29.8 C
București
22 iunie 2024

Elicopterul prezidential iranian, implicat intr-un incident aviatic la frontiera cu Azerbaidjanul

Elicopterul care îl transporta pe președintele iranian Raisi a fost implicat într-un incident la frontiera cu Azerbaidjan. UE a activat sistemul Copernicus pentru a oferi asistență.

Citeste si ...

Uniunea Europeana a activat serviciul de cartografiere prin satelit Copernicus EMS pentru a asista autoritatile iraniene dupa incidentul aviatic in care a fost implicat elicopterul ce il transporta pe presedintele Ebrahim Raisi. Solicitarea de asistenta a venit din partea Teheranului, potrivit comisarului european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

Anuntul oficial al UE privind incidentul aviatic

Intr-o postare pe reteaua sociala X (fosta Twitter), Lenarčič a declarat:

„La cererea de asistenta din partea Iranului, activam CopernicusEMS, serviciul de cartografiere de raspuns rapid, avand in vedere accidentul de elicopter in care se pare ca se aflau presedintele Iranului si ministrul sau de externe.”

Potrivit presei internationale, elicopterul care il transporta pe Raisi s-a prabusit sau a aterizat fortat in apropierea granitei cu Azerbaidjanul. Deocamdata, nu sunt cunoscute detalii despre starea de sanatate a ocupantilor aeronavei.

Elicopterul prezidential iranian, implicat intr-un incident aviatic la frontiera cu azerbaidjanul
Elicopterul prezidential iranian, implicat intr-un incident aviatic la frontiera cu azerbaidjanul

Serviciul Copernicus EMS, ajutor in situatii de criza

Copernicus EMS (Emergency Management Service) este un sistem de monitorizare terestra operat de Uniunea Europeana care furnizeaza harti si date geospatiale pentru a sprijini gestionarea situatiilor de urgenta si a crizelor in intreaga lume.

Acest serviciu este capabil sa ofere:

  • Harti de referinta – Furnizeaza harti de baza cu informatii geografice detaliate despre o anumita regiune.
  • Harti de urgenta – Elaboreaza harti care ilustreaza amploarea dezastrelor naturale sau provocate de om, bazate pe imagini prin satelit.
  • Harti de risc si de recuperare – Ofera informatii utile pentru planificarea actiunilor inainte de un potential dezastru si pentru evaluarea pagubelor dupa un eveniment.

Activarea serviciului Copernicus EMS are ca scop furnizarea de date precise si actualizate catre autoritatile iraniene pentru a facilita eforturile de cautare si salvare in urma incidentului aviatic.

Relatiile tensionate intre Iran si Uniunea Europeana

Desi Uniunea Europeana si Iranul au relatii tensionate din cauza programului nuclear iranian si a sanctiunilor impuse de Occident, acest gest al Bruxelles-ului arata disponibilitatea de a oferi asistenta umanitara in situatii de criza.

Incidentul aviatic survine intr-un moment delicat, pe fondul negocierilor pentru reluarea acordului nuclear iranian si a protestelor interne impotriva regimului de la Teheran.

Citeste si...
Oficialii SUA si NATO critica sprijinul Chinei pentru "masinaria de razboi" a Rusiei in Ucraina

Desi circumstantele exacte ale incidentului aviatic sunt inca neclare, gestul Uniunii Europene de a activa serviciul Copernicus EMS denota un spirit de cooperare in situatii de urgenta, dincolo de divergentele politice existente intre cele doua parti. Ramane de vazut modul in care vor evolua evenimentele si impactul acestui incident asupra relatiilor tensionate dintre Iran si Occident.

Sursa: News.ro

Sursa imagini: Getty Images

Subiectele abordate in articol: elicopter, raisi, copernicus, incident aviatic

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Elicopterul prezidential iranian, implicat intr-un incident aviatic la frontiera cu azerbaidjanul