5 C
București
4 decembrie 2024

Cod portocaliu de ploi torentiale si vijelii in estul Romaniei. Risc ridicat de inundatii in judetele afectate

Citeste si ...

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis miercuri avertizari cod portocaliu de averse torentiale si vijelii in mai multe localitati din estul tarii. Judetele vizate sunt Galati, Braila si Tulcea, unde sunt asteptate precipitatii insemnate cantitativ de pana la 40 litri/mp in intervale scurte de timp. Avertizarile sunt valabile in urmatoarele ore si indica un risc ridicat de inundatii in zonele afectate.

Potrivit meteorologilor, pana la ora 17:50 este in vigoare codul portocaliu pentru localitatile Galati, Vanatori, Smardan si Șendreni din judetul Galati. Aici se vor semnala averse torentiale care vor acumula 25-30 litri/mp, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului, grindina si vijelie.

De asemenea, pana la ora 17:30, fenomene similare vor afecta localitatile Braila, Chiscani, Vadeni si Cazasu din judetul Braila, precum si Isaccea, Niculitel, Luncavita, Frecatei, Valea Teilor, Hamcearca si Grindu din judetul Tulcea. In aceste zone se vor acumula intre 25 si 40 litri/mp din cauza averselor torentiale.

Autoritatile avertizeaza asupra pericolului de viituri si inundatii

Avand in vedere intensitatea precipitatiilor anuntate, exista un risc crescut de viituri si inundatii in toate zonele aflate sub cod portocaliu. Autoritatile recomanda populatiei din aceste localitati sa urmareasca evolutia vremii si sa fie pregatite sa ia masurile necesare in caz de urgenta.

Specialistii de la „Apele Romane” au anuntat ca monitorizeaza indeaproape situatia raurilor din bazinele hidrografice Olt, Buzau-Ialomita, Somes-Tisa, Mures, Crisuri, Banat, Jiu, Prut-Barlad si Siret. In ultimele 24 de ore s-au inregistrat precipitatii insemnate, de 40-60 l/mp, izolat chiar peste 70 l/mp in unele statii hidrometrice.

In prezent, coeficientul de umplere in principalele 40 de lacuri de acumulare este de 78,96%, iar rezerva totala de apa se ridica la 3,42 miliarde metri cubi. Desi in unele zone debitele raurilor sunt apropiate de cotele minime, autoritatile sustin ca pot face fata cererilor de apa ale utilizatorilor.

Cum ne protejam de furtunile violente si inundatii

Pentru a reduce riscurile in timpul unei furtuni cu aspecte extreme, specialistii recomanda cateva masuri de protectie:

  • Adapostiti-va in interiorul unei cladiri solide si inchideti bine usile si ferestrele
  • Deconectati aparatele electrocasnice pentru a evita supratensiunile
  • Nu stationati sub copaci, stalpi sau alte obiecte inalte
  • Evitati deplasarile si zonele expuse in timpul furtunii
  • Fiti pregatiti sa parasiti locuinta daca autoritatile dispun evacuarea
  • Pastrati la indemana provizii de apa, alimente, lanterna, radio si trusa de prim-ajutor
Citeste si...
The New York Times cere retragerea presedintelui Biden din cursa pentru Casa Alba

ANM reaminteste ca avertizarile nowcasting se emit pentru perioade de pana la 6 ore si vizeaza fenomenele periculoase imediate. Este important ca populatia sa se informeze constant si sa respecte indicatiile autoritatilor pentru a evita situatiile de risc.

Conform datelor furnizate de Administratia Nationala „Apele Romane”, in acest moment nu exista cerinte de apa din partea utilizatorilor care sa nu poata fi satisfacute, in ciuda debitelor scazute din unele rauri. Cu toate acestea, ploile torentiale anuntate in orele urmatoare ar putea schimba rapid situatia hidrologica si creste semnificativ riscul de inundatii.

Speram ca aceste informatii v-au fost de folos si va indemanam sa distribuiti articolul pentru a-i avertiza si pe altii asupra pericolelor generate de furtunile violente. Nu ezitati sa ne impartasiti in comentarii propriile experiente si sfaturi legate de acest subiect.

Sursa imaginii: Freepik.

Subiecte abordate in articol: cod portocaliu, ploi torentiale, inundatii, masuri de protectie

*Bazat pe datele oficiale furnizate de Administratia Nationala de Meteorologie si Administratia Nationala „Apele Romane”.

Citeste si...:

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

eClick - Sursa ta de stiri