiti aceasta stire importanta si lasati un comentariu cu parerile voastre despre implicatiile geopolitice ale acestei evolutii!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole