27.8 C
București
25 iulie 2024

Cresterea economica – un mit toxic care imbogateste elitele si ucide planeta. Raport ONU

Citeste si ...

Un raport recent prezentat Consiliului ONU pune sub semnul intrebarii obsesia globala pentru creşterea economica, sugerand ca aceasta nu rezolva problemele saraciei. In ultimii 4 ani, cei mai bogaţi 5 oameni din lume şi-au dublat averile, in timp ce aproape 5 miliarde de oameni au devenit mai saraci.

Raportul subliniaza ca, daca tendinţele actuale continua, pana in 2030 – anul ţinta stabilit de guvernele lumii pentru eradicarea saraciei extreme – aproximativ 575 de milioane de oameni vor ramane prinşi in saracie extrema. In prezent, peste 4 miliarde de oameni nu au acces la nicio forma de protecţie sociala.

Creşterea economica nesustenabila impinge planeta dincolo de limite

Potrivit raportului citat de The Guardian, „cautarea nesfarşita a creşterii cu orice preţ şi utilizarea din ce in ce mai intensa a resurselor naturale pe care aceasta le necesita imping planeta noastra mult dincolo de limitele sale”. Şase din cele noua „limite planetare” – sistemele de susţinere a vieţii pe Pamant – au fost deja depaşite.

Experţii avertizeaza ca actuala abordare economica bazata pe consum excesiv şi exploatarea necontrolata a resurselor naturale nu este sustenabila pe termen lung. Schimbarile climatice, pierderea biodiversitaţii, poluarea şi degradarea solului sunt doar cateva dintre consecinţele grave ale acestui model de creştere.

O economie bazata pe drepturile omului – alternativa propusa

Ca alternativa, raportul propune o „economie bazata pe drepturile omului„, care ar pune accentul pe umanitate mai degraba decat pe profit. Aceasta ar implica masuri concrete, cum ar fi:

  • Gasirea unor alternative la PIB pentru masurarea progresului
  • Recunoaşterea şi remunerarea muncii de ingrijire neplatite
  • Implementarea unor politici fiscale progresive

Susţinatorii acestei viziuni, care include activişti pentru clima, sindicate, oameni de ştiinţa, tineri şi aparatori ai drepturilor omului, argumenteaza ca fara o schimbare fundamentala in abordarea economiei globale, nu vom putea face faţa provocarilor urgente ale inegalitaţii şi crizei climatice.

Summitul viitorului – o oportunitate pentru o noua viziune economica

Cresterea economica - un mit toxic care imbogateste elitele si ucide planeta. Raport ONU
Cresterea economica – un mit toxic care imbogateste elitele si ucide planeta. Raport onu

In timp ce liderii mondiali se pregatesc pentru Summitul viitorului organizat de ONU in septembrie, raportul avertizeaza ca fara o noua viziune economica care sa protejeze drepturile omului şi mediul inconjurator, riscam sa continuam pe o cale nesustenabila.

Citeste si...
Pensionarii care nu vor beneficia de majorarea pensiilor incepand cu septembrie 2024

Obsesia pentru creşterea economica cu orice preţ s-a dovedit a fi o strategie perdanta atat pentru oameni, cat şi pentru planeta. Este nevoie de o regandire fundamentala a modului in care masuram progresul şi bunastarea, punand pe primul plan drepturile şi nevoile oamenilor, precum şi sustenabilitatea mediului. Doar aşa vom putea construi o lume mai echitabila şi rezistenta pentru generaţiile viitoare.

Sursa imaginii: Unsplash

Subiecte abordate in articol: creştere economica, saracie, inegalitate, criza climatica

Datele şi analizele prezentate in acest articol se bazeaza pe un raport prezentat Consiliului ONU.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole