Premierul Marcel Ciolacu a respins marti solicitarea functionarilor publici din Parlamentul Romaniei de a majora salariile cu 20%, declarand ca guvernul a facut deja efortul posibil pentru a creste veniturile bugetarilor, fara a afecta echilibrul macroeconomic al tarii.
Liderul PSD a raspuns ferm la intrebarea privind protestele recente ale angajatilor Senatului, care au cerut majorari salariale consistente de 20%. Ciolacu a subliniat ca guvernul a luat masuri semnificative de la preluarea puterii, concentrandu-se pe imbunatatirea nivelului de trai al populatiei.
„Efortul pe care l-a putut face Guvernul Romaniei l-a facut. Eu mai mult nu aventurez Guvernul Romaniei si Romania, in ansamblul sau,” a declarat Ciolacu la Ramnicu Sarat. „Cred ca am dat dovada de buna credinta de cand sunt prim-ministru, dar de cand toata echipa PSD a intrat la guvernare.”
Cresteri salariale deja operate de guvern
Premierul a reiterat ca, de la venirea la putere, Executivul a indexat pensiile si a implementat o crestere one-off pentru pensiile mici. De asemenea, incepand cu acest an, pensiile si intregul sistem bugetar au primit majorari de 13,8%, respectiv 5%.
„Am intervenit acum pentru ultima oara intr-o anvelopa pe care am stabilit-o cu ministrul Finantelor, pe care sa ne-o putem permite, pentru a nu aduce un dezechilibru macroeconomic, si s-au marit in doua transe cate 5%,” a explicat Ciolacu, subliniind eforturile depuse pentru a imbunatati veniturile populatiei fara a destabiliza economia.
In contrast, liderul PSD a reamintit ca in ultimii doi ani, sub guvernarea anterioara, „salariul minim s-a marit cu doar 40 de lei, nu s-a marit nicio pensie si nici macar nu s-a indexat nicio pensie, sa nu mai vorbim de nicio marire in sistemul bugetar.”
Reforma administrativa si a sistemului bugetar, o prioritate
Șeful executivului a evidentiat nevoia unei reforme administrative si a sistemului bugetar in Romania, calificand acest lucru drept „o certitudine”. El a explicat ca prioritatile actuale ale guvernului au vizat sectoarele educatiei si sanatatii, unde s-au operat majorari salariale.
„Deci lucrul pe care il raspund eu este ca atat si-a permis Executivul in acest moment. S-au marit salariile la profesori, s-au marit salariile in sistemul de sanatate. Cred ca prioritatile Romaniei acestea au fost in acest moment,” a precizat Ciolacu.
Intrebat daca opinia publica ar trebui sa inteleaga ca raspunsul pentru majorarea ceruta de functionarii publici ai Parlamentului este un „nu”, premierul a replicat: „Nu. Sa intelegeti exact ce v-am spus.”
In urma protestelor angajatilor Senatului, sindicatele din institutie au anuntat ca vor lua masuri legale pentru a identifica solutii adecvate, exprimandu-si dezacordul fata de propunerea guvernului de a majora salariile doar cu 10%, in doua transe.
Desi Ciolacu nu a inchis definitiv usa pentru viitoare negocieri, mesajul sau a fost clar: echilibrul macroeconomic si stabilitatea financiara a tarii raman prioritare in momentul de fata, iar guvernul nu poate risca un dezechilibru prin mariri salariale excesive in sectorul bugetar.
In perspectiva, reformarea administrativa si a sistemului de salarizare in sectorul public ar putea aduce solutii pe termen lung pentru revendicarile functionarilor publici, asigurand o crestere echitabila si sustenabila a veniturilor, fara a periclita stabilitatea economica a Romaniei.
Sursa imaginii: [Freepik]
„Subiecte abordate in articol: Salarii functionari publici, Proteste angajati Parlament, Cresteri salariale sectorul bugetar, Reforma administrativa”
(Sursa: Declaratiile premierului Marcel Ciolacu, date presei pe 28 mai 2024 la Ramnicu Sarat)