20.2 C
București
25 iulie 2024

Vladimir Putin a ajuns in Vietnam pentru o vizita de stat istorica de 2 zile

Citeste si ...

Presedintele rus Vladimir Putin a sosit miercuri noapte in Vietnam pentru discutii la nivel inalt cu liderii din aceasta tara condusa de comunisti. Vizita in Vietnam este a doua si ultima oprire din turneul asiatic al liderului de la Kremlin, dupa ce anterior in cursul zilei de miercuri a fost in Coreea de Nord, unde a incheiat un pact de aparare reciproca cu liderul Kim Jong Un.

Vladimir Putin, primit cu onoruri militare la Hanoi

Potrivit martorilor oculari citati de agentia Reuters, avionul prezidential rusesc a aterizat in cursul noptii pe aeroportul international din capitala vietnameza Hanoi. La scara avionului, Vladimir Putin a fost intampinat pe covorul rosu de vicepremierul vietnamez Tran Hong Ha si de o garda militara de onoare.

Vizita lui Putin in Vietnam are o semnificatie simbolica deosebita, fiind prima vizita a unui lider rus in aceasta tara in ultimii 7 ani. Anterior, in 2016, presedintele de atunci al Rusiei, Dmitri Medvedev, efectuase o vizita in Vietnam.

Vladimir Putin a ajuns in Vietnam pentru o vizita de stat istorica de 2 zile
Vladimir putin a ajuns in vietnam pentru o vizita de stat istorica de 2 zile

Vietnam sustine „o modalitate pragmatica” de rezolvare a crizei din Ucraina

Cu ocazia vizitei la Hanoi, Vladimir Putin a publicat un articol de opinie in ziarul oficial al Partidului Comunist din Vietnam. In acest editorial, liderul de la Kremlin a laudat Vietnamul pentru pozitia sa „pragmatica” fata de razboiul din Ucraina:

„Apreciem faptul ca prietenii nostri vietnamezi, ghidandu-se dupa principiile fundamentale ale dreptului international, iau o pozitie echilibrata si impartiala cu privire la acest subiect. Vietnam sustine o modalitate pragmatica de a rezolva criza [din Ucraina].”

Desi oficial Vietnamul duce o politica externa de neutralitate, denumita „diplomatie de bambus”, pozitia sa de facto este considerata de tarile occidentale ca fiind prea apropiata de Rusia in contextul agresiunii militare impotriva Ucrainei. Vietnam s-a abtinut de la a condamna invazia rusa si a respins apelurile de sanctiuni impotriva Moscovei.

Intensificarea relatiilor ruso-vietnameze in pofida sanctiunilor occidentale

In pofida presiunilor internationale si a sanctiunilor economice impuse Rusiei de catre Occident, relatiile economice si militare dintre Moscova si Hanoi au continuat sa se dezvolte. In primele 4 luni ale anului 2023, volumul schimburilor comerciale ruso-vietnameze a crescut cu peste 50% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 2,2 miliarde de dolari.

Citeste si...
Modul incognito in Chrome, Firefox, Edge si Opera

De asemenea, in luna mai Rusia si Vietnamul au organizat exercitii militare navale comune in Marea Chinei de Sud, starnind ingrijorarea tarilor din regiune. Cele doua tari au in plan sa infiinteze un centru comun de mentenanta si reparatii pentru submarine in Vietnam.

Vizita de doua zile a presedintelui rus Vladimir Putin in Vietnam vine sa sublinieze inca o data solidaritatea tarilor conduse de regimuri comuniste in fata presiunilor Occidentului. Intensificarea cooperarii economice si militare dintre Rusia si Vietnam arata ca Moscova cauta sa-si consolideze pozitiile in Asia, in conditiile in care relatiile cu Vestul au atins un punct critic din cauza razboiului din Ucraina. Ramane de vazut daca si alte tari din regiune vor adopta o pozitie similara de „neutralitate” intre Rusia si Occident sau vor ceda in fata presiunilor de a se alinia politicii de izolare a Moscovei.

Distribuie acest articol daca ti s-a parut interesant si spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii!

Sursa imaginii: Reuters

Subiecte abordate in articol: Vladimir Putin, Vietnam, sanctiuni, Ucraina

Informatiile din acest articol se bazeaza pe date si analize furnizate de agentii internationale de presa precum Reuters si France Presse, precum si pe declaratii ale oficialilor rusi si vietnamezi.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole