34 C
București
18 iunie 2024

Ucrainean de 27 de ani, salvat cu elicopterul SMURD dupa trei zile pe munte fara hrana si apa

Tânăr ucrainean recuperat de pe munte după ce a rămas fără hrană și apă. Detalii despre intervenția salvamontiștilor.

Citeste si ...

Un cetatean ucrainean in varsta de 27 de ani a fost salvat cu elicopterul SMURD, sambata, 18 mai, dupa ce a petrecut trei zile pe munte, in Romania, fara hrana si apa. Interventia salvamontistilor si a politistilor de frontiera a durat mai multe ore din cauza terenului accidentat, iar evacuarea terestra ar fi putut dura pana la 12 ore.

Salvamontistii au ajuns la ucraineanul deshidratat si nemancat

Potrivit Serviciului Salvamont Maramures, barbatul a solicitat ajutor autoritatilor dupa ce a ramas fara provizii, fiind de trei zile pe munte. Salvatorii montani au colaborat cu colegii de la Politia de Frontiera Poienile de sub Munte pentru a ajunge la persoana in dificultate.

Odata ajunsi la fata locului, salvamontistii au constatat ca cetateanul ucrainean era deshidratat, nemancat si acuza dureri la membrele inferioare, care il impiedicau sa se deplaseze. Avand in vedere starea sa si durata estimata a unei evacuari terestre, s-a luat decizia solicitarii interventiei elicopterului SMURD.

Elicopterul SMURD, chemat in sprijinul misiunii de salvare

Echipajul elicopterului SMURD de la Punctul Operativ Avansat Targu Mures a confirmat sprijinul pentru executarea misiunii, timpul estimat de sosire fiind de aproximativ o ora si 30 de minute. Scopul interventiei aeriene era de a preda cetateanul ucrainean echipajelor medicale din localitatea Viseul de Sus, pentru a primi ingrijirile necesare.

Pe parcursul actiunii de salvare, au mai fost gasiti pe munte alti doi cetateni ucraineni, care se aflau in deplasare. Acestia au fost preluati de politistii de frontiera din Poienile de sub Munte.

un elicopter rosu pe cer
Ucrainean de 27 de ani, salvat cu elicopterul smurd dupa trei zile pe munte fara hrana si apa

Provocarile interventiilor montane

Cazul cetateanului ucrainean evidentiaza provocarile cu care se confrunta salvamontistii in misiunile de salvare montana:

  • Accesul dificil in zonele accidentate, unde deplasarea cu vehicule este imposibila
  • Durata lunga a interventiilor terestre, care poate pune in pericol viata persoanelor ranite sau aflate in dificultate
  • Necesitatea colaborarii intre diferite institutii, precum Salvamont, Politia de Frontiera si SMURD, pentru a asigura o interventie prompta si eficienta

Utilizarea elicopterelor SMURD in astfel de situatii poate face diferenta dintre viata si moarte, reducand semnificativ timpul de evacuare a persoanelor aflate in pericol.

Citeste si...
Spitalele din Rafah, tinta loviturilor israeliene care adancesc criza umanitara la Gaza

Importanta pregatirii adecvate pentru drumetii montane

Intamplarea cu cetateanul ucrainean serveste si ca un reminder al importantei pregatirii corespunzatoare inainte de a porni intr-o drumetie montana:

  1. Informarea prealabila despre traseul ales si conditiile meteo
  2. Echipamentul adecvat, incluzand imbracaminte potrivita si incaltaminte specifica
  3. Provizii suficiente de hrana si apa
  4. Mijloace de comunicare si orientare (harta, busola, telefon mobil incarcat)
  5. Cunostinte de baza despre acordarea primului ajutor si supravietuire in conditii dificile

Respectand aceste masuri de precautie, turistii pot reduce semnificativ riscul de a se confrunta cu situatii periculoase pe munte si de a avea nevoie de interventia echipelor de salvare.

Intreaga comunitate a salvatorilor montani merita aprecierea noastra pentru eforturile depuse in misiunile de salvare, adesea in conditii dificile si cu riscuri pentru propria siguranta. Fara dedicarea si profesionalismul lor, multe vieti ar fi in pericol.

Daca ati trecut printr-o situatie similara sau doriti sa impartasiti sfaturi pentru drumetii montane in siguranta, va invitam sa lasati un comentariu mai jos. Impreuna putem constientiza importanta pregatirii adecvate si a respectului fata de natura atunci cand pornim pe cararile muntilor.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Ucrainean de 27 de ani, salvat cu elicopterul smurd dupa trei zile pe munte fara hrana si apa