22.8 C
București
19 iunie 2024

Erdogan Gratiaza Șapte Generali Implicati in Lovitura de Stat din 1997

Citeste si ...

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a gratiat sapte generali incarcerati pentru rolul lor in puciul din 1997 impotriva primului guvern islamist din Turcia. Potrivit AFP, gratierea a fost motivata de varsta inaintata si starea de sanatate a acestora. Decretele au fost publicate sambata in Jurnalul Oficial al Turciei.

In 1997, primul sef al unui guvern islamist turc, Necmettin Erbakan, mentorul lui Erdogan, a fost fortat sa demisioneze de catre Statul Major, invocand necesitatea apararii laicitatii. Acest puci, desfasurat fara varsare de sange, este cunoscut sub numele de „lovitura de stat postmoderna”.

Cine sunt cei sapte generali?

Cei sapte generali gratiati au fost condamnati in 2018 la inchisoare pe viata. Printre acestia se numara Cevik Bir, considerat creierul loviturii de stat. Bir fusese deja eliberat anterior din motive de sanatate.

  • Cevik Bir: Principalul arhitect al puciului din 1997, eliberat din motive de sanatate.
  • Șase alti generali: Identitatile acestora nu au fost dezvaluite publicului, insa toti au fost condamnati pentru implicarea lor in lovitura de stat.

Istoricul Pucurilor Militare in Turcia

presedintele Erdogan
Erdogan gratiaza șapte generali implicati in lovitura de stat din 1997

Turcia are o istorie marcata de interventii militare in viata politica:

  • 1960: Armata a rasturnat guvernul democratic ales.
  • 1971: O noua interventie militara a fortat demisia guvernului.
  • 1980: O alta lovitura de stat militara a avut loc, instaland un regim autoritar.
  • 2016: O fractiune din armata a incercat, fara succes, sa preia puterea.

Dupa victoria in alegeri a Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP) in 2002, guvernul islamo-conservator al lui Erdogan a actionat pentru a reduce influenta militarilor in politica.

Reactii la Decizia de Gratiere

Decizia lui Erdogan a generat controverse si reactii diverse in randul publicului si al clasei politice. Sustinatorii guvernului vad aceasta miscare ca un act de clementa si umanitate, in timp ce criticii sugereaza ca este o incercare de a rescrie istoria si de a reconcilia fapte controversate din trecut.

Perspectiva Sustinatorilor

Sustinatorii lui Erdogan considera ca gratierea este un gest necesar pentru a incheia un capitol dureros din istoria Turciei. Ei subliniaza ca generalii au fost incarcerati pentru o perioada semnificativa si ca starea lor de sanatate justifica eliberarea.

Citeste si...
Update: Razboiul Israelului in Gaza continua intens in intreaga enclava

Criticii Deciziei

Criticii, pe de alta parte, argumenteaza ca acest gest poate fi interpretat ca o subminare a justitiei. Ei se tem ca astfel de decizii ar putea incuraja viitoare acte similare si subliniaza importanta responsabilitatii pentru actiuni care au avut un impact profund asupra democratiei turce.

Implicatiile Politice

Decizia de gratiere a fost perceputa de unii ca o tentativa de a consolida controlul lui Erdogan asupra institutiilor statului si de a slabi influenta armatei in politica. Aceasta vine in contextul unei Turcii aflate in transformare, unde relatia dintre civili si militari a fost redefinita sub conducerea lui Erdogan.

Rolul Armatei in Politica Turciei

Armata turca a fost traditional vazuta ca un bastion al laicitatii si a jucat un rol crucial in politica tarii. Insa, sub conducerea AKP, rolul militarilor a fost considerabil redus. Erdogan a initiat reforme care au vizat diminuarea influentei militare in guvern si in alte institutii civile.

Viitorul Relatiilor Civile-Militare

Aceasta gratiere ar putea influenta viitoarele relatii dintre civili si militari in Turcia. Ramane de vazut daca acest gest de clementa va duce la o reconciliere sau la noi tensiuni intre diferitele fractiuni politice si militare din tara.

Gratierea celor sapte generali de catre Erdogan marcheaza un moment semnificativ in istoria contemporana a Turciei. Aceasta ridica intrebari importante despre justitie, memorie istorica si viitorul relatiilor civile-militare in Turcia. Ramane de vazut cum va influenta aceasta decizie peisajul politic si social al tarii in anii ce vor urma.

Decizia presedintelui turc de a gratia sapte generali implicati in lovitura de stat din 1997 este un act controversat, reflectand complexitatea relatiilor dintre politicieni si militari in Turcia. Acest gest de clementa deschide noi discutii despre responsabilitatea istorica si viitorul democratiei in aceasta tara. Pentru mai multe detalii, urmariti AFP.

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Erdogan gratiaza Șapte generali implicati in lovitura de stat din 1997