22.8 C
București
19 iunie 2024

Crema Catalana, un Desert Delicios si Usor de Preparat

Descoperă secretul cremei catalane, desertul spaniol fin și cremos cu aromă de scorțișoară și coajă de lămâie. Rețetă ușoară, pas cu pas, pentru a pregăti acasă acest deliciu cu crustă caramelizată.

Citeste si ...

Cand vorbim despre deserturi delicioase, crema catalana ocupa un loc special, provenind din bucataria spaniola, dar fiind apreciata peste tot in lume. Acest preparat fin si cremos, cu o aroma subtila de scortisoara si coaja de lamaie, reprezinta adevarata esenta a gusturilor mediteraneene. Și, pe deasupra, este extrem de usor de facut, perfect pentru a te rasfata sau pentru a-i impresiona pe cei dragi.

Prin consistenta sa unica si crusta caramelizata ce contrasteaza cu crema fina, acest desert ofera o experienta senzoriala de neuitat. Fie ca o savurezi ca atare sau o garnisesti cu fructe proaspete, cu siguranta vei fi cucerit de fiecare inghititura.

„Desertul perfect este cel care imbina aromele fine cu texturile diversificate, lasand un gust dulce pe buze si o dorinta arzatoare de a repeta experienta.” – Julia Child

Ingrediente pentru 6 portii de Crema Catalana

  • 500 ml lapte integral
  • Coaja rasa de la o lamaie
  • 1 bat de scortisoara
  • 4 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 40 g amidon de porumb
  • 1 lingurita de extract de vanilie
  • Zahar brun pentru caramelizare

Mod de preparare

  1. Incalzeste laptele intr-o cratita, impreuna cu coaja de lamaie si batul de scortisoara, la foc mic, pana cand incepe sa fiarba. Apoi lasa-l sa stea la infuzat timp de 10-15 minute, pentru ca laptele sa absoarba aromele.
  2. Intre timp, amesteca galbenusurile cu zaharul, amidonul si extractul de vanilie, pana obtii o compozitie omogena si cremoasa.
  3. Dupa ce laptele s-a infuzat, strecoara-l pentru a elimina coaja de lamaie si batul de scortisoara.
  4. Toarna laptele treptat peste amestecul de galbenusuri, amestecand continuu pentru a evita formarea cocoloaselor.
  5. Pune din nou pe foc si gateste, amestecand constant, pana cand crema se ingroasa suficient si atinge consistenta dorita, aproximativ 5-7 minute.
  6. Toarna crema in boluri sau forme individuale si lasa-o sa se raceasca la temperatura camerei.
  7. Acopera fiecare bol cu folie de plastic si pune-le la frigider timp de cel putin 2-3 ore, pana cand crema se raceste complet si capata consistenta dorita.
  8. Inainte de a servi, presara uniform zahar brun peste suprafata fiecarei creme catalane si caramelizeaza-l cu ajutorul unui arzator de bucatarie, pana cand se formeaza o crusta crocanta.
  9. Garniseste cu fructe proaspete (optional) si serveste imediat, bucurandu-te de contrastul perfect dintre cremozitatea delicata a cremei si crusta crocanta si caramelizata de zahar.
Citeste si...
Israelul invoca tunelurile din Gaza pentru a-si justifica ofensiva militara - Egipt acuza incercarea de prelungire a razboiului in scop politic

Timpi de preparare

Numar de portii: 6
Timp total de gatit: 30-45 minute (inclusiv timpul de racire)

Valori nutritionale per portie

  • Calorii: 320 kcal
  • Proteine: 6 g
  • Grasimi: 8 g
  • Carbohidrati: 55 g
  • Fibra: 0.5 g

Sfaturi si trucuri pentru o crema catalana perfecta

Crema catalana, un desert delicios si usor de preparat
Crema catalana, un desert delicios si usor de preparat
  • Nu lasa laptele sa fiarba prea mult in timpul infuzarii, deoarece aromele pot deveni prea puternice si amare.
  • Amesteca continuu in timpul fierberii pentru a evita lipirea sau formarea de cocoloase.
  • Lasa crema sa se raceasca complet inainte de a o carameliza, pentru a obtine o crusta crocanta uniforma.
  • Poti folosi un arzator de bucatarie cu gaz sau un arzator de branza pentru a carameliza zaharul uniform pe suprafata.
  • Pentru a adauga un plus de aroma, poti inlocui extractul de vanilie cu seminte de vanilie sau esenta de portocale.
  • Daca doresti o crema mai usoara, poti folosi lapte degresat sau inlocui o parte din lapte cu smantana lichida.

Beneficii pentru sanatate si avertismente

Desi este un desert cremos si delicios, crema catalana ofera si unele beneficii pentru sanatate:

  • Laptele este o sursa excelenta de proteine, calciu si vitamina D, contribuind la sanatatea oaselor si a sistemului imunitar.
  • Galbenusurile sunt bogate in colina, o substanta nutritiva esentiala pentru functia creierului si a ficatului.
  • Zaharul si amidonul furnizeaza energie rapida, dar ar trebui consumate cu moderatie, deoarece un consum excesiv poate duce la probleme de sanatate.

Avertismente:

  • Crema catalana contine oua crude, prin urmare ar trebui evitata de persoanele cu sistem imunitar slabit sau de femeile insarcinate.
  • Persoanele cu diabet sau intoleranta la lactoza ar trebui sa consume cu moderatie sau sa caute alternative adecvate.

Intrebari si raspunsuri populare

Crema catalana, un desert delicios si usor de preparat
Descopera secretul cremei catalane, desertul spaniol fin si cremos cu aroma de scortisoara si coaja de lamaie. Reteta usoara, pas cu pas, pentru a pregati acasa acest deliciu cu crusta caramelizata.
  1. Ce pot folosi in locul amidonului de porumb?
    Poti inlocui amidonul de porumb cu faina de porumb, amidon de cartofi sau chiar putin faina alba. Cantitatea ar trebui ajustata usor pentru a obtine consistenta dorita.
  2. De ce crema mea s-a taiat sau s-a copt prea mult?
    Acest lucru se poate intampla daca amestecul a fost gatit prea mult sau la foc prea mare. Pentru a evita aceasta problema, amesteca constant si gateste la foc mic, pana cand atinge consistenta dorita.
  3. Pot folosi alt tip de zahar pentru caramelizare?
    Da, poti folosi zahar alb obisnuit sau zahar brun deschis in loc de zahar brun pentru caramelizare. Rezultatul va fi putin diferit in ceea ce priveste culoarea si aroma, dar la fel de delicios.
  4. Cat timp se poate pastra crema catalana la frigider?
    Crema catalana se pastreaza bine in frigider, acoperita, timp de pana la 3-4 zile. Cu toate acestea, crusta caramelizata isi poate pierde din crocant dupa cateva zile, asa ca este recomandabil sa o consumi cat mai proaspata posibil.
Citeste si...
Trei ofiteri sirieni condamnati pe viata de justitia franceza pentru crime de razboi intr-un proces istoric

Sursa imaginilor: Social Media

Subiecte abordate in articol: crema catalana, desert spaniol, reteta usoara, cremozitate, crusta caramelizata.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Crema catalana, un desert delicios si usor de preparat