23.8 C
București
17 iunie 2024

Israelul invoca tunelurile din Gaza pentru a-si justifica ofensiva militara – Egipt acuza incercarea de prelungire a razboiului in scop politic

Citeste si ...

Israelul afirma ca exista tuneluri pe sub frontiera egipteana cu Fasia Gaza pentru a-si justifica ofensiva militara la Rafah impotriva miscarii Hamas, potrivit acuzatiilor unei „surse egiptene de rang inalt” citata de presa apropiata serviciilor secrete din Egipt. Sursa respectiva neaga insa existenta acestor tuneluri, acuzand Israelul ca foloseste astfel de afirmatii pentru a continua operatiunile militare in orasul palestinian Rafah si a prelungi razboiul din motive politice.

Consilierul israelian: „Trebuie sa inchidem frontiera Egipt-Gaza”

Anterior, consilierul israelian pentru securitate nationala, Tzachi Hanegbi, declarase ca Israelul trebuie sa se asigure ca nu exista contrabanda prin tuneluri pe sub granita dintre Egipt si teritoriul palestinian Gaza, unde au loc confruntari de 8 luni intre Israel si gruparea islamista Hamas.

„Trebuie sa inchidem frontiera intre Egipt si Fasia Gaza”, a insistat Hanegbi intr-un interviu la un post de radio israelian.

Armata egipteana sustine ca a distrus sute de tuneluri din 2013

Din 2013, armata Egiptului spune ca a eliminat sute de tuneluri subterane sapate intre Gaza si Egipt, considerate a fi folosite pentru trafic ilegal de luptatori si arme in cadrul campaniei sale impotriva gruparilor jihadiste din Peninsula Sinai.

Aceste puncte de trecere clandestine sunt de mult timp esentiale pentru ocolirea blocadelor impuse Fasiei Gaza de catre Israel si Egipt, servind fie pentru contrabanda, fie in scopuri militare pentru gruparile armate palestiniene.

Comunicatii egiptene: „Am eliminat tunelurile, contrabanda e imposibila”

Israelul invoca tunelurile din gaza pentru a-si justifica ofensiva militara - egipt acuza incercarea de prelungire a razboiului in scop politic
Israelul invoca tunelurile din gaza pentru a-si justifica ofensiva militara - egipt acuza incercarea de prelungire a razboiului in scop politic

Israelul a afirmat in repetate randuri de la inceputul actualului razboi ca traficul ilegal continua prin tunelurile de sub frontiera cu Egiptul.

Insa in ianuarie, seful comunicatiilor statului egiptean, Diaa Rashwan, a declarat ca Egiptul a eliminat complet aceste tuneluri, facand imposibila orice operatiune de contrabanda pe la suprafata sau pe dedesubt. El a acuzat atunci Israelul ca incearca sa justifice ocuparea ilegala a coridorului Philadelphia, o zona tampon la granita Gaza-Egipt.

Armata israeliana anunta preluarea controlului asupra coridorului Philadelphia

Miercuri seara, un oficial militar israelian a anuntat ca armata a preluat controlul asupra coridorului Philadelphia, purtatorul de cuvant al armatei declarand ca s-au descoperit „aproximativ 20 de tuneluri” in zona.

Citeste si...
Putin si Xi infrunta lumea: Prietenia "fara limite" consolidata in fata izolarii

Pe de o parte, Israelul invoca prezenta tunelurilor pentru a-si motiva continuarea operatiunilor militare in Gaza, in timp ce Egiptul neaga existenta lor si acuza prelungirea intentionata a razboiului din motive politice. Ramane de vazut daca aceste acuzatii vor fi sustinute cu dovezi concludente si daca situatia din teren va evolua spre o solutionare pasnica a conflictului sau va duce la escaladarea sa.

Distribuie acest articol daca ti s-a parut interesant si lasa un comentariu cu parerea ta!

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: conflict militar, granita israelo-egipteana, tuneluri, contrabanda, acuzatii politice

Sursa informatiilor: Agentia France-Presse (AFP), preluata de Agerpres

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Israelul invoca tunelurile din gaza pentru a-si justifica ofensiva militara - egipt acuza incercarea de prelungire a razboiului in scop politic