16 C
București
22 mai 2024

Un fost ministru gambian condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru crime impotriva umanitatii

O instanță elvețiană l-a găsit vinovat pe fostul ministru de interne gambian Ousman Sonko și l-a condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității comise în timpul regimului longeviv al lui Yahya Jammeh.

Citeste si ...

Cea mai inalta curte penala a Elvetiei l-a condamnat pe Ousman Sonko, un fost ministru de interne din Gambia, la 20 de ani de inchisoare pentru crime impotriva umanitatii. Verdictul de miercuri de la Curtea Penala Federala din Bellinzona, sudul Elvetiei, a stabilit ca Sonko este vinovat de omor intentionat, tortura si privare ilegala de libertate in timpul celor 22 de ani de guvernare a fostului presedinte Yahya Jammeh.

Procurorii elveţieni l-au acuzat pe Sonko, ministru de interne intre 2006 şi 2016, ca a sprijinit, a participat şi nu a reuşit sa opreasca atacurile impotriva oponenţilor in Gambia. Acuzatiile au cuprins noua capete de acuzare pentru crime impotriva umanitatii.

Sonko, care a solicitat azil in Elvetia in noiembrie 2016 si a fost arestat doua luni mai tarziu, a fost prezent in sala la pronuntarea sentintei. Procesul a inceput in ianuarie, iar barbatul de 55 de ani poate face apel.

Probleme dificile in Gambia sub Yahya Jammeh

Jammeh a preluat puterea intr-o lovitura de stat militara paşnica in 1994. Domnia sa a fost marcata de abuzuri grave ale drepturilor omului, inclusiv:

  • Detentii arbitrare
  • Abuzuri sexuale
  • Executii extrajudiciare

Violentele au fost facilitate de aliatii lui Jammeh aflati in pozitii oficiale in guvern. De exemplu, un „escadron al mortii”, The Junglers, a fost desfasurat sistematic pentru a viza oponentii, torturandu-i sau eliminandu-i dupa dorinta presedintelui.

„Bratul lung al legii ii ajunge din ce in ce mai mult pe complicii lui Yahya Jammeh din intreaga lume si, cu putin noroc, il va ajunge curand si pe Jammeh insusi”, a declarat avocatul american pentru drepturile omului Reed Brody, prezent la proces.

De ce a primit Sonko o pedeapsa atat de grea?

Un fost ministru gambian condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru crime impotriva umanitatii
Un fost ministru gambian condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru crime impotriva umanitatii 4

Sonko s-a alaturat armatei gambiene in 1988 si a fost numit comandant al Garzii de Stat in 2003, un post in care era responsabil pentru securitatea lui Jammeh, au declarat procurorii elvetieni. El a fost, de asemenea, numit inspector general al politiei gambiene in 2005.

Citeste si...
Controversa legii georgiene privind "ingerintele straine" determina UE sa ceara retragerea: "Impact negativ asupra parcursului european"

Printre faptele specifice care i-au fost imputate se numara:

  1. Implicarea in represiuni violente impotriva manifestantilor pro-democratie in aprilie 2016
  2. Omorul prin tortura a opozantului Ousman Koro Ceesay in 1995
  3. Incarcerarea ilegala a jurnalistului Deyda Hydara, ucis de fortele de securitate in 2004

Impact global: „O victorie istorica” pentru jurisdictia universala

Monitorul drepturilor omului Amnesty Elvetia a numit verdictul „un jalon in lupta impotriva impunitatii si o victorie istorica pentru jurisdictia universala in Elvetia si Europa”. Grupul de advocacy TRIAL International, care a depus plangerea ce a dus la arestarea lui Sonko, a declarat ca decizia „transmite un mesaj puternic impotriva impunitatii”.

Practic, sub principiul jurisdictiei universale, Elvetia recunoaste dreptul de a judeca presupusii autori ai celor mai grave infractiuni, indiferent daca sunt cetateni sau straini, atata timp cat se afla pe teritoriul elvetian.

Cazul lui Sonko este al doilea de acest tip in Elvetia de cand principiul a fost pus in aplicare in 2011, dupa cel al lui Alieu Kosiah, un fost comandant liberian condamnat la 20 de ani de inchisoare in iunie 2021 pentru crime comise in timpul razboaielor civile din Liberia.

Comentarii Reddit
„Un vant de schimbare bate in Africa de Vest, cu fosti lideri si asistentii lor fiind trasi la raspundere pentru faradelegile din trecut. Sper ca acest val de schimbare va continua.”
„E usor sa judeci pe cineva din afara tarii. Dar viata sub Jammeh era complicata si plina de nuante. Nu toata lumea avea de ales.”⬆️ 146 voturi
„Știu ca unii vor gasi pedeapsa prea blanda pentru crimele savarsite. Dar oricare ar fi durata, cel putin acest verdict transmite un semnal ca nimeni nu este deasupra legii.”⬆️ 92 voturi

Partajati aceasta stire: Cunoasteti pe cineva interesat de politica din Africa de Vest? Distribuiti aceasta poveste cu prietenii si familia pentru a creste gradul de constientizare asupra importantei responsabilitatii liderilor.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole