Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Cand vorbim despre deserturi delicioase, crema catalana ocupa un loc special, provenind din bucataria spaniola, dar fiind apreciata peste tot in lume. Acest preparat fin si cremos, cu o aroma subtila de scortisoara si coaja de lamaie, reprezinta adevarata esenta a gusturilor mediteraneene. Și, pe deasupra, este extrem de usor de facut, perfect pentru a te rasfata sau pentru a-i impresiona pe cei dragi.
Prin consistenta sa unica si crusta caramelizata ce contrasteaza cu crema fina, acest desert ofera o experienta senzoriala de neuitat. Fie ca o savurezi ca atare sau o garnisesti cu fructe proaspete, cu siguranta vei fi cucerit de fiecare inghititura.
„Desertul perfect este cel care imbina aromele fine cu texturile diversificate, lasand un gust dulce pe buze si o dorinta arzatoare de a repeta experienta.” – Julia Child
Ingrediente pentru 6 portii de Crema Catalana
- 500 ml lapte integral
- Coaja rasa de la o lamaie
- 1 bat de scortisoara
- 4 galbenusuri
- 150 g zahar
- 40 g amidon de porumb
- 1 lingurita de extract de vanilie
- Zahar brun pentru caramelizare
Mod de preparare
- Incalzeste laptele intr-o cratita, impreuna cu coaja de lamaie si batul de scortisoara, la foc mic, pana cand incepe sa fiarba. Apoi lasa-l sa stea la infuzat timp de 10-15 minute, pentru ca laptele sa absoarba aromele.
- Intre timp, amesteca galbenusurile cu zaharul, amidonul si extractul de vanilie, pana obtii o compozitie omogena si cremoasa.
- Dupa ce laptele s-a infuzat, strecoara-l pentru a elimina coaja de lamaie si batul de scortisoara.
- Toarna laptele treptat peste amestecul de galbenusuri, amestecand continuu pentru a evita formarea cocoloaselor.
- Pune din nou pe foc si gateste, amestecand constant, pana cand crema se ingroasa suficient si atinge consistenta dorita, aproximativ 5-7 minute.
- Toarna crema in boluri sau forme individuale si lasa-o sa se raceasca la temperatura camerei.
- Acopera fiecare bol cu folie de plastic si pune-le la frigider timp de cel putin 2-3 ore, pana cand crema se raceste complet si capata consistenta dorita.
- Inainte de a servi, presara uniform zahar brun peste suprafata fiecarei creme catalane si caramelizeaza-l cu ajutorul unui arzator de bucatarie, pana cand se formeaza o crusta crocanta.
- Garniseste cu fructe proaspete (optional) si serveste imediat, bucurandu-te de contrastul perfect dintre cremozitatea delicata a cremei si crusta crocanta si caramelizata de zahar.
Timpi de preparare
Numar de portii: 6
Timp total de gatit: 30-45 minute (inclusiv timpul de racire)
Valori nutritionale per portie
- Calorii: 320 kcal
- Proteine: 6 g
- Grasimi: 8 g
- Carbohidrati: 55 g
- Fibra: 0.5 g
Sfaturi si trucuri pentru o crema catalana perfecta
- Nu lasa laptele sa fiarba prea mult in timpul infuzarii, deoarece aromele pot deveni prea puternice si amare.
- Amesteca continuu in timpul fierberii pentru a evita lipirea sau formarea de cocoloase.
- Lasa crema sa se raceasca complet inainte de a o carameliza, pentru a obtine o crusta crocanta uniforma.
- Poti folosi un arzator de bucatarie cu gaz sau un arzator de branza pentru a carameliza zaharul uniform pe suprafata.
- Pentru a adauga un plus de aroma, poti inlocui extractul de vanilie cu seminte de vanilie sau esenta de portocale.
- Daca doresti o crema mai usoara, poti folosi lapte degresat sau inlocui o parte din lapte cu smantana lichida.
Beneficii pentru sanatate si avertismente
Desi este un desert cremos si delicios, crema catalana ofera si unele beneficii pentru sanatate:
- Laptele este o sursa excelenta de proteine, calciu si vitamina D, contribuind la sanatatea oaselor si a sistemului imunitar.
- Galbenusurile sunt bogate in colina, o substanta nutritiva esentiala pentru functia creierului si a ficatului.
- Zaharul si amidonul furnizeaza energie rapida, dar ar trebui consumate cu moderatie, deoarece un consum excesiv poate duce la probleme de sanatate.
Avertismente:
- Crema catalana contine oua crude, prin urmare ar trebui evitata de persoanele cu sistem imunitar slabit sau de femeile insarcinate.
- Persoanele cu diabet sau intoleranta la lactoza ar trebui sa consume cu moderatie sau sa caute alternative adecvate.
Intrebari si raspunsuri populare
- Ce pot folosi in locul amidonului de porumb?
Poti inlocui amidonul de porumb cu faina de porumb, amidon de cartofi sau chiar putin faina alba. Cantitatea ar trebui ajustata usor pentru a obtine consistenta dorita. - De ce crema mea s-a taiat sau s-a copt prea mult?
Acest lucru se poate intampla daca amestecul a fost gatit prea mult sau la foc prea mare. Pentru a evita aceasta problema, amesteca constant si gateste la foc mic, pana cand atinge consistenta dorita. - Pot folosi alt tip de zahar pentru caramelizare?
Da, poti folosi zahar alb obisnuit sau zahar brun deschis in loc de zahar brun pentru caramelizare. Rezultatul va fi putin diferit in ceea ce priveste culoarea si aroma, dar la fel de delicios. - Cat timp se poate pastra crema catalana la frigider?
Crema catalana se pastreaza bine in frigider, acoperita, timp de pana la 3-4 zile. Cu toate acestea, crusta caramelizata isi poate pierde din crocant dupa cateva zile, asa ca este recomandabil sa o consumi cat mai proaspata posibil.
Sursa imaginilor: Social Media
Subiecte abordate in articol: crema catalana, desert spaniol, reteta usoara, cremozitate, crusta caramelizata.