28.5 C
București
18 iunie 2024

Comisia Europeana cere Romaniei sa coopereze pentru transparenta fiscala a veniturilor din platformele digitale

România, Germania, Ungaria și Polonia, sancționate de Comisia Europeană pentru neraportarea la timp a veniturilor obținute prin platforme digitale. Detalii despre transparența fiscală în UE.

Citeste si ...

Comisia Europeana a trimis scrisori de punere in intarziere Romaniei, Germaniei, Ungariei si Poloniei pentru ca nu au raportat la timp veniturile obtinute prin platforme online de persoane fizice si companii. Aceste state membre nu si-au indeplinit obligatia de a transmite informatiile necesare autoritatilor fiscale din alte tari, impiedicandu-le sa aplice legislatia fiscala nationala.

Directiva (UE) 2021/514 privind cooperarea administrativa in domeniul fiscal (DAC7) a introdus noi reglementari referitoare la transparenta fiscala pentru tranzactiile realizate pe platformele digitale, incepand cu 1 ianuarie 2023. Obiectivul este de a identifica mai bine situatiile in care se datoreaza impozite.

Etapele raportarii veniturilor online

Raportarea ar trebui sa se desfasoare in doua etape:

  1. Platforma online colecteaza date: In prima etapa, platformele online aveau obligatia de a colecta informatii cu privire la veniturile obtinute de persoane fizice si intreprinderi pe parcursul anului 2023 si de a le raporta statului membru al platformei.
  2. Statul membru raporteaza: Ulterior, statele membre aveau obligatia de a transmite informatiile respective pana la 29 februarie 2024 catre autoritatile fiscale din alte state UE.

Raportarea si transmiterea la timp a informatiilor sunt esentiale pentru asigurarea unor conditii de concurenţa echitabile in Uniune si pentru buna functionare a DAC7 in toate statele membre.

Consecintele nerespectarii obligatiilor

Comisia europeana cere romaniei sa coopereze pentru transparenta fiscala a veniturilor din platformele digitale
Comisia europeana cere romaniei sa coopereze pentru transparenta fiscala a veniturilor din platformele digitale

Deoarece Germania, Ungaria, Polonia si Romania nu si-au indeplinit obligatia de a comunica informatiile necesare, Comisia Europeana a decis sa trimita scrisori de punere in intarziere acestor tari. Ele au la dispozitie doua luni pentru a raspunde si a remedia deficientele semnalate.

Daca Comisia nu primeste un raspuns satisfacator din partea statelor membre, poate decide sa emita un aviz motivat impotriva lor.

SursaSursa imagini
Jurnalul.roGetty Images

Transparenta fiscala a veniturilor realizate prin platforme digitale este esentiala pentru combaterea evaziunii fiscale si asigurarea unui mediu concurential echitabil in Uniunea Europeana. Initiativa Comisiei Europene demonstreaza importanta cooperarii administrative intre statele membre in domeniul fiscal pentru a proteja interesele tuturor partilor implicate.

Subiecte abordate in articol: transparenta fiscala, platforme digitale, Comisia Europeana, legislatie UE

Citeste si...
Ministrul Barbu: Limitarea adaosului comercial la produsele romanesti pentru preturi corecte

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Comisia europeana cere romaniei sa coopereze pentru transparenta fiscala a veniturilor din platformele digitale