26.6 C
București
25 iunie 2024

Biden subliniaza contrastul cu Trump in vizita pentru aniversarea Debarcarii din Ziua Z in Franta

Citeste si ...

Vizita lui Biden in Normandia pentru a marca debarcarea aliata din 1944 pe teritoriul controlat de Nazisti care a dus la eliberarea Frantei si a permis inaintarea spre a pune capat regimului lui Hitler, va fi incarcata de simbolism in timp ce promoveaza relatia de lunga durata a SUA cu democratiile aliate. Administratia sa intentioneaza sa foloseasca aceasta ocazie pentru a sublinia contrastul cu fostul presedinte republican intr-un moment in care Biden se pregateste sa lanseze campania sa de realegere.

Democratia vs. Autoritarismul: Biden critica regimul Trump

Cei apropiati lui Biden afirma ca presedintele va folosi vizita intr-unul dintre cele mai sacre locuri ale istoriei americane pentru a evidentia lupta sa pentru apararea democratiei impotriva autoritarismului – un contrast puternic cu agenda lui Trump perceputa ca amenintand institutiile democratice.

„Va puteti imagina ce ar fi spus [Trump] in fata acelor veterani si eroi din Al Doilea Razboi Mondial care au luptat pentru libertate?”, a declarat un oficial de rang inalt al Casei Albe care a vorbit sub rezerva anonimatului. „Presedintele Biden va onora sacrificiul lor si va reaminti lumii de ce am luptat in acel razboi.”

Administratia Biden a incercat in mod repetat sa il prezinte pe Trump ca fiind antidemocratic, acuzandu-l ca a incercat sa rastoarne rezultatele alegerilor din 2020 si ca a alimentat violentele de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021. Trump neaga orice greseli in legatura cu evenimentele din acea zi.

Trump respinge criticile si denunta „vanatoarea de vrajitoare”

Biden subliniaza contrastul cu Trump in vizita pentru aniversarea Debarcarii din Ziua Z in Franta
Biden subliniaza contrastul cu trump in vizita pentru aniversarea debarcarii din ziua z in franta

Un purtator de cuvant al lui Trump a respins criticile administratiei Biden, numindu-le „o alta vanatoare de vrajitoare pentru a distrage atentia de la esecurile economice devastatoare ale administratiei”.

„Presedintele Trump a aparat mereu drepturile si libertatile americanilor”, a declarat purtatorul de cuvant, adaugand ca Trump a „recunoscut intotdeauna sacrificiul eroic al veteranilor nostri”.

Cu toate acestea, fostul presedinte a fost criticat in repetate randuri pentru comentariile sale privind veteranii, inclusiv descrierea cazarmilor bine intretinute ca fiind pline de „vietmezi rele si betivi” si sugerarea ca John McCain, fostul prizonier de razboi, nu era un erou adevarat pentru ca a fost capturat.

Citeste si...
USR cere demisia presedintelui AEP, Toni Grebla, pe fondul neregulilor de la alegerile locale

Apeluri pentru unitate in fata amenintarilor externe

Pe langa aceasta tema centrala in campania sa impotriva lui Trump, oficialii americani afirma ca Biden va folosi si ocazia pentru a face apel la unitate in fata amenintarilor precum agresiunea Rusiei, ascensiunea Chinei si provocarile legate de schimbarile climatice.

„Amenintarea pe care o reprezinta fortele autoritare si nedemocratice precum Rusia si China nu poate fi ignorata”, a declarat un alt oficial al Casei Albe sub rezerva anonimitatii. „Presedintele va insista asupra importantei mentinerii aliantelor democratice puternice pentru a face fata acestor provocari.”

In timp ce Biden intentioneaza sa sublinieze contrastul puternic cu Trump in aceasta vizita simbolica, ramane de vazut daca alegatorii vor considera comparatia relevanta in conditiile economice dificile prin care trece tara.

Pe masura ce Biden isi pregateste campania de realegere pentru 2024, el trebuie sa echilibreze atentia acordata eventualului sau adversar republican cu necesitatea de a-si promova propriul bilant si planurile pentru al doilea mandat. Amenintarile democratice globale pot fi un teren fertil pentru a atrage atentia asupra contrastului sau cu Trump, insa alegatorii pot fi la fel de preocupati de chestiuni precum inflatia si costul vietii.

Un lucru este sigur – vizita comemorativa din Normandia va avea un puternic simbolism pentru Biden si ii va oferi o platforma pentru a-si proiecta mesajul in fata liderilor mondiali. Ramane de vazut cum va fi primit de electorat.

Distribuie acest articol si lasa un comentariu pentru a contribui la discutia despre importanta apararii valorilor democratice.

Sursa imaginii: [Freepik]

Subiecte abordate in articol: Biden Trump Franta Debarcarea D-Day

Bazat pe informatiile furnizate de jurnalistii Cleve R. Wootson Jr., Toluse Olorunnipa si Annabelle Timsit de la The Washington Post si experti in afaceri globale.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole