26.6 C
București
25 iunie 2024

Cum pot crevetii pistol sa revolutioneze energia nucleara prin fuziune?

Citeste si ...

Energia nucleara prin fuziune este considerata sursa ideala de energie curata si inepuizabila. In teorie, totul suna simplu – adaugi hidrogen si obtii cantitati imense de energie si heliu. Insa, in practica, construirea reactoarelor capabile sa produca fuziune a reprezentat una dintre cele mai mari provocari ingineresti ale omenirii.

Reactoarele actuale, precum tokamakurile, sunt uriase, incredibil de complexe si costisitoare. Dupa decenii de cercetari si investitii de miliarde de dolari, inca nu dispunem de un reactor de fuziune care sa genereze mai multa energie decat consuma. Dar o tehnologie revolutionara, inspirata surprinzator de crevetii pistol, ar putea schimba totul.

O lectie din natura

First Light Fusion, o companie din Oxford, a dezvoltat un reactor compact de fuziune, bazat pe un principiu aparent simplu: undele de soc hiperasonice. Insa ideea nu le-a venit din neant – inspiratia a venit din lumea subacvatica, de la micutele dar mortale creveti pistol.

Aceste creveti au un mecanism defensiv incredibil. Una dintre clelele lor s-a transformat intr-o arma de cavitatatie care poate lovi prada cu o forta colosala. Clestele se inchide atat de rapid, incat creeaza un vid minuscul, iar apa care se intoarce cu viteza pentru a umple vidul devine atat de fierbinte incat poate atinge temperaturi de suprafata solara.

Crevetii ne arata calea

Oamenii de stiinta au cautat in natura raspunsul pentru a simplifica constructia reactoarelor de fuziune. Folosind acelasi principiu al undelor de soc, echipa First Light a conceput un reactor revolutionar cu doar patru componente principale:

  1. O peleta cu combustibil de hidrogen care cade in reactor
  2. Un „tun” special care trage un mic proiectil cu viteze hipersonice
  3. Camera de reactie unde are loc impactul
  4. Un sistem de recuperare a caldurii pentru a transforma energia in electricitate

Cand proiectilul loveste peleta la peste 22.000 km/h, aceasta este comprimata brusc la doar 5% din volumul initial. Undele de soc extreme amesteca hidrogenul si declanseaza fuziunea, eliberand o cantitate uriasa de energie termica.

Citeste si...
Xiaomi 15 si 15 Pro vor fi echipate cu un senzor principal OmniVision de 50MP
Cum pot crevetii pistol sa revolutioneze energia nucleara prin fuziune?
Cum pot crevetii pistol sa revolutioneze energia nucleara prin fuziune?

„Este o modalitate complet noua de a face fuziune. Una foarte simpla, surprinzator de simpla.” – Dr. Nick Hawker, co-fondator First Light Fusion

Un viitor luminos pentru energia din fuziune?

Succesul fara precedent al prototipului First Light a dus la estimari uluitoare. Compania sustine ca pana in 2030 ar putea construi un reactor de 150 de tone capabil sa genereze 744 MW – suficient pentru aproape un milion de gospodarii.

Mai mult, costurile estimate sunt de sub 1 miliard de dolari, de ordinul zecilor mai ieftin decat reactoarele conventionale de fisiune nucleara. Astfel, energia prin fuziune ar deveni accesibila la scara larga, cu un cost per kWh mult sub media actuala.

Cum pot crevetii pistol sa revolutioneze energia nucleara prin fuziune?
Cum pot crevetii pistol sa revolutioneze energia nucleara prin fuziune?

Desi mai sunt multe provocari de depasit, abordarea inspirata de crevetii pistol ar putea fi cheia pentru a accelera implementarea energiei prin fuziune. O dovada uluitoare a felului in care natura inconjuratoare ne poate dezvalui cele mai neasteptate solutii ingineresti.

Sursa imaginilor: Social Media

Subiecte abordate in articol: fuziune nucleara, reactoare, energie, tehnologie, natura

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole