Ultima actualizare: 6 iunie 2024
Un cutremur cu magnitudinea de 4,4 a zguduit luni zona din jurul supervulcanului Campi Flegrei, aflat in apropiere de Napoli, fortand evacuarea caselor si inchiderea scolilor. Seismul, cel mai puternic din ultimii 40 de ani in regiune, a fost urmat de alte 150 de replici resimtite puternic si in Napoli.
Fisuri in cladiri si bucati de zidarie prabusite
Cutremurul principal s-a produs luni in orasul portuar dens populat Pozzuoli. Relatarile presei locale mentioneaza aparitia fisurilor in cladiri si prabusirea unor bucati de zidarie. Ca masura de precautie, autoritatile au decis inchiderea scolilor marti in Pozzuoli si in mai multe localitati si districte din Napoli.
Mimmo Pignatelli, un localnic din Solfatara, o comuna din preajma unuia dintre cele 24 de cratere vulcanice de la Campi Flegrei, a povestit experienta infricosatoare:
„Am plecat de acasa la miezul noptii si am mers la fiul nostru din Vomero (Napoli). Suntem obisnuiti cu cutremurele – dar acesta a fost foarte inspaimantator, a fost cel mai puternic din ultimii 40 de ani. Am simtit cum se misca pamantul in timp ce mergeam.”
Activitate seismica in crestere la Campi Flegrei
In ultimii doi ani, activitatea seismica de la Campi Flegrei, unde locuiesc cel putin 360.000 de persoane in sapte dintre cele mai expuse asezari, s-a intensificat. Frecventa si puterea cutremurelor cresc pe masura ce caldeira, vechiul crater din varful vulcanului, slabeste si presiunea de sub ea creste. Acest fenomen determina ridicarea solului si intinderea crustei vulcanului.
Mauro Di Vito, directorul Observatorului Vezuviu din cadrul INGV Italia, a declarat:
„Pamantul continua sa se ridice cu o rata de 2 cm pe luna, o rata mai mare decat anul trecut si, din pacate, se pare ca va continua in acest ritm. Ne asteptam la cutremure similare. Nu pot face predictii, dar ne putem astepta ca aceasta serie sa continue.”
Planuri de evacuare in masa
Guvernul italian a conceput un plan de evacuare in masa, urmand ca testele sa aiba loc la sfarsitul lunii mai. Campi Flegrei, cu o lungime de circa 12 kilometri, este un vulcan mult mai mare si mai activ decat Vezuviul din apropiere.
Supervulcanul se afla intr-o stare de agitatie de peste 70 de ani, ca urmare a fenomenului cunoscut sub numele de bradisism – o deplasare treptata a unei parti a suprafetei pamantului cauzata de umplerea sau golirea unei camere magmatice subterane sau de activitatea hidrotermala.
Riscul de eruptie la „punctul de rupere”?
Ultima data cand Campi Flegrei a avut o serie comparabila de cutremure a fost la inceputul anilor 1980. Christopher Kilburn, profesor la University College din Londra, a condus un studiu care a descris caldeira ca fiind pe cale sa ajunga la „punctul de rupere”.
„Cand a existat o criza in urma cu 40 de ani, aceasta s-a oprit foarte brusc, dar nu este inca clar daca ceea ce se intampla astazi este complet analog. Asadar, trebuie sa fim foarte precauti. Intrebarea este daca putem observa o evolutie in comportamentul fracturarii, exista vreo dovada ca fracturarile mai mici se transforma in fracturi mai mari?”, a spus cercetatorul.
Campi Flegrei s-a format in urma cu 39.000 de ani, dupa ce o eruptie l-a golit de magma. Ultima sa eruptie semnificativa a avut loc in 1538.
Cutremurul puternic de luni a readus in atentie riscurile asociate supervulcanului Campi Flegrei din sudul Italiei. Cu o activitate seismica in crestere si indicii ca s-ar putea apropia de un „punct de rupere”, autoritatile italiene se pregatesc pentru un posibil scenariu de evacuare in masa. Ramane de vazut cum va evolua situatia in urmatoarele saptamani si luni, dar un lucru este cert – locuitorii din regiune traiesc cu teama constanta a unei potentiale eruptii devastatoare.
Sursa imagini: Getty Images
Subiecte abordate in articol: cutremur, Italia, vulcan, evacuare