28.5 C
București
18 iunie 2024

Vladimir Putin ar putea fi dispus sa incheie razboiul din Ucraina, insa cu o conditie

Pe fondul eșecului privind ocuparea completă a estului Ucrainei, liderul de la Kremlin ar fi gata să accepte o înghețare a conflictului, potrivit unor surse apropiate Kremlinului citate de Reuters. Totuși, condiția lui Vladimir Putin este ca Rusia să păstreze toate teritoriile ocupate în prezent.

Citeste si ...

Presedintele Rusiei Vladimir Putin ar fi dispus sa incheie un acord de pace pentru a ingheta razboiul dus in Ucraina, insa numai daca Moscova va pastra teritoriile pe care le controleaza in acest moment, au declarat pentru Reuters mai multe surse ruse aproape situatiei. Liderul de la Kremlin este insa pregatit sa continue luptele daca Kievul si Occidentul resping aceasta oferta.

Doua surse au afirmat ca Putin considera ca succesele obtinute pana acum in razboi sunt suficiente pentru a le prezenta drept o „victorie” in fata poporului rus. Alte trei surse au mentionat ca Putin intelege ca orice noi progrese ar necesita o noua mobilizare nationala, pe care incearca sa o evite, dat fiind scaderea sa de popularitate dupa mobilizarea din septembrie 2022.

Linia frontului actuala, acceptabila pentru Putin

Conform Reuters, Putin ar fi dispus sa se multumeasca cu teritoriile detinute in prezent de Rusia si sa inghetie conflictul la actualele linii ale frontului. Patru dintre sursele agentiei au confirmat aceasta optiune.

„Putin va spune ca am castigat, ca NATO ne-a atacat si ca ne-am pastrat suveranitatea, ca avem un coridor terestru spre Crimeea, ceea ce este adevarat”, a explicat una dintre surse.

Rusia se afla in prezent in posesia unor portiuni substantiale din patru regiuni ucrainene pe care le-a anexat oficial in septembrie 2022 – Donetk, Luhansk, Zaporojie si Herson. Totusi, Moscova nu detine controlul deplin asupra niciuneia dintre aceste regiuni.

Refuzul negocierilor de catre Zelenski, un obstacol

Surse familiarizate cu discutiile din anturajul lui Putin au declarat ca liderul de la Kremlin si-a exprimat frustrarea fata de incercarile Occidentului de a bloca negocierile si fata de refuzul presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a purta discutii.

„Putin poate lupta atat timp cat este nevoie, dar Putin este, de asemenea, pregatit pentru o incetare a focului – pentru a ingheta razboiul”, a afirmat o sursa rusa de rang inalt care a lucrat cu Putin.

Citeste si...
Conflictul din Gaza saboteaza diplomatia Ucrainei de a castiga aliati impotriva Rusiei

O alta sursa a mentionat ca niciun acord nu va fi posibil cat timp Zelenski este la putere, cu exceptia cazului in care Rusia ajunge la o intelegere directa cu Washingtonul.

Summitul de pace de la Geneva, fara Rusia

Ucraina se pregateste pentru summitul de pace de la Geneva din luna urmatoare, convocat la initiativa lui Zelenski, care a declarat ca Putin nu ar trebui sa participe. Elvetia nu a invitat Rusia la acest eveniment.

Moscova a calificat drept „necrediibile” discutiile daca nu este prezenta, in timp ce Ucraina si Elvetia doresc participarea aliatilor Rusiei, inclusiv China.

Putin a avertizat ca Ucraina ar putea folosi summitul pentru a-si impune conditia retragerii totale a Rusiei, ceea ce el a catalogat drept o conditie impusa, nu o negociere.

„Suntem pregatiti de discutii. Nu am refuzat niciodata”, a sustinut Putin in China pe 17 mai.

Negocieri doar dintr-o pozitie de forta

Vladimir putin ar putea fi dispus sa incheie razboiul din ucraina, insa cu o conditie
Vladimir putin ar putea fi dispus sa incheie razboiul din ucraina, insa cu o conditie

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat american a declarat pentru Reuters ca orice initiativa de pace trebuie sa respecte integritatea teritoriala a Ucrainei in granitele sale recunoscute international, considerand ca Rusia este singurul obstacol in calea pacii.

Din partea Kievului exista suspiciuni ca Rusia doar cauta sa transfere vina razboiului asupra Ucrainei si ca Putin nu poate fi de incredere ca va respecta un eventual acord.

Ambele parti se tem ca o eventuala incetare a focului ar fi folosita de cealalta tabara pentru a se reinarma.

In pofida obstacolelor, surse apropiate decidentilor de la Kremlin sustin ca Putin ar accepta inghetarea razboiului pe liniile actuale ale frontului, renuntand la pretentiile de ocupare completa a estului Ucrainei. Totusi, conditia-cheie a liderului rus este mentinerea teritoriilor ocupate in prezent de fortele Moscovei. Perspectivele unor negocieri depind de flexibilitatea Kievului si a Occidentului de a accepta aceasta oferta sau de a continua razboiul pana la o rezolvare definitiva pe campul de lupta. |

Sursa imagini: Getty Images
Subiecte abordate in articol: #negocieri pace Ucraina, #invazia rusia ucraina, #Vladimir Putin razboi, #Razboi Ucraina

Citeste si...
8 raniti dupa ce turbulenta puternica a lovit un zbor Qatar Airways

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Vladimir putin ar putea fi dispus sa incheie razboiul din ucraina, insa cu o conditie