16 C
București
22 mai 2024

Datoria externa a Romaniei a crescut cu 7,6 miliarde euro in primul trimestru din 2024: De unde provine aceasta crestere?

Citeste si ...

Datoria externa totala a Romaniei a continuat sa creasca in primele trei luni ale anului curent, ajungand la 177,726 miliarde euro, o crestere de 7,643 miliarde euro fata de finalul anului 2023. Acest lucru ridica semne de intrebare cu privire la cauzele aflate in spatele acestei tendinte ascendente si impactul ei asupra economiei nationale.

Cifrele comunicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata ca datoria externa pe termen lung reprezinta 72,6% din totalul datoriei externe, atingand 129,063 miliarde euro la finalul lunii martie 2024. Comparativ cu sfarsitul anului 2023, aceasta a crescut cu 6%. Pe de alta parte, datoria externa pe termen scurt a inregistrat o crestere mai modesta de 0,7%, ajungand la 48,663 miliarde euro (27,4% din totalul datoriei).

Deficitul comercial s-a adancit, alimentand cresterea datoriei externe

Un factor care a contribuit la majorarea datoriei externe in primele trei luni din 2024 a fost cresterea deficitului comercial. Datele BNR releva ca deficitul balantei bunurilor a fost cu 8 milioane euro mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Desi excedentul balantei veniturilor secundare a fost mai mare cu 843 milioane euro, acesta nu a reusit sa compenseze pe deplin deficitele inregistrate pe celelalte componente ale contului curent al balantei de plati:

  • Deficitul balantei veniturilor primare a crescut cu 382 milioane euro
  • Excedentul balantei serviciilor a scazut cu 434 milioane euro

In total, deficitul contului curent in perioada ianuarie-martie 2024 a fost de 3,945 miliarde euro, o scadere usoara fata de cele 3,964 miliarde euro din aceeasi perioada a anului anterior.

Datoria externa a Romaniei a crescut cu 7,6 miliarde euro in primul trimestru din 2024: De unde provine aceasta crestere?
Datoria externa a Romaniei a crescut cu 7,6 miliarde euro in primul trimestru din 2024: De unde provine aceasta crestere? 4

Investitiile straine directe au scazut cu 5,5% in T1 2024

Un alt factor care a influentat cresterea datoriei externe in primul trimestru a fost scaderea investitiilor straine directe. Potrivit BNR, investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au totalizat 2,095 miliarde euro, o scadere de 5,5% fata de cele 2,216 miliarde euro din aceeasi perioada a anului trecut.

Din totalul investitiilor straine directe:

  1. Participatiile la capital, inclusiv profitul reinvestit estimat, au insumat o valoare neta de 2,330 miliarde euro.
  2. Creditele intragrup au inregistrat o valoare neta negativa de -235 milioane euro.
Citeste si...
"Iadul pe pamant" - Noua ofensiva rusa in Harkov, si mai devastatoare decat prima
Componente Investitii Straine DirecteValoare (mld. euro)
Participatii la capital2,330
Credite intragrup-0,235
Total2,095

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a scazut la 15,5%

In ciuda cresterii datoriei externe, rata serviciului datoriei externe pe termen lung a scazut la 15,5% in luna martie 2024, comparativ cu 16,7% in anul 2023. Acest indicator masoara ponderea veniturilor din exporturi alocate pentru plata principalului si dobanzilor la datoria externa pe termen lung.

In acelasi timp, gradul de acoperire a importurilor de bunuri si servicii la 31 martie 2024 a crescut la 6,1 luni, de la 5,6 luni la finalul anului 2023. Acest indicator arata numarul de luni in care importurile pot fi acoperite cu rezervele internationale existente.

Rezervele valutare au crescut, acoperind integral datoria externa pe termen scurt

O veste pozitiva este faptul ca rezervele valutare ale BNR au crescut suficient pentru a acoperi integral datoria externa pe termen scurt. La 31 martie 2024, gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare ale BNR a fost de 102,6%, comparativ cu 96,3% la finalul anului 2023.

Concluzie si Perspectiva: Desi cresterea datoriei externe a Romaniei in primul trimestru din 2024 poate parea ingrijoratoare la prima vedere, este Important sa analizam factorii care au stat la baza acestei cresteri si indicatorii cheie care masoara sustenabilitatea ei.

Deficitul comercial in crestere si scaderea investitiilor straine directe au exercitat presiuni asupra datoriei externe. Cu toate acestea, acoperirea ridicata a datoriei pe termen scurt de catre rezervele valutare si rata serviciului datoriei externe pe termen lung in scadere sugereaza ca situatia ramane gestionabila pe termen scurt.

Pentru a mentine datoria externa sub control pe termen lung, va fi cruciala stimularea exporturilor, atragerea de investitii productive si gestionarea prudenta a finantelor publice. Impartasiti-ne punctul dvs. de vedere in sectiunea de comentarii – Cum apreciati evolutia datoriei externe a Romaniei si ce politici credeti ca ar putea imbunatati situatia?

Citeste si...
Tragedie in Iacobeni: Copil de 7 ani, decedat dupa ce s-a agatat de bena unei autoutilitare

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole