Pentru a va relaxa si a reduce nivelul de stres, se recomanda sa faceti regulat o plimbare in padure si sa ascultati sunetele naturii. Daca acest lucru nu este posibil, puteti pur si simplu sa porniti din cand in cand cantecul pasarilor si sunetul valurilor pe smartphone sau pe laptop – efectul pozitiv va fi, de asemenea, vizibil.
Se crede, de asemenea, ca acestea ajuta la concentrarea asupra muncii, ceea ce poate fi folosit de persoanele care amana in mod constant lucrurile importante pentru mai tarziu. Dar nu toate sunetele naturii au un efect calmant. Exista multe animale care comunica intre ele atat de tare incat pot dauna auzului uman. Va prezentam in atentie o selectie a celor mai zgomotoase zece animale de pe Pamant. Unele fapte s-ar putea sa va surprinda.
Sunete de balena albastra
Balenele albastre sunt cunoscute pentru ca sunt cele mai mari animale vii. Exista, de asemenea, posibilitatea ca acestea sa fie cele mai grele creaturi care au trait vreodata pe Pamant. Lungimea corpului unei balene albastre poate depasi 30 de metri, iar greutatea sa poate ajunge la 150 de tone.
Exista posibilitatea ca balenele albastre sa fie si cele mai zgomotoase animale din lume. Acestea comunica intre ele folosind cantece bubuitoare cu un volum de pana la 188 de decibeli. Aceste sunete sunt mai puternice decat vuietul unui motor cu reactie si pot afecta cu usurinta timpanele unei persoane.
Oamenii de stiinta cred ca balenele albastre au nevoie de astfel de semnale puternice pentru a comunica pe distante lungi. Avand in vedere ca acestea sunt animale solitare care se aduna doar pentru a se imperechea , aceasta abilitate este foarte utila. Calculele arata ca vocile balenelor albastre pot fi auzite la o distanta de pana la 1.600 de kilometri.
Ce sunete scoate un casalot?
Casalotii sunt mamifere marine care apartin ordinului balenelor cu dinti. Spermatozoizii au o lungime a corpului de aproximativ 20 de metri, iar greutatea lor poate ajunge la 40 de tone.
Casalotul este capabil sa se scufunde la adancimi de pana la 3.050 de metri si sa scoata zgomote puternice, asemanatoare cu semnalele din codul Morse. Volumul acestor clicuri poate atinge 230 de decibeli. Acestea sunt chemari mai puternice decat cele ale balenelor albastre, dar dureaza doar cateva secunde.
Aceste clicuri nu sunt necesare doar pentru comunicare, ci si pentru a detecta prada in timpul vanatorii. Dupa ce emite un clic, casalotul trimite o unda sonora in spatiu, care este reflectata de o potentiala prada si se intoarce inapoi. In acest fel, mamiferul marin intelege unde sa inoate. In acest fel, casalotii prind adesea calmaruri uriase, a caror lungime poate ajunge la 14 metri.
Sunete de liliac
In mod surprinzator, liliecii au, de asemenea, o voce foarte puternica. Un exemplu este marele iepure, care „ciripeste” la un volum de pana la 140 de decibeli. Acesta produce sunete la o frecventa care nu poate fi detectata de auzul uman, dar daca le-am auzi, ar fi comparabile cu pocnetul unei impuscaturi. Cu ajutorul sunetelor de inalta frecventa, liliacul comunica cu rudele si urmareste pestii.
Cele mai zgomotoase insecte din lume
Cicadele sunt considerate cele mai zgomotoase insecte din lume. Aceste creaturi zburatoare ies din pamant pentru a se imperechea la fiecare cativa ani – in 2024, se asteapta ca Statele Unite sa cunoasca una dintre cele mai mari epidemii de aceste insecte inregistrate vreodata.
Cicadele masculi produc sunete puternice de ciripit cu ajutorul organelor timbrale de pe abdomen. Acestea oscileaza, producand un zgomot care atrage atentia femelelor. Cicadele africane din specia Brevisana brevis sunt capabile sa produca un sunet cu un volum de 107 decibeli. In 2003, s-a constatat ca cicadele se incalzesc inainte de a scoate sunete – poate ca trebuie sa se bazeze pe forta musculara.
Faceti clic pe gheare de raci
Apele de pe coasta Pacificului din Panama gazduiesc creveti neobisnuiti din specia Synalpheus pinkfloydi . Descoperite in 2017, aceste creaturi fac parte din familia racilor clichet si au o gheara uriasa, cu care creeaza vata cu o putere de pana la 210 decibeli. Se crede ca, atunci cand gheara se inchide rapid, se formeaza o mica bula, care se sparge si creeaza un boom sonic. Cu ajutorul acestei arme, crevetii ucid pestii mici, cu care se hranesc ulterior.
Exista o opinie conform careia racii de clichet pot incalzi apa pana la 4000 de grade cu ajutorul ghearelor lor.
Volumul racnetului unui leu
Probabil ca va puteti imagina cum racnesc leii – va amintiti screensaver-ul de dinaintea desenelor animate Tom si Jerry? Ragetul leului este cel mai puternic dintre toate felinele, fiind estimat la 114 decibeli. Puteti auzi ragetul unui leu la o distanta de 8 kilometri. Se crede ca tipa atat de tare datorita laringelui lor plat, care permite aerului sa treaca prin el extrem de usor.
Leii masculi racnesc pentru a-si arata dominanta. Iar leoaicele tipa pentru a speria oaspetii nepoftiti. De asemenea, ambele sexe maraie pentru a comunica intre ele. Ragetul fiecarui individ este unic; in 2020, oamenii de stiinta au dezvoltat un algoritm de recunoastere a indivizilor dupa sunetele lor cu o precizie de 91,5%.
Cele mai zgomotoase maimute
In padurile tropicale si montane din America Centrala si de Sud traiesc cele mai zgomotoase primate, maimutele urlatoare. Acestea sunt capabile sa tipe la un volum de pana la 90 de decibeli – ragetul lor poate fi auzit la o distanta de 4,8 kilometri. In 2015, a devenit cunoscut faptul ca tonul vocii maimutelor urlatoare masculi depinde de marimea testiculelor lor; cu cat acestea sunt mai mari, cu atat vocea este mai blanda.
Exploratorul german Robert Schomburg a descris odata ragetul acestor animale ca fiind „teribil”. Potrivit acestuia, atunci cand s-a indreptat spre sunetele infricosatoare, a vazut multe maimute in copaci. Acestea scoteau sunete care semanau fie cu maraitul unui porc, fie cu ragetul unui jaguar.
In cele din urma, merita mentionat faptul ca in 2022, un sunet puternic a fost auzit in adancurile Oceanului Pacific.