23.8 C
București
17 iunie 2024

Ciolacu – Adeptul impozitarii progresive, dar nu exclude nici continuarea cu cota unica la companii

Citeste si ...

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat adeptul impozitarii progresive intr-un interviu acordat miercuri seara la Euronews. Cu toate acestea, liderul PSD nu exclude nici posibilitatea continuarii cu cota unica la companii, subliniind ca nu trebuie sa existe exceptii „in functie de cum ne convine noua”.

Reforma fiscala anuntata de guvern va aduce o dezbatere ampla pe tema impozitarii, premierul afirmand ca se vor lua „hotararile cele mai bune”. Ciolacu a amintit ca impozitarea progresiva este o practica larg raspandita in Europa, doar cateva state de dimensiuni reduse precum Bulgaria si Federatia Rusa mai aplicand cota unica pe anumite segmente.

Ce ar presupune cota unica „integrala”

Premierul a explicat ca pentru a avea o adevarata cota unica, aceasta ar trebui aplicata integral, fara exceptii:

„O cota unica trebuie sa fie unica, nu trebuie sa fie o cota unica cu exceptii pe fiecare, in functie de cum ne convine noua. Pentru ca acel mecanism nu mai este sustenabil in an electoral sa incercam sa modificam.”

Adoptarea unei cote unice „pure” ar conduce la cresterea taxelor si impozitelor, lucru pe care guvernul nu pare dispus sa il faca in acest moment.

Ritmul alert al investitiilor – un contraargument pentru modificari fiscale

Un alt aspect subliniat de Ciolacu este ritmul sustinut al investitiilor din ultimele luni, care ar fi depasit orice deficit bugetar:

„Nu putem dezvolta Romania si nu putem mentine acest ritm de investitii din acest moment, care e cel mai mare din istoria Romaniei. Cred ca am ajuns la 42 de miliarde in primele luni. Deci tot ce este deficit este in acest moment depasit de cate investitii facem.”

Acest fapt ar putea reprezenta un argument in favoarea mentinerii actualului sistem fiscal, cel putin in ceea ce priveste companiile.

Consultari cu mediul de afaceri si ANAF

Ciolacu - adeptul impozitarii progresive, dar nu exclude nici continuarea cu cota unica la companii
Ciolacu - adeptul impozitarii progresive, dar nu exclude nici continuarea cu cota unica la companii

Premierul a mentionat ca a avut discutii atat cu oamenii de afaceri, cat si cu reprezentantii ANAF pentru a intelege „bunele si relele” diferitelor abordari fiscale.

Citeste si...
Partidul Conservator britanic promite sa reintroduca serviciul militar obligatoriu pentru tinerii de 18 ani

Ramane de vazut ce decizie va lua guvernul in urma dezbaterilor ce vor avea loc pe marginea reformei fiscale. Cert este ca orice modificare a actualului sistem va avea un impact major asupra economiei si asupra contribuabililor.

Premierul Marcel Ciolacu pare sa incline balanta spre o impozitare progresiva, dar lasa totusi usa deschisa si pentru mentinerea cotei unice la companii. Ramane de vazut ce solutie va fi adoptata in urma consultarilor si dezbaterilor ce vor avea loc in perioada urmatoare. Cert este ca reforma fiscala va fi unul dintre cele mai importante subiecte de pe agenda publica in lunile ce vor urma.

Distribuie acest articol daca ti s-a parut interesant si lasa un comentariu cu parerea ta despre impozitarea progresiva versus cota unica!

Sursa imaginii: Captura de ecran

Subiecte abordate in articol: marcel ciolacu impozitare reforma fiscala cota unica

*Informatiile prezentate se bazeaza pe declaratiile premierului Marcel Ciolacu in cadrul unui interviu televizat.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Ciolacu - adeptul impozitarii progresive, dar nu exclude nici continuarea cu cota unica la companii