Germania va trebui sa suplimenteze masiv efectivele armatei sale pentru a-si indeplini obligatiile fata de NATO si a face fata unei Rusii din ce in ce mai ostile. Potrivit informatiilor obtinute de revista Der Spiegel, Bundeswehr-ul (armata germana) va avea nevoie de cel putin 75.000 de soldati in plus pentru a implementa noile planuri de aparare ale Aliantei.
Aceste cerinte fac parte din strategia NATO de a se pregati pentru un potential conflict cu Rusia, pe fondul razboiului declansat de Moscova in Ucraina. Summitul de la Vilnius din 2023 a marcat o schimbare fundamentala in abordarea Aliantei, care timp de decenii nu a avut nevoie de planuri detaliate de aparare impotriva unei amenintari existentiale.
NATO se pregateste pentru un posibil razboi in 2029
In urma invaziei Ucrainei de catre Rusia, statele membre NATO au inceput sa priveasca Moscova ca pe o amenintare serioasa la adresa securitatii europene. Potrivit esaloanelor superioare ale armatei germane, un atac rusesc ar putea avea loc chiar din 2029.
Boris Pistorius, ministrul german al apararii, a avertizat ca tara sa trebuie sa fie pregatita pentru un eventual razboi pana in 2029. „Trebuie sa actionam ca element de descurajare pentru a evita sa se intample ce este mai rau„, a spus el, subliniind necesitatea consolidarii capacitatilor operative ale Bundeswehr-ului.
Cresteri bugetare tensionate in Germania
Apelurile pentru suplimentarea efectivelor armatei germane ar putea reprezenta o provocare pentru guvernul de la Berlin. Cancelarul Olaf Scholz incearca sa rezolve problemele legate de finantarea cresterii cheltuielilor pentru aparare, dupa ce a lansat un fond special de 100 de miliarde de euro in 2022.
Germania este pe cale sa indeplineasca pentru prima data angajamentul NATO de a cheltui cel putin 2% din PIB pentru aparare. Cu toate acestea, dupa ce a depasit o situatie bugetara dificila la inceputul anului, guvernul germana are acum dileme privind modul in care va continua sa finanteze armata dupa epuizarea fondului special.
Desi pregatirile pentru un potential conflict cu Rusia reprezinta o prioritate pentru NATO, provocarile bugetare si logistice impun o planificare atenta din partea Germaniei si a celorlalti aliati pentru a-si intari capabilitatile militare.
Reintroducerea serviciului militar, in discutie
Pentru a acoperi necesarul de personal, ministrul apararii Boris Pistorius a cerut analizarea posibilitatii reintroducerii unei forme de serviciu militar in Germania. El considera ca intr-o situatie de urgenta, tara va avea nevoie de „tineri barbati si femei care sa poata apara aceasta tara„.
O astfel de masura ar reprezenta o schimbare majora fata de actualul model bazat pe armata profesionista. Totusi, Pistorius subliniaza ca serviciul militar nu ar trebui sa fie complet voluntar, ci „nu poate fi complet liber de obligatii„.
In timp ce dezbaterea privind reformarea armatei este inevitabila, ramane de vazut daca Germania va merge pana la reintroducerea serviciului militar obligatoriu pentru a-si consolida capacitatile de aparare.
Apel la actiune: Distribuie acest articol pentru a informa si pe altii despre masurile luate de Germania si NATO in fata amenintarii reprezentate de Rusia. Lasa un comentariu cu parerea ta despre situatie.
Subiecte abordate in articol: NATO, armata germana, aparare, Rusia, razboi
Baza de expertiza: Informatii oficiale si documente confidentiale citate de revista Der Spiegel si agentiile de stiri Reuters, EFE si Agerpres.