Presedintele SUA, Joe Biden, si contracandidatul sau republican, Donald Trump, au acceptat o dezbatere gazduita de CNN in luna iunie, a anuntat postul media american, in timp ce rivalii si-au aruncat provocari pe retelele sociale privind perspectiva confruntarii.
Intr-o postare pe X (fostul Twitter), Biden a scris miercuri dimineata ca a primit si a acceptat invitatia CNN de a dezbate cu Trump pe 27 iunie. „Mingea este in terenul tau, Donald. Asa cum ai spus: oricand, oriunde, oricare loc,” a scris el.
CNN a raportat ca, cateva ore mai tarziu, un oficial al campaniei lui Trump a confirmat ca fostul presedinte republican a acceptat, de asemenea, oferta.
Aceasta miscare a venit la scurt timp dupa ce Biden l-a provocat pe Trump la doua dezbateri inainte de alegerile din noiembrie, dar a spus ca va evita un program traditional de dezbateri stabilit de o comisie bipartizana.
„Donald Trump m-a invins la doua dezbateri in 2020 si, de atunci, nu s-a mai prezentat la nicio dezbatere,” a declarat Biden intr-un videoclip postat online mai devreme in cursul zilei. „Acum se preface ca vrea sa dezbata din nou cu mine. Ei bine, fa-mi ziua, prietene! O fac chiar de doua ori.”
Biden a cerut lui Trump sa se alature pentru doua dezbateri prezidentiale televizate in iunie si septembrie.
Propunerea sa, expusa intr-o scrisoare si un videoclip, a solicitat negocieri directe intre campaniile Trump si Biden cu privire la reguli, gazde TV si moderatori pentru intalnirile de la egal la egal.
Trump a replicat rapid, scriind pe platforma sa de socializare Truth Social ca este „Gata si Dispus sa Dezbata cu Șmecherul Joe” in datele propuse.
„As recomanda insistent mai mult de doua dezbateri si, pentru a starni interes, o locatie foarte mare, desi se spune ca Biden se teme de multimi – Asta doar pentru ca nu le are,” a scris Trump.
„Spune-mi cand, si voi fi acolo. ‘Sa ne pregatim pentru Lupta!!!'”
Majoritatea sondajelor arata o cursa stransa intre Biden si Trump, candidatii prezumtivi democrati si republicani la presedintie. Expertii spun ca competitia va depinde probabil de performanta candidatilor in statele-cheie de bazculanta, precum Michigan, Georgia si Nevada.
Exista, de asemenea, o nemultumire generalizata ca alegerea in acest ciclu electoral este aceeasi ca in 2020, cand Biden l-a invins pe Trump, castigand Casa Alba.
Un sondaj recent al Centrului de Cercetare Pew a constatat ca aproape jumatate dintre toti alegatorii inregistrati au declarat ca i-ar inlocui pe ambii candidati de pe buletinele de vot, daca ar putea.
Aproximativ doua treimi dintre respondenti au spus ca au putina sau deloc incredere ca Biden este suficient de apt fizic pentru a fi presedinte, in timp ce un numar similar a afirmat ca nu crede ca Trump ar actiona etic in functie.
„Este Alegerea 2.0,” a declarat Jan Leighley, profesor de stiinte politice la Universitatea Americana din Washington, D.C., catre Al Jazeera in aceasta luna.
„Cred ca acest lucru creeaza un dezavantaj pentru vot, ceea ce revine campaniilor pentru a convinge oamenii ca, chiar daca este aceeasi alegere, exista totusi un motiv sa voteze.”
Ambii candidati se confrunta, de asemenea, cu provocari serioase inainte de alegeri.
Trump se afla in prezent in instanta, fiind acuzat ca a falsificat documente comerciale pentru a ascunde platile de bani grei facute unei actrite de film pentru adulti – una dintre cele patru acuzatii penale impotriva fostului presedinte.
Biden, pe de alta parte, a fost supus unor critici dure si furiei publice pentru sprijinul sau fata de Israel in timpul razboiului din Gaza, segmente-cheie ale bazei sale de partid democrat afirmand ca nu vor vota pentru el daca nu isi va schimba pozitia.
Trump, care a refuzat sa dezbata cu rivalii sai in cursa preliminara republicana, a provocat in ultimele saptamani pe Biden sa se angajeze intr-o confruntare directa, oferindu-se sa dezbata cu democratul „oricand, oriunde, orice loc”.
Miercuri, campania Biden a explicat decizia sa de a evita programul traditional de dezbateri intr-o scrisoare adresata Comisiei pentru Dezbateri Prezidentiale, o organizatie non-profit care a sponsorizat dezbaterile prezidentiale americane din 1988.
„Programul Comisiei are dezbateri care incep dupa ce americanii au sansa sa voteze anticipat, si nu se incheie pana cand zeci de milioane de americani vor fi deja votat,” a scris campania.
De asemenea, a precizat ca modelul comisiei de a organiza dezbateri cu audiente mari, prezente fizic, „pur si simplu nu este necesar sau propice unor dezbateri bune”.
Concluzie si Perspectiva
In timp ce dezbaterea Biden-Trump din iunie este departe de a fi confirmata, acceptarea reciproca a ofertei CNN de catre cei doi candidati sugereaza ca telespectatorii ar putea asista, in cele din urma, la o confruntare directa intre rivalii politici inainte de alegerile din noiembrie.
Indiferent de formatul final, o dezbatere prezidentiala ar putea clarifica pozitiile celor doi barbati asupra unor probleme majore precum economia, securitatea nationala si politica externa, permitand alegatorilor sa ia o decizie mai informata.
Ramane de vazut daca aceste dezbateri vor starni entuziasmul publicului si vor creste participarea la vot, dat fiind nivelul actual de oboseala a alegatorilor fata de aceeasi pereche de candidati ca in 2020.
Ce credeti despre perspectiva unei dezbateri Biden-Trump? Lasati un comentariu mai jos pentru a impartasi parerea dumneavoastra si pentru a avea sansa de a castiga un premiu surpriza pentru cititorul lunii!
De asemenea, nu uitati sa distribuiti acest articol pe retelele sociale pentru a ajuta alti cititori sa fie la curent cu cele mai recente stiri despre alegerile SUA din 2024.