34 C
București
18 iunie 2024

Atacuri masive cu rachete si drone asupra infrastructurii energetice ucrainene – Al saselea atac de la inceputul primaverii

Citeste si ...

Rusia a lansat sambata dimineata un val devastator de atacuri cu rachete si drone asupra instalatiilor sistemului energetic ucrainean, vizand cinci regiuni ale tarii. Operatorul national de energie Ukrenergo a raportat avarii la facilitati din Donetk, Zaporijia, Dnipropetrovsk, Kirovohrad si Ivano-Frankivsk in urma celui de-al saselea atac complex de acest fel din luna martie.

Apararea antiaeriana ucraineana a reusit sa doboare 35 din cele 53 de rachete rusesti lansate si 46 din cele 47 de drone de atac, potrivit informatiilor furnizate de comandamentul aviatiei militare. Cu toate acestea, loviturile au produs daune semnificative infrastructurii energetice civile.

Un purtator de cuvant al DTEK, cea mai mare companie privata de generare a energiei electrice din Ucraina, a precizat ca doua termocentrale ale companiei au fost lovite, echipamentele fiind „grav avariate”.

Guvernul ucrainean a majorat recent tarifele la energie electrica

Atacul survine in prima zi de aplicare a noilor tarife la energia electrica in Ucraina, guvernul dubland aproape costul energiei pentru consumatorii casnici. Aceasta decizie dificila are ca scop obtinerea fondurilor necesare pentru repararea infrastructurii energetice grav afectate in urma intensificarii bombardamentelor rusesti.

Atacuri masive cu rachete si drone asupra infrastructurii energetice ucrainene - Al saselea atac de la inceputul primaverii
Atac cu rachete in regiunea lviv

Ministrul Energiei, Gherman Galuscenko, a subliniat necesitatea acestei masuri:

„Cresterea tarifului este un pas dificil, dar necesar. Obiectivul este sa nu ramanem fara energie, sa mentinem sistemul. Urmeaza o reconstructie pe scara larga ce va cere eforturi si fonduri enorme. In acest timp, campania de reparatii la instalatiile de generare, distributie si transmisie este in curs de desfasurare.”

Potrivit informatiilor oficiale, tariful la electricitate pentru consumatorii casnici a fost stabilit la 4,32 grivne (0,1 dolari) pe kilowatt-ora pana la data de 30 aprilie 2025, in crestere de la 2,64 grivne. Se estimeaza ca un consumator mediu va plati in plus cu 285 de grivne, aproximativ 7 dolari, la factura lunara pentru energie electrica.

Desi au provocat pagube semnificative, atacurile rusesti nu au reusit sa intrerupa complet furnizarea energiei electrice in Ucraina. Autoritatile au solicitat populatiei sa utilizeze energia electric in mod rational pentru a evita pene de curent pe scara larga.

Citeste si...
Adjunctul sefului Statului Major al Rusiei a fost retinut pentru luare de mita.

Distribuiti acest articol pentru a permite informarea publicului cu privire la evenimentele dramatice din Ucraina si lasati un comentariu cu opinia dumneavoastra asupra situatiei.

Sursa imaginii: Social Media

Subiecte abordate in articol: Ucraina, razboi, energie, infrastructura, atac

*Informatiile furnizate se bazeaza pe rapoarte ale agentiilor de presa internationale precum Reuters si declaratii oficiale ale autoritatilor ucrainene.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Atacuri masive cu rachete si drone asupra infrastructurii energetice ucrainene - Al saselea atac de la inceputul primaverii