Intr-un rar discurs amenintator, presedintele rus Vladimir Putin a avertizat marti statele NATO, in special pe cele „mici si foarte populate” din Europa, asupra „consecintelor grave” in cazul in care Ucraina ar folosi armamentul occidental pentru a ataca tinte pe teritoriul rusesc.
Aceste declaratii au venit ca reactie la apelul recent al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, catre aliati sa permita Kievului sa atace direct Rusia cu armele furnizate de Occident ca ajutor militar. O solicitare la care s-a alaturat si seful diplomatiei UE, Josep Borrell.
„Acesti reprezentanti ai tarilor NATO, in special din Europa, mai ales in tarile mici, ar trebui sa fie constienti cu ce se joaca. Trebuie sa-si aminteasca faptul ca sunt adesea state cu un teritoriu mic si cu o populatie foarte densa”, a spus Putin la o conferinta de presa la Taskent, capitala Uzbekistanului.
Potrivit liderului de la Kremlin, atacurile pe teritoriul rusesc nu pot fi executate fara sprijinul satelitilor spion occidentali in identificarea tintelor. De asemenea, Putin sustine ca doar „specialisti inalt calificati” din statele NATO, nu ucraineni, pot ghida rachetele de precizie oferite Kievului.
Acuzatii privind implicarea NATO in atacurile asupra Rusiei
Putin a acuzat ferm ca misiunile de lovire a tintelor rusesti „nu sunt pregatite de soldati ucraineni, ci de reprezentanti ai tarilor NATO”.
„Stoltenberg nu poate sa nu stie ca armele de precizie cu raza lunga de actiune oferite de Occident armatei ucrainene nu pot fi lansate fara asistenta satelitilor spion occidentali”, a subliniat liderul de la Kremlin.
El sustine ca rachetele franco-britanice Storm Shadow/Scalp sau cele americane ATACMS primesc instructiuni in zbor „fara vreo implicare a soldatilor ucraineni”, prin intermediul datelor satelitare NATO.
De asemenea, Putin a mentionat ca instructori militari occidentali se afla deja in Ucraina sub acoperire, ca mercenari, si ca Kievul ar fi ajuns la un acord cu Franta pentru trimiterea unor instructori francezi.
Conditii pentru negocieri de pace: Rusia contesta legitimitatea lui Zelenski
In pofida amenintarilor si acuzatiilor la adresa Occidentului, presedintele rus a reafirmat ca Moscova este pregatita sa reia negocierile de pace cu Kievul, intrerupte in aprilie 2022 la Istanbul, dupa presiunile americane asupra Ucrainei.
Totusi, Putin a contestat din nou legitimitatea omologului sau ucrainean, Volodimir Zelenski, al carui mandat de presedinte a expirat pe 20 mai.
In ciuda gravitatii situatiei, tonul beligerant al lui Putin pare o tentativa de intimidare a Occidentului si de consolidare a narativei Kremlinului privind implicarea directa a NATO in conflict. Insa, ramane de vazut daca acest discurs va escalada tensiunile sau va deschide calea unor noi eforturi diplomatice pentru a pune capat razboiului.
Articolul se bazeaza pe stirile furnizate de agentiile de presa Agerpres si AFP.
Sursa imaginii: Social Media
Subiecte abordate in articol: Putin, amenintari, NATO, state populate, atacuri teritoriu rus