26.6 C
București
25 iunie 2024

Bilant tragic al razboiului din Ucraina: Peste 500.000 de morti de la inceputul invaziei ruse

Bilanțul cutremurător al pierderilor umane în războiul din Ucraina. Analiză asupra impactului acestor pierderi masive asupra strategiei Rusiei și a viitorului conflictului.

Citeste si ...

Statul Major ucrainean a anuntat intr-o serie de comunicate ca armata rusa a pierdut 500.000 de oameni in lupte – ucisi sau raniti – de la inceputul invaziei pe 24 februarie 2022, potrivit publicatiei franceze Le Monde. Aceste cifre arata amploarea devastatoare a conflictului care continua sa faca ravagii in Ucraina.

Datele furnizate de partea ucraineana nu pot fi verificate in mod independent, iar nici Moscova si nici Kievul nu comunica in mod regulat pierderile suferite de la declansarea ostilitatilor. Cu toate acestea, mai multe surse au incercat sa estimeze bilantul victimelor in randul fortelor ruse.

Estimari ale pierderilor umane in randul militarilor rusi

Serviciul rus al BBC si publicatia rusa in exil Mediazona au realizat o ancheta comuna in care au identificat peste 50.000 de militari rusi ucisi pana la data de 7 aprilie 2023. Analiza s-a bazat pe comunicate oficiale, informatii din presa si de pe retelele sociale, precum si date culese de la mormintele din cimitire. Cele doua publicatii au subliniat insa ca bilantul lor nu este exhaustiv.

La randul sau, Kievul estima la sfarsitul lunii februarie 2023 ca numarul militarilor ucraineni cazuti in lupta se ridica la aproximativ 31.000. In schimb, Moscova a comunicat doar sporadic pierderile din randurile armatei sale, cifrele furnizate fiind considerate puternic subestimate de catre experti.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, a invocat „legea secretului de stat” si „regimul special” al invaziei pentru a justifica absenta unor informatii oficiale cu privire la soldatii rusi ucisi sau raniti in Ucraina.

Estimari ale presei internationale si oficialilor occidentali

In august 2023, cotidianul american The New York Times a avansat, citand date oficiale, ca pierderile militare ale Rusiei se ridicau la cel putin 120.000 de morti. Aceasta cifra plaseaza deja conflictul din Ucraina printre cele mai sangeroase din istoria recenta.

De asemenea, in ianuarie 2024, ministrul britanic al Apararii James Heappey a declarat in Parlament ca numarul rusilor ucisi si raniti in Ucraina depaseste 350.000, conform estimarilor serviciilor de informatii.

Citeste si...
Parlamentul Taiwanez Aproba Controversatele Reforme Legislative dupa Proteste Violente

Aceste cifre, chiar daca raman estimative, ilustreaza costul uman extrem de grav al razboiului declansat de Rusia impotriva Ucrainei. Dincolo de dramele individuale, pierderile masive suferite de armata rusa ridica semne de intrebare cu privire la sustenabilitatea ofensivei Moscovei pe termen lung.

Impactul pierderilor umane asupra strategiei Rusiei

Bilant tragic al razboiului din ucraina: peste 500.000 de morti de la inceputul invaziei ruse
Bilant tragic al razboiului din ucraina: peste 500. 000 de morti de la inceputul invaziei ruse

Analistii militari apreciaza ca bilantul devastator al victimelor are un impact semnificativ asupra capacitatii Rusiei de a-si continua operatiunile in Ucraina cu aceeasi intensitate. Chiar daca dispune de resurse umane si materiale considerabile, Moscova se confrunta cu provocari majore in a compensa pierderile suferite.

Recrutarea de noi soldati devine tot mai dificila pe masura ce conflictul se prelungeste, iar mobilizarea partiala decretata in septembrie 2022 a generat nemultumiri in randul populatiei ruse. In plus, antrenarea si echiparea noilor recruti necesita timp si resurse suplimentare.

Pierderile mari inregistrate de armata rusa afecteaza de asemenea moralul trupelor si capacitatea de lupta a unitatilor. Chiar daca Kremlinul incearca sa minimizeze impactul acestor pierderi in plan intern, realitatea din teren nu poate fi ascunsa la nesfarsit.

In concluzie, bilantul tragic al victimelor razboiului din Ucraina, care a depasit deja pragul de 500.000 de morti conform datelor furnizate de Statul Major ucrainean, arata amploarea devastatoare a acestui conflict. Pierderile umane masive suferite de armata rusa ridica semne de intrebare cu privire la capacitatea Moscovei de a-si sustine ofensiva pe termen lung si evidentiaza costul extrem de grav al deciziei de a invada Ucraina. In spatele cifrelor se ascund drame individuale si familiale nenumarate, iar consecintele acestui razboi vor marca pentru mult timp ambele tari si intreaga regiune.

Sursa: Le Monde

Sursa imagini: Social Media

Subiecte abordate in articol: razboi in Ucraina, pierderi militare, armata rusa, bilant victime

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole