26.6 C
București
25 iunie 2024

Benny Gantz ameninta cu demisia daca nu se adopta un nou plan pentru Gaza

Ultimatumul lui Benny Gantz: un nou plan pentru Gaza în trei săptămâni sau demisia sa. Aflați mai multe despre propunerile și implicațiile politice.

Citeste si ...

Benny Gantz, un membru centrist popular al Cabinetului de Razboi al Israelului, a anuntat sambata, 18 mai, ca va demisiona din Guvernul condus de Benjamin Netanyahu daca nu se adopta un nou plan pentru Gaza in urmatoarele trei saptamani. Aceasta decizie ar putea sa-l lase pe Netanyahu mai dependent de aliatii de extrema dreapta.

Amenintarea lui Benny Gantz

Anuntul lui Gantz adanceste diviziunile din conducerea israeliana, dupa sapte luni de razboi in care Israelul nu si-a indeplinit obiectivele declarate: distrugerea Hamas si returnarea numerosilor ostatici rapiti in timpul atacului din 7 octombrie.

Planul in sase puncte al lui Gantz

Gantz a prezentat un plan in sase puncte:

  • Returnarea ostaticilor
  • Incetarea dominatiei Hamas
  • Demilitarizarea Fasiei Gaza
  • Stabilirea unei administratii internationale pentru afacerile civile, cu cooperare americana, europeana, araba si palestiniana
  • Normalizarea relatiilor cu Arabia Saudita
  • Extinderea serviciului militar la toti israelienii

El a dat ca termen limita data de 8 iunie. „Daca alegeti calea fanaticilor si conduceti intreaga natiune spre abis, vom fi fortati sa parasim guvernul”, a spus Gantz.

Benny gantz ameninta cu demisia daca nu se adopta un nou plan pentru gaza
Benny gantz ameninta cu demisia daca nu se adopta un nou plan pentru gaza

Raspunsul lui Netanyahu

Netanyahu a raspuns printr-o declaratie preluata de presa israeliana, afirmand ca Gantz a ales sa-i adreseze un ultimatum premierului si nu Hamas, numind conditiile acestuia „eufemisme” pentru infrangerea Israelului.

Gantz, un vechi rival politic al lui Netanyahu, s-a alaturat coalitiei acestuia si Cabinetului de razboi in primele zile ale razboiului, intr-un gest de unitate nationala. Plecarea sa l-ar lasa pe Netanyahu si mai indatorat aliatilor de extrema dreapta, care adopta o linie dura in ceea ce priveste negocierile pentru incetarea focului si eliberarea ostaticilor.

Yoav Gallant, ministrul israelian al apararii si al treilea membru al Cabinetului de razboi, a declarat recent ca nu va ramane in functie daca Israelul va alege sa reocupe Gaza. Gallant a cerut, de asemenea, guvernului sa faca planuri pentru administrarea palestiniana a enclavei.

Critici si perspective electorale

Criticii lui Netanyahu il acuza ca incearca sa prelungeasca razboiul pentru a evita noi alegeri, acuzatii pe care acesta le neaga. Sondajele de opinie sugereaza ca Netanyahu ar fi inlocuit in alegeri, Gantz fiind cel mai probabil candidat pentru a deveni urmatorul prim-ministru. Acest lucru l-ar expune pe Netanyahu la urmarirea penala pentru acuzatii de coruptie.

Citeste si...
Paste cu Pui si Hribi la cuptor- O Delicioasa Combinatie Savuroasa

Presiunile internationale si umanitare

Netanyahu se afla sub o presiune din ce in ce mai mare pe mai multe fronturi. Cei din linia dura doresc ca ofensiva militara asupra orasului Rafah sa continue, in timp ce aliatii de top, SUA si altii, au avertizat impotriva ofensivei din cauza crizei umanitare si a foametei din Gaza.

Consecintele atacului din 7 octombrie

Atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului s-a soldat cu 1.200 de morti si a dus la luarea a 250 de ostatici. Israelul spune ca aproximativ 100 de ostatici sunt inca captivi in Gaza, alaturi de cadavrele altor aproximativ 30 de persoane. Ofensiva israeliana a ucis peste 35.000 de palestinieni din Gaza, potrivit oficialilor locali din domeniul sanatatii.

Descoperirea cadavrelor

Armata israeliana a anuntat sambata, 18 mai, ca fortele sale care opereaza in Fasia Gaza au recuperat cadavrul unui ostatic ucis de Hamas in atacul din 7 octombrie. Trupul lui Ron a fost gasit in timpul operatiunilor din Gaza.

Alte recuperari de cadavre

Recent, armata israeliana a recuperat si trupurile a doua femei si a unui barbat, ucisi pe 7 octombrie. Cei trei au fost omorati la festivalul Nova din sudul tarii, conform Fortelor de Aparare Israeliene (IDF).

In concluzie, amenintarea cu demisia a lui Benny Gantz evidentiaza tensiunile si diviziunile profunde din cadrul guvernului israelian. Razboiul continua sa puna presiune pe liderii politici, iar deciziile lor vor avea un impact semnificativ asupra viitorului regiunii.

Pentru mai multe stiri si actualizari, urmariti-ne pe pagina noastra de Facebook sau pe Google News.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole