34 C
București
18 iunie 2024

Ciolacu Respinge Cresterea de 20% a Salariilor Functionarilor Publici

Citeste si ...

Premierul Marcel Ciolacu a respins marti solicitarea functionarilor publici din Parlamentul Romaniei de a majora salariile cu 20%, declarand ca guvernul a facut deja efortul posibil pentru a creste veniturile bugetarilor, fara a afecta echilibrul macroeconomic al tarii.

Liderul PSD a raspuns ferm la intrebarea privind protestele recente ale angajatilor Senatului, care au cerut majorari salariale consistente de 20%. Ciolacu a subliniat ca guvernul a luat masuri semnificative de la preluarea puterii, concentrandu-se pe imbunatatirea nivelului de trai al populatiei.

„Efortul pe care l-a putut face Guvernul Romaniei l-a facut. Eu mai mult nu aventurez Guvernul Romaniei si Romania, in ansamblul sau,” a declarat Ciolacu la Ramnicu Sarat. „Cred ca am dat dovada de buna credinta de cand sunt prim-ministru, dar de cand toata echipa PSD a intrat la guvernare.”

Cresteri salariale deja operate de guvern

Premierul a reiterat ca, de la venirea la putere, Executivul a indexat pensiile si a implementat o crestere one-off pentru pensiile mici. De asemenea, incepand cu acest an, pensiile si intregul sistem bugetar au primit majorari de 13,8%, respectiv 5%.

„Am intervenit acum pentru ultima oara intr-o anvelopa pe care am stabilit-o cu ministrul Finantelor, pe care sa ne-o putem permite, pentru a nu aduce un dezechilibru macroeconomic, si s-au marit in doua transe cate 5%,” a explicat Ciolacu, subliniind eforturile depuse pentru a imbunatati veniturile populatiei fara a destabiliza economia.

In contrast, liderul PSD a reamintit ca in ultimii doi ani, sub guvernarea anterioara, „salariul minim s-a marit cu doar 40 de lei, nu s-a marit nicio pensie si nici macar nu s-a indexat nicio pensie, sa nu mai vorbim de nicio marire in sistemul bugetar.”

Reforma administrativa si a sistemului bugetar, o prioritate

Ciolacu respinge cresterea de 20% a salariilor functionarilor publici
Ciolacu respinge cresterea de 20% a salariilor functionarilor publici

Șeful executivului a evidentiat nevoia unei reforme administrative si a sistemului bugetar in Romania, calificand acest lucru drept „o certitudine”. El a explicat ca prioritatile actuale ale guvernului au vizat sectoarele educatiei si sanatatii, unde s-au operat majorari salariale.

„Deci lucrul pe care il raspund eu este ca atat si-a permis Executivul in acest moment. S-au marit salariile la profesori, s-au marit salariile in sistemul de sanatate. Cred ca prioritatile Romaniei acestea au fost in acest moment,” a precizat Ciolacu.

Citeste si...
Protestele pro-palestiniene din Atena: Noua cetateni europeni vor fi deportati din Grecia

Intrebat daca opinia publica ar trebui sa inteleaga ca raspunsul pentru majorarea ceruta de functionarii publici ai Parlamentului este un „nu”, premierul a replicat: „Nu. Sa intelegeti exact ce v-am spus.”

In urma protestelor angajatilor Senatului, sindicatele din institutie au anuntat ca vor lua masuri legale pentru a identifica solutii adecvate, exprimandu-si dezacordul fata de propunerea guvernului de a majora salariile doar cu 10%, in doua transe.

Desi Ciolacu nu a inchis definitiv usa pentru viitoare negocieri, mesajul sau a fost clar: echilibrul macroeconomic si stabilitatea financiara a tarii raman prioritare in momentul de fata, iar guvernul nu poate risca un dezechilibru prin mariri salariale excesive in sectorul bugetar.

In perspectiva, reformarea administrativa si a sistemului de salarizare in sectorul public ar putea aduce solutii pe termen lung pentru revendicarile functionarilor publici, asigurand o crestere echitabila si sustenabila a veniturilor, fara a periclita stabilitatea economica a Romaniei.

Sursa imaginii: [Freepik]

„Subiecte abordate in articol: Salarii functionari publici, Proteste angajati Parlament, Cresteri salariale sectorul bugetar, Reforma administrativa”

(Sursa: Declaratiile premierului Marcel Ciolacu, date presei pe 28 mai 2024 la Ramnicu Sarat)

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Ciolacu respinge cresterea de 20% a salariilor functionarilor publici