La patru zile dupa ultima sa eruptie violenta, vulcanul Ibu din estul Indonezie a intrat din nou in eruptie luni dimineata, aruncand o coloana uriasa de cenusa de 6 km in atmosfera si provocand noi temeri printre locuitorii din apropiere.
Dupa o activitate vulcanica sporita incepand din ianuarie, vulcanul indonezian Ibu a improscat din nou cenusa si resturi vulcanice in aerul de deasupra insulei Halmahera, la aproximativ 2.000 km nord-est de capitala Jakarta. Eruptia de luni dimineata a survenit in jurul orei locale 3:30 (duminica la 20:30, ora Romaniei), cand un nor gros de cenusa cenusie a inceput sa se ridice spre vest de pe varful vulcanului.
O noua eruptie spectaculoasa
Conform directorului Agentiei Nationale pentru Vulcanologie si Geologie, Muhammad Wafid, „A fost observata o coloana de cenusa, de culoare cenusie si intensitate groasa, care se deplasa spre vest. Zgomote au fost auzite pana la postul (de monitorizare).” Autoritatile au emis din nou un avertisment pentru locuitori sa evite intrarea intr-o raza de 4-7 km in jurul craterului vulcanului.
Aceasta a fost cea de-a 96-a eruptie consemnata la Ibu din ianuarie si pana in prezent. In urma unei explozii similare de la jumatatea lunii mai, nivelul de alerta vulcanica fusese deja ridicat la maximul de patru stele, cel mai inalt nivel.
Istorie a eruptiilor violente
Vulcanul Ibu este unul dintre cei mai activi vulcani din Indonezia, cu peste 21.000 de eruptii inregistrate doar anul trecut. In 2022, pe insula indepartata Halmahera traiau aproximativ 700.000 de persoane. La 17 mai, sute de locuitori din zona din jurul vulcanului Ibu au fost evacuati preventiv dupa o noua eruptie care a determinat autoritatile sa ridice alerta la maxima urgenta.
Situat pe „Cercul de Foc” al Pacificului, arhipelagul indonezian se confrunta frecvent cu activitate seismica si eruptii vulcanice. Luna trecuta, vulcanul Ruang de pe insula Sulawesi a erupt de mai multe ori, fortand evacuarea temporara a miilor de locuitori din insulele invecinate. In cele din urma, toti cei aproximativ 800 de rezidenti ai insulei Ruang vor fi relocati permanent.
Acest nou eveniment vulcanic major ne aminteste inca o data de fragilitatea mediului nostru natural si de necesitatea de a fi pregatiti pentru dezastrele naturale. Speram ca, prin monitorizare atenta si masuri preventive adecvate, impactul acestei eruptii asupra populatiei locale va fi minim.
Autoritatile vor continua sa monitorizeze indeaproape activitatea de la Ibu si vor actualiza nivelurile de alerta si zonele de evacuare, daca va fi necesar. Este important ca locuitorii din zona sa urmeze instructiunile si sa ramana in siguranta pana cand pericolul va trece.
Impartasiti acest articol pentru a creste gradul de constientizare cu privire la actualul pericol si impactul eruptiilor vulcanice din Indonezia. De asemenea, fiti liberi sa lasati un comentariu cu gandurile sau intrebarile dvs.
Sursa imaginii: Social Media
Subiecte abordate in articol: eruptie vulcan indonezia cenusa dezastru
Acest articol se bazeaza pe informatii oficiale de la Agentia Nationala pentru Vulcanologie si Geologie din Indonezia, precum si pe raportari ale agentiilor de stiri internationale.