21.7 C
București
6 octombrie 2024

Atacuri ale Fortelor Israeliene Asupra Lucratorilor Umanitari din Gaza: 15 Morti si 16 Raniti in Incidente Condamnabile”

HRW denunță atacurile repetate ale Israelului asupra lucrătorilor umanitari din Gaza în 2023, soldate cu 15 morți și 16 răniți. Un raport șocant despre crimele de război comise împotriva ONG-urilor precum World Central Kitchen.

Citeste si ...

Intr-un raport devastator publicat marti, organizatia de aparare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a denuntat atacurile repetate ale fortelor israeliene impotriva lucratorilor umanitari din Fasia Gaza incepand din octombrie 2023. Aceste incidente tragice au lasat in urma lor un bilant cutremurator de 15 morti, inclusiv doi copii, si 16 raniti, potrivit raportului.

Aspectul cel mai ingrijorator este ca aceste atacuri au vizat deliberat grupuri de ajutor umanitar care si-au furnizat coordonatele GPS autoritatilor israeliene in scopul de a fi protejate. „Autoritatile israeliene nu au trimis niciun avertisment prealabil niciuneia dintre organizatiile umanitare inainte de atacuri,” a subliniat HRW.

Conform datelor ONU, 254 de lucratori umanitari si-au pierdut viata in Fasia Gaza de la asaltul Hamas din 7 octombrie asupra teritoriului israelian. Dintre acestia, 188 apartineau Agentiei Natiunilor Unite pentru Refugiatii Palestinieni (UNRWA), ai carei membri ofera adapost miilor de persoane stramutate.

„Eroare de Identificare” sau Crima de Razboi? Cazul socant al World Central Kitchen

Cel mai socant incident raportat de HRW a fost bombardamentul din 1 aprilie impotriva unui convoi al ONG-ului World Central Kitchen, condus de celebrul bucatar José Andrés. Un dron israelian a lansat trei rachete asupra furgonetelor umanitare, care isi comunicasera coordonatele, ucigand sapte persoane.

Armata israeliana a catalogat acest atac drept „o eroare din cauza unei identificari gresite”. Insa, conform HRW, acesta nu a fost un incident izolat:

„Departe de a fi o ‘eroare’ izolata, acesta este doar unul dintre cel putin opt incidente pe care le-am identificat, in care organizatiile umanitare si agentiile ONU au comunicat autoritatilor israeliene coordonatele GPS ale unor convoaie sau spatii de refugiu, doar pentru ca fortele israeliene sa atace aceste locatii fara niciun avertisment.”

Alte Organizatii Vizate: MSF, UNRWA, ICR, MAP si Anera

Celelalte sapte cazuri analizate de HRW au afectat organizatii precum Médecins Sans Frontières (MSF), UNRWA, Comitetul International de Salvare (ICR), Medical Aid for Palestine (MAP) si American Near East Refugee Aid Organization (Anera). Unele atacuri au vizat chiar si locuintele unde erau cazati lucratorii umanitari.

Citeste si...
Ziua 816 a razboiului din Ucraina: Atacuri masive cu drone si ofensiva in Harkov

Toate aceste organizatii au subliniat ca „nu existau obiective militare in zona in momentul atacului”.

Israel Acuzat de Incapacitate si Dispret Fata de Dreptul International

Potrivit HRW, „aceste incidente evidentiaza incapacitatea Israelului de a proteja lucratorii si operatiunile umanitare, precum si un dispret si mai mare fata de obligatia sa de a minimiza daunele civile”.

Organizatia pune la indoiala capacitatea guvernului condus de Benjamin Netanyahu de a respecta dreptul international si cere transparenta totala din partea Israelului. HRW solicita accesul expertilor la toate procesele de coordonare cu organizatiile umanitare „inainte, in timpul si dupa” aceste incidente, precum si orice informatii despre presupusele tinte militare care ar fi justificat atacurile.

In cele din urma, HRW a indemnat aliatii Israelului, in special Statele Unite si Regatul Unit, ale caror arme au fost folosite in cel putin unul dintre atacurile raportate, sa suspende asistenta militara si vanzarile de armament catre Israel „atata timp cat fortele sale incalca in mod sistematic si generalizat legile razboiului impotriva civililor palestinieni, fara a fi trase la raspundere”.

„Guvernele care continua sa furnizeze arme guvernului israelian risca sa devina complice la crime de razboi”, a concluzionat HRW.

In pofida acuzatiilor grave, reprezentantii Israelului nu au oferit inca un raspuns oficial la acest raport exploziv. Cu toate acestea, decizia de a ataca repetat lucratori umanitari, care ar trebui protejati in conformitate cu conventiile internationale, ridica serioase intrebari cu privire la respectarea dreptului umanitar de catre statul israelian. In timp ce tensiunile din regiune continua sa creasca, comunitatea internationala va monitoriza indeaproape evolutiile si va cere clarificari si actiuni concrete pentru a preveni astfel de incidente tragic de a se repeta in viitor.

Citeste si...:

Citeste si...
Revitalizarea Satului Romanesc: Strategia pentru Clasa de Mijloc Rurala

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

eClick - Sursa ta de stiri