28.5 C
București
19 iunie 2024

Astronautul William Anders, cel care a imortalizat fotografia „Earthrise”, a murit la 90 de ani

Citeste si ...

William Anders, un veteran al programului spatial Apollo si cel care a facut celebra imagine „Earthrise” surprinzand Pamantul de pe orbita Lunii, a murit vineri, la varsta de 90 de ani, dupa ce avionul pe care-l pilota s-a prabusit in largul coastei statului Washington.

Cunoscut ca astronautul care a oferit omenirii una dintre cele mai impresionante imagini cu planeta noastra, Anders facea parte din echipajul misiunii istorice Apollo 8 din 1968. Acesta a fost primul zbor spatial umanitat care a orbit Luna, marcand un moment decisiv in cursa spatiala dintre Statele Unite si Uniunea Sovietica.

Amintirea nemuritoare a fotografiei „Earthrise”

In acel zbor memorabil, Anders a surprins pe pelicula un „rasarit de Pamant” de pe suprafata indepartata a Lunii, oferind o perspectiva noua si profunda asupra fragilitatii planetei noastre albastre in imensitatea intunecata a spatiului cosmic.

Acea imagine unica, denumita „Earthrise”, a devenit una dintre cele mai renumite fotografii din istoria explorarii spatiale, inspirand miscarea de protectie a mediului inconjurator si constientizarea publica privind unicitatea si vulnerabilitatea Pamantului nostru.

Ultimul zbor al unui erou spatial

Potrivit autoritatilor, Anders pilota un avion Beech A45 cand s-a prabusit in apa de langa Insulele San Juan, in apropierea coastei de nord-vest a Statelor Unite. Fiul sau, Col. Lt. Greg Anders, a confirmat decesul fostului astronaut pentru Associated Press, declarand:

„Familia este devastata. A fost un pilot grozav si ne va lipsi teribil.”

Senatorul de Arizona Mark Kelly, el insusi un veteran NASA, a omagiat mostenirea lasata de Anders, scriind pe Twitter: „Bill Anders ne-a schimbat pentru totdeauna perspectiva asupra planetei noastre si asupra noastra cu celebra sa fotografie Earthrise de pe Apollo 8.”

In anii ce au urmat, Anders a subliniat in repetate randuri impactul ecologic profund al imaginii sale, care a facut ca intreaga omenire sa priveasca Pamantul ca un organism viu si fragil, plutind singur in vastitatea spatiului cosmic.

Astronautul celebru William Anders, care a imortalizat Pamantul intr-o fotografie iconica de pe Luna, a murit la 90 de ani
Astronautul celebru william anders, care a imortalizat pamantul intr-o fotografie iconica de pe luna, a murit la 90 de ani

Bazat pe informatii furnizate de Associated Press si NASA.

Pana la urma, moartea tragica a lui William Anders marcheaza sfarsitul unei ere eroice in explorarea spatiala. Imaginea sa nemuritoare ramane insa o mostra simbolica a fragilitatii planetei noastre si a nevoii de a o proteja pentru generatiile viitoare. Impartasiti aceasta stire pentru a onora mostenirea unui pionier spatial si vizionar de exceptie.

Citeste si...
Cod la cuptor in stil mediteranean aromati cu lamaie, usturoi si ierburi aromatice proaspete - Reteta usoara si delicioasa!

William Anders ne-a lasat o perspectiva unica asupra planetei noastre, oferindu-ne o pretioasa lectie de pretuire si grija fata de unicul nostru camin cosmic.

Sursa imaginii: NASA / Captura de ecran

Subiecte abordate in articol: astronaut, Apollo 8, Luna, imagine, Pamant, moarte, avion, SUA

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Astronautul celebru William Anders, care a imortalizat Pamantul intr-o fotografie iconica de pe Luna, a murit la 90 de ani