27.1 C
București
9 septembrie 2024

Controversa legii georgiene privind „ingerintele straine” determina UE sa ceara retragerea: „Impact negativ asupra parcursului european”

Uniunea Europeană a cerut ferm Georgiei să retragă controversata lege privind "ingerințele străine", avertizând că are un impact negativ asupra parcursului european al țării și cere respectarea angajamentelor pro-democratice.

Citeste si ...

Uniunea Europeana a cerut Georgiei, in termeni duri, sa retraga legea controversata privind „interferentele straine”, avertizand ca adoptarea acesteia „are un impact negativ asupra progreselor pe parcursul european” al tarii. Aceasta lege a starnit proteste violente in ultimele zile in Georgia si ingrijorari din partea partenerilor occidentali.

Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a condamnat miercuri legea georgiana privind „interferentele straine”, calificand-o drept incompatibila cu angajamentele pro-europene ale tarii. Borrell a cerut autoritatilor georgiene sa retraga initiativa legislativa controversata si sa avanseze reformele necesare pentru aderarea la UE.

„Adoptarea acestei legi are impact negativ asupra progreselor Georgiei pe parcursul european”, a subliniat Borrell, adaugand ca „decizia privind drumul inainte este in mainile Georgiei”. El a indemnat Tbilisi „sa retraga legea, sa isi respecte angajamentele pentru parcursul pro-european si sa avanseze reformele necesare”.

Legea controversata privind „ingerintele straine”

Legea georgiana, inspirata de o lege similara in vigoare in Rusia, prevede inregistrarea obligatorie a organizatiilor non-guvernamentale si a companiilor media care primesc finantare din strainatate de peste 20% din bugetul anual. Acestea vor trebui sa se declare drept „agenti ai influentei straine”, un termen perceput negativ in Georgia.

Criticii interni si externi ai legii o considera o incercare de limitare a libertatii presei si a societatii civile, precum si un pas inapoi in parcursul european al Georgiei. Opozitia georgiana a denuntat initiativa drept inspirata de Rusia si potential represiva.

Premierul georgian Irakli Kobakhidze a acuzat insa ONG-urile de tentative de „revolutii colorate” si „propaganda LGBT”, justificand astfel legea.

Proteste violente si ingrijorari occidentale

Adoptarea legii controversate de catre Parlamentul georgian a starnit proteste violente in capitala Tbilisi, unde mii de manifestanti au fost imprastiati cu tunuri cu apa si gaze lacrimogene de catre politie.

Partenerii occidentali ai Georgiei, printre care:

  • Statele Unite
  • Uniunea Europeana
  • Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE)

au criticat dur initiativa legislativa, considerand-o incompatibila cu standardele democratice si drumul european al Georgiei.

Citeste si...
Concursul de titularizare din 2024 inregistreaza o crestere semnificativa a participarii

„Comisia Europeana a oferit Georgiei statutul de stat candidat pe baza intelegerii faptului ca sunt aplicate masurile recomandate”, a subliniat Josep Borrell, referindu-se la conditiile impuse de UE pentru aderare.

Controversa legii georgiene privind
Conditii impuse de UEExplicatii
Respectarea drepturilor omuluiLibertatea presei si a societatii civile trebuie garantata
DepolarizareaReducerea tensiunilor politice interne
Combaterea dezinformariiPromovarea unui spatiu informational sanatos

Apel la dialog si reforma

  1. Uniunea Europeana a transmis un apel ferm catre autoritatile georgiene pentru:
    • Retragerea legii privind „ingerintele straine”
    • Respectarea angajamentelor asumate pe calea aderarii la UE
    • Avansarea reformelor democratice necesare
  2. Comisarul european pentru Vecinatate si Negocieri pentru Extindere, Olivér Várhelyi, a subliniat ca UE „ramane pregatita sa sprijine cetatenii georgieni pentru un viitor european”, conditionat insa de respectarea valorilor democratice.
  3. Organizatii pentru apararea libertatii presei, cum ar fi Reporteri fara Frontiere, au cerut de asemenea respingerea legii, considerata o amenintare la adresa libertatii de exprimare.

In concluzie, controversa legii georgiene privind „ingerintele straine” a starnit reactii vehemente din partea partenerilor occidentali, care cer insistent retragerea initiativei si continuarea reformelor pro-democratice. Decizia finala apartine insa autoritatilor de la Tbilisi, care trebuie sa aleaga intre calea europeana sau izolarea tot mai accentuata.

Impartasiti aceasta stire pentru a contribui la informarea corecta a publicului si lasati un comentariu cu opinia dumneavoastra despre evolutiile din Georgia!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole