Ultima actualizare: 11 iulie 2024
In Hawaii au inceput exercitiile navale Rim of the Pacific (RIMPAC), cele mai ample manevre maritime internationale, intr-un context de tensiuni tot mai mari in regiunea Asia-Pacific. Peste 25.000 de militari din 29 de tari participa la aceste exercitii care vor dura pana in august.
RIMPAC 2024 reuneste fortele armate ale unor state precum SUA, Japonia, Coreea de Sud, India, precum si tari din Asia de Sud-Est, America Latina si Europa. Exercitiile au loc pe fondul cresterii competitiei militare dintre China si SUA in regiune.
Tensiuni geopolitice in crestere in Asia-Pacific
Exercitiile RIMPAC din acest an au loc intr-un context geopolitic tot mai complicat in regiunea Asia-Pacific. In ultimele luni, s-au intensificat tensiunile dintre China si SUA, cei doi rivali strategici cautand sa-si consolideze influenta militara in regiune.
SUA si-a intarit parteneriatele militare cu aliatii din regiune, precum Japonia, Coreea de Sud si Filipine. In acelasi timp, China si-a intensificat exercitiile militare in jurul Taiwanului si a avut mai multe incidente cu Filipine in Marea Chinei de Sud.
David Santoro, presedintele think tank-ului Pacific Forum, a declarat pentru Al Jazeera:
„Dupa 25 de ani concentrati pe contraterorism si contrainsurgenta, problema cruda a razboiului a revenit. O vedem in Europa, o vedem in Orientul Mijlociu si exista semne puternice ca s-ar putea intampla si in zona Indo-Pacific.”
Obiectivele exercitiilor RIMPAC 2024

Potrivit organizatorilor, RIMPAC 2024 are ca scop principal imbunatatirea cooperarii si interoperabilitatii intre fortele navale participante. Exercitiile includ:
- Antrenamente de lupta si interventie in situatii de urgenta pe uscat, in aer si pe mare
- Operatiuni cu 150 de aeronave, 40 de nave de suprafata si 3 submarine
- Exercitii de debarcare amfibie, lupta urbana si razboi antisubmarin
- Simulari de scufundare a navelor
- Operatiuni in spatiul cibernetic si spatial
Un accent important este pus si pe pregatirea pentru asistenta umanitara si interventie in caz de dezastre. Peste 2.500 de militari din 8 tari vor participa la exercitii de cautare si salvare urbana si la simulari de interventie in situatii de criza.
Critici la adresa exercitiilor
In ciuda beneficiilor invocate de organizatori, RIMPAC atrage si critici din partea unor activisti de mediu si grupuri indigene din regiune. Acestia cer anularea exercitiilor, invocand impactul negativ asupra mediului.
Kyle Kajihiro, profesor asistent de studii etnice la Universitatea din Hawaii, a declarat:
„Aceste exercitii transforma locuri pline de viata in spatii ale mortii. Istoricul armatei in ceea ce priveste mediul si resursele culturale contrazice afirmatiile sale.”
Ca raspuns la proteste, US Third Fleet a emis o declaratie in care afirma ca exercitiile RIMPAC se desfasoara „intr-o maniera sensibila din punct de vedere ecologic si cultural”.
Participarea controversata a Israelului
Israelul va participa pentru a treia oara la RIMPAC, ceea ce a starnit proteste din partea unor grupuri pro-palestiniene din regiune. Acestea critica participarea Israelului in contextul razboiului din Gaza, care a provocat moartea a peste 37.000 de persoane din octombrie anul trecut.
Organizatorii RIMPAC au confirmat participarea Israelului, dar au precizat ca acesta nu va avea nave sau aeronave implicate in exercitii. Armata israeliana a refuzat sa ofere detalii despre participarea sa.
Absenta Chinei si tensiunile cu SUA

China a participat la RIMPAC in 2014 si 2016, dar nu a mai fost invitata din 2018, pe fondul tensiunilor crescande cu SUA. Nici la editia din acest an China nu a fost invitata sa participe.
Secretarul american al Apararii, Lloyd Austin, a subliniat recent ca regiunea Asia-Pacific se afla in centrul strategiei de securitate a SUA:
„Statele Unite pot fi in siguranta doar daca Asia este in siguranta.”
Intrebat daca SUA incearca sa construiasca o alianta de tip NATO in regiune, Austin a raspuns:
„Țari care impartasesc aceleasi valori si o viziune comuna a unui Indo-Pacific liber si deschis lucreaza impreuna pentru a atinge aceasta viziune. Ne-am consolidat relatiile cu aliatii si partenerii nostri si vedem alte tari intarindu-si relatiile intre ele in regiune.”
Perspectiva NATO asupra securitatii in Asia-Pacific
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat si el importanta securitatii in Asia-Pacific, declarand:
„Ceea ce se intampla in Europa conteaza pentru Asia si ceea ce se intampla in Asia conteaza pentru noi.”
Aceste declaratii vin in contextul in care Rusia si-a intensificat prezenta in regiune. Presedintele Vladimir Putin a efectuat recent vizite in China, Coreea de Nord si Vietnam, cautand sprijin pentru invazia sa in Ucraina si semnand un pact de aparare cu Phenianul.
Exercitiile RIMPAC 2024 reprezinta o demonstratie de forta a SUA si aliatilor sai intr-o regiune tot mai disputata. Pe masura ce tensiunile geopolitice cresc, aceste manevre navale capata o importanta strategica sporita. Ramane de vazut daca ele vor contribui la consolidarea securitatii regionale sau vor alimenta si mai mult rivalitatile existente.
Ce parere aveti despre aceste exercitii navale masive? Credeti ca ele vor ajuta la mentinerea pacii in regiune sau vor escalada tensiunile? Impartasiti-va opinia in comentarii si distribuiti acest articol pentru a informa si alti cititori despre acest subiect important.
Sursa imaginii: Mass Communication Specialist 2nd Class Courtney Strahan/Courtesy of US Navy
Subiecte abordate in articol: exercitii navale, RIMPAC, securitate Asia-Pacific, tensiuni geopolitice
Articolul se bazeaza pe informatii si declaratii oficiale ale organizatorilor RIMPAC si ale unor experti in relatii internationale, citate de Al Jazeera.