24.9 C
București
24 iulie 2024

China, tot mai aproape de un razboi total cu Statele Unite in Taiwan

Citeste si ...

China este pregatita pentru o confruntare militara cu SUA in Taiwan, sustin expertii, intr-un context geopolitic tensionat. In timp ce liderii mondiali discutau despre un posibil acord de pace in Ucraina in statiunea elvetiana Bürgenstock, un alt conflict major se profileaza la orizont in regiunea Asia-Pacific.

Comandantul Comandamentului Indo-Pacific al SUA, amiralul Paparo, a declarat recent intentia de a transforma stramtoarea Taiwan „intr-un peisaj infernal al dronelor fara pilot”, pentru a castiga timp in cazul unei invazii chineze. Ideea este de a folosi „capacitati clasificate” pentru a face viata soldatilor chinezi „complet insuportabila timp de o luna”.

Intre timp, in timp ce SUA dezvolta capacitati de lupta in regiune, China construieste nave intr-un ritm alert. Desi americanii „nu sunt depasiti”, Paparo a remarcat ca nu ii plac „ritmurile traiectoriei”.

Cu Europa distrasa de razboiul din Ucraina si activele americane deturnate de turbulentele din Orientul Mijlociu, Partidul Comunist Chinez are probabil cea mai buna sansa pentru un razboi de cucerire de succes. Termenul limita al lui Xi Jinping din 2027 pentru ca Armata Populara de Eliberare sa fie pregatita sa invadeze Taiwanul este probabil sa cada intr-o perioada de haos geopolitic in alta parte.

China, tot mai aproape de un razboi total cu Statele Unite in Taiwan
China, tot mai aproape de un razboi total cu statele unite in taiwan

Washingtonul risca serios sa piarda un razboi cu o mare putere

Daca vrem sa evitam sa adaugam un al treilea mare conflict pe lista celor actuale, dupa Ucraina si Israel, Europa va trebui sa faca un pas inainte. In prezent, mult prea mult din povara razboaielor din prezent revine Statelor Unite, chiar daca – cel putin pe hartie – membrii europeni NATO si UE pot si ar trebui sa poata plati factura si sa furnizeze armele pentru lupta Ucrainei.

Washingtonul stie ca s-a impartit din ce in ce mai mult si ca acest lucru nu poate fi sustinut la nesfarsit. Daca SUA sunt prinse intre sprijinirea tarilor europene nepregatite sa se angajeze financiar pentru securitatea propriului continent si Indo-Pacific atunci cand pregatirile Chinei pentru razboi devin realitate, atunci Washingtonul risca serios sa piarda pentru prima data un razboi cu o mare putere.

Citeste si...
Ilie Nastase ii acorda sprijinul sau Gabrielei Firea pentru un nou mandat la Primaria Capitalei

Daca China decide sa invadeze Taiwanul, Statele Unite s-ar putea confrunta cu prima infrangere intr-un conflict intre marile puteri mondiale, fiind fortate sa se imparta intre Europa si Pacific. Pentru a evita un al treilea razboi global, pe langa Ucraina si Israel, Europa trebuie sa preia mai multa responsabilitate in asigurarea propriei securitati si sa sprijine mai consistent efortul de razboi al Ucrainei.

Ramane de vazut daca liderii europeni vor constientiza la timp riscurile majore ale contextului geopolitic actual si vor actiona in consecinta. Intre timp, amenintarea unui conflict de amploare intre China si SUA in Taiwan este mai reala ca niciodata.

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: China SUA, razboi Taiwan, confruntare militara, risc geopolitic

Surse: The Telegraph, experti in geopolitica si conflicte armate

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole