23.8 C
București
17 iunie 2024

Brasov, unicul oras din Romania finalist in competitia pentru Capitala Verde Europeana 2026

Singurul oraș din România finalist în competiția pentru Capitala Verde Europeană 2026. Va reuși Brașovul să convingă juriul internațional?

Citeste si ...

Brasovul este singurul oras din Romania care s-a calificat in etapa finala a competitiei pentru desemnarea Capitalei Verzi Europene in 2026, alaturi de alte opt orase din Uniunea Europeana. Aceasta este a doua oara consecutiv cand municipiul de la poalele Tampei ajunge in faza decisiva a prestigioasei competitii organizate de Comisia Europeana.

Un pas important in promovarea dezvoltarii durabile

Potrivit primarului Allen Coliban, calificarea Brasovului in randul finalistilor demonstreaza eforturile sustinute ale administratiei locale pentru implementarea politicilor ecologice si cresterea calitatii vietii urbane:

„Aceasta competitie nu este atat lupta pentru un titlu, ci un drum pe care ne-am propus sa il parcurgem in cel mai scurt timp, astfel incat orasul nostru sa aiba o calitate crescuta a vietii si sa fie un deschizator de drumuri in implementarea politicilor verzi. Un oras cu adevarat verde, prietenos cu mediul, atent la valorosul patrimoniu natural.”

Rezultatul remarcabil al Brasovului este cu atat mai semnificativ cu cat este singurul oras din Romania care a reusit aceasta performanta in ultimii ani.

Orasul Brasov cu o cladire mare si dealul Tampa in fundal
Brasov, unicul oras din romania finalist in competitia pentru capitala verde europeana 2026

Procesul de evaluare – o verificare riguroasa a sustenabilitatii urbane

In urmatoarele saptamani, un grup de sapte experti independenti va analiza dosarul de candidatura al fiecarui oras finalist, pe baza a sapte indicatori de mediu cruciali:

  1. Calitatea aerului
  2. Calitatea apei
  3. Biodiversitate, zone verzi si arii naturale protejate
  4. Managementul deseurilor si economie circulara
  5. Zgomot
  6. Lupta impotriva schimbarilor climatice
  7. Adaptarea la schimbarile climatice

In baza evaluarii tehnice a expertilor, Comisia Europeana va anunta orasele finaliste in vara anului 2024.

Finala la Valencia si un premiu de 600.000 de euro

In etapa finala, reprezentantii oraselor calificate vor prezenta un rezumat al strategiilor de tranzitie ecologica in fata unui juriu international prezidat de Comisia Europeana. Castigatorul competitiei va fi anuntat pe 24 octombrie 2024, in cadrul unei ceremonii festive la Valencia, actuala Capitala Verde Europeana.

Orasul castigator va primi un premiu financiar de 600.000 de euro pentru a implementa actiuni cheie in cele sapte domenii evaluate si pentru a organiza evenimente de constientizare a importantei dezvoltarii durabile in randul cetatenilor.

Citeste si...
Biroul Electoral Central a respins cererea de anulare a alegerilor in Sectorul 1

Promovarea excelentei in domeniul mediului urban

Initiativa Capitala Verde Europeana, lansata de Comisia Europeana in 2010, are ca scop recunoasterea si recompensarea eforturilor comunitatilor locale de imbunatatire a mediului urban si, implicit, a calitatii vietii cetatenilor. Premiul este acordat anual unui oras lider in promovarea unui mediu ecologic, prietenos cu locuitorii sai.

Calificarea Brasovului in finala competitiei reprezinta o mare realizare pentru Romania si un pas important in procesul de constientizare a importantei dezvoltarii urbane durabile. Ramane de vazut daca municipiul de la poalele Tampei va reusi sa convinga juriul international si sa obtina mult ravnitul titlu de Capitala Verde Europeana pentru anul 2026.

Sursa: Descopera.ro Sursa imagini: Shutterstock Subiecte abordate in articol: brasov, capitala, verde, europeana, mediu

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Brasov, unicul oras din romania finalist in competitia pentru capitala verde europeana 2026