28.5 C
București
19 iunie 2024

Ciclonul Remal a maturat Bangladeshul si India, provocand inundatii si pagube materiale – Cel putin 9 morti in cele doua tari

Citeste si ...

Ciclonul tropical Remal, prima furtuna a sezonului musonic in Golful Bengal, a provocat inundatii in sate de coasta, a distrus case cu acoperisuri din paie si a lasat sute de mii de oameni fara curent electric in sudul Bangladeshului si estul Indiei. Cel putin 9 persoane au decedat in cele doua tari afectate.

Bangladeshul, lovit din plin – Zeci de sate din Bangladeshul de coasta au fost inundate dupa ce digurile de protectie impotriva inundatiilor au fost distruse sau avariate de Ciclonul Remal. Furtuna a fortat evacuarea a aproape 800.000 de persoane din zonele vulnerabile ale tarii.

Haos si distrugeri in India

In statul indian West Bengal, acoperisurile caselor cu paie au fost luate de vant, in timp ce stalpii electrici si copacii au fost dezradacinati in unele regiuni de coasta. Ploile torentiale au inundat strazi si case in zonele joase ale capitalei de stat Kolkata.

Remal s-a slabit considerabil dupa ce a lovit luni dimineata districtul Patuakhali din Bangladeshul de coasta, cu vanturi sustinute de 111 km/h. Departamentul Meteorologic Indian a anuntat ca ciclonul s-a diminuat mai tarziu in cursul zilei si a avertizat asupra posibilelor ploi torentiale in Assam si alte state indiene nord-estice in urmatoarele doua zile.

Masuri de precautie – Aeroportul din Kolkata a fost redeschis dupa ce fusese inchis duminica, iar Bangladeshul a inchis aeroportul din orasul de coasta Chattogram si a anulat toate zborurile interne de la si catre Cox’s Bazar. Incarcarea si descarcarea in portul maritim Chittagong au fost suspendate, iar mai mult de 12 nave s-au indepartat de cheiuri, deplasandu-se pe mare, ca masura de precautie.

Eforturi de evacuare la scara larga

Voluntari au ajutat sute de mii de evacuati din Bangladeshul sa se mute in peste 9.000 de adaposturi impotriva ciclonului. Toate scolile din regiune au fost inchise pana la noi dispozitii.

„Remal este primul ciclon din Golful Bengal inaintea sezonului musonic din acest an, care dureaza din iunie pana in septembrie. Coastele Indiei sunt adesea lovite de cicloane, dar schimbarile modelelor climatice au crescut intensitatea acestor furtuni, facand preparativele pentru dezastrele naturale mai urgente.” – Citat sursa

Ciclonul remal a maturat bangladeshul si india, provocand inundatii si pagube materiale - cel putin 9 morti in cele doua tari
Ciclonul remal a maturat bangladeshul si india, provocand inundatii si pagube materiale - cel putin 9 morti in cele doua tari

In ciuda efectelor dezastruoase ale Ciclonului Remal in regiune, este important sa luam masuri pentru a preveni si atenua impactul viitoarelor furtuni tropicale, accentuate de schimbarile climatice. Investitiile in infrastructura rezistenta si sisteme de avertizare timpurie sunt esentiale pentru a proteja viata si bunurile populatiei vulnerabile.

Distribuie acest articol pentru a creste gradul de constientizare cu privire la amenintarile cicloanelor tropicale si impactul schimbarilor climatice! Lasa un comentariu daca ai fost martor la astfel de dezastre naturale sau daca ai idei despre cum sa facem fata mai bine acestor fenomene extreme.

Citeste si...
Rusia descopera rezerve imense de petrol in Antarctica revendicata de Regatul Unit

Sursa imaginii: [Social Media]

Subiecte abordate in articol: Ciclon Bangladesh India Furtuna Dezastru

Articolul se bazeaza pe raportarea de presa a agentiilor internationale si pe informatii de la autoritatile meteorologice nationale din Bangladesh si India.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Ciclonul remal a maturat bangladeshul si india, provocand inundatii si pagube materiale - cel putin 9 morti in cele doua tari