Ultima actualizare: 11 iulie 2024
Un raport recent prezentat Consiliului ONU pune sub semnul intrebarii obsesia globala pentru creşterea economica, sugerand ca aceasta nu rezolva problemele saraciei. In ultimii 4 ani, cei mai bogaţi 5 oameni din lume şi-au dublat averile, in timp ce aproape 5 miliarde de oameni au devenit mai saraci.
Raportul subliniaza ca, daca tendinţele actuale continua, pana in 2030 – anul ţinta stabilit de guvernele lumii pentru eradicarea saraciei extreme – aproximativ 575 de milioane de oameni vor ramane prinşi in saracie extrema. In prezent, peste 4 miliarde de oameni nu au acces la nicio forma de protecţie sociala.
Creşterea economica nesustenabila impinge planeta dincolo de limite
Potrivit raportului citat de The Guardian, „cautarea nesfarşita a creşterii cu orice preţ şi utilizarea din ce in ce mai intensa a resurselor naturale pe care aceasta le necesita imping planeta noastra mult dincolo de limitele sale”. Şase din cele noua „limite planetare” – sistemele de susţinere a vieţii pe Pamant – au fost deja depaşite.
Experţii avertizeaza ca actuala abordare economica bazata pe consum excesiv şi exploatarea necontrolata a resurselor naturale nu este sustenabila pe termen lung. Schimbarile climatice, pierderea biodiversitaţii, poluarea şi degradarea solului sunt doar cateva dintre consecinţele grave ale acestui model de creştere.
O economie bazata pe drepturile omului – alternativa propusa
Ca alternativa, raportul propune o „economie bazata pe drepturile omului„, care ar pune accentul pe umanitate mai degraba decat pe profit. Aceasta ar implica masuri concrete, cum ar fi:
- Gasirea unor alternative la PIB pentru masurarea progresului
- Recunoaşterea şi remunerarea muncii de ingrijire neplatite
- Implementarea unor politici fiscale progresive
Susţinatorii acestei viziuni, care include activişti pentru clima, sindicate, oameni de ştiinţa, tineri şi aparatori ai drepturilor omului, argumenteaza ca fara o schimbare fundamentala in abordarea economiei globale, nu vom putea face faţa provocarilor urgente ale inegalitaţii şi crizei climatice.
Summitul viitorului – o oportunitate pentru o noua viziune economica
In timp ce liderii mondiali se pregatesc pentru Summitul viitorului organizat de ONU in septembrie, raportul avertizeaza ca fara o noua viziune economica care sa protejeze drepturile omului şi mediul inconjurator, riscam sa continuam pe o cale nesustenabila.
Obsesia pentru creşterea economica cu orice preţ s-a dovedit a fi o strategie perdanta atat pentru oameni, cat şi pentru planeta. Este nevoie de o regandire fundamentala a modului in care masuram progresul şi bunastarea, punand pe primul plan drepturile şi nevoile oamenilor, precum şi sustenabilitatea mediului. Doar aşa vom putea construi o lume mai echitabila şi rezistenta pentru generaţiile viitoare.
Sursa imaginii: Unsplash
Subiecte abordate in articol: creştere economica, saracie, inegalitate, criza climatica
Datele şi analizele prezentate in acest articol se bazeaza pe un raport prezentat Consiliului ONU.