34 C
București
18 iunie 2024

NASA amana din nou lansarea capsulei Starliner pana pe 25 mai din cauza unei scurgeri de heliu

NASA a anunțat o nouă amânare a lansării primului zbor cu echipaj al capsulei Starliner a Boeing până pe 25 mai, din cauza unei scurgeri de heliu localizată la nivelul unui propulsor. Aflați mai multe despre cauzele amânării și importanța misiunii.

Citeste si ...

NASA a anuntat o noua amanare a lansarii primului zbor cu echipaj al capsulei Starliner a Boeing, reprogramand evenimentul pentru data de 25 mai. Decizia vine ca urmare a identificarii unei scurgeri de heliu localizata la nivelul unui propulsor al capsulei, care era programata sa decoleze vineri, 19 mai.

Istoric al amanarilor lansarii capsulei Starliner

Capsula Starliner trebuia sa decoleze initial pe 17 mai, insa lansarea a fost amanata in repetate randuri din cauza unor defectiuni tehnice. NASA si Boeing stabilisera data de 21 mai pentru lansare, dar aceasta a fost revizuita din nou pentru 25 mai, dupa ce echipele tehnice au raportat o mica scurgere de heliu la o flansa de pe un propulsor al sistemului de control.

Heliul este folosit pentru a permite pornirea propulsoarelor, iar scurgerea, desi nu reprezinta o amenintare pentru misiune, necesita timp suplimentar pentru finalizarea inspectiei capsulei.

Teste si proceduri de siguranta

Potrivit unui comunicat al NASA, testele efectuate pe 15 mai au indicat ca restul sistemului de propulsie este etansat corespunzator pe intregul modul de serviciu. Echipele Boeing lucreaza la dezvoltarea unor proceduri operationale pentru a se asigura ca sistemul isi pastreaza o capacitate de performanta suficienta si o redundanta adecvata in timpul zborului.

Aceste masuri de precautie sunt esentiale pentru siguranta misiunii si a echipajului uman care va fi la bordul capsulei Starliner.

Nasa amana din nou lansarea capsulei starliner pana pe 25 mai din cauza unei scurgeri de heliu
Nasa amana din nou lansarea capsulei starliner pana pe 25 mai din cauza unei scurgeri de heliu

Importanta misiunii Crewed Flight Test

Primul zbor cu echipaj uman al capsulei Starliner face parte din misiunea Crewed Flight Test, care are ca scop testarea finala a capsulei inainte de a fi autorizata de catre NASA pentru a efectua misiuni de rutina catre Statia Spatiala Internationala (ISS).

Misiunea va transporta doi astronauti si reprezinta un pas important in eforturile Boeing de a oferi NASA o a doua nava spatiala americana capabila sa transporte astronautii catre si de la ISS.

Istoricul dezvoltarii capsulei Starliner

Boeing a lucrat la dezvoltarea capsulei Starliner timp de zece ani, cu scopul de a oferi NASA o alternativa la navele spatiale rusesti Soyuz, care au fost singura optiune pentru transportul astronautilor catre ISS dupa retragerea navetelor spatiale americane in 2011.

Citeste si...
Misiunea spatiala Euclid a ESA a dezvaluit cinci noi imagini uluitoare ale Universului, demonstrandu-si capabilitatile extraordinare

In 2022, Boeing a realizat o calatorie fara echipaj a capsulei Starliner catre ISS, demonstrand capacitatile tehnice ale navei spatiale.

Perspective si asteptari

Amanarea lansarii capsulei Starliner, desi nedorita, este o masura necesara pentru a asigura succesul misiunii si siguranta echipajului. NASA si Boeing raman dedicate obiectivului de a restabili capacitatea Statelor Unite de a transporta astronauti pe orbita folosind nave spatiale americane.

Odata ce capsula Starliner va trece cu succes de testul final al misiunii Crewed Flight Test, ea va putea fi utilizata pentru misiuni regulate de transport al astronautilor catre si de la ISS, oferind NASA o optiune fiabila si sigura pentru explorarea spatiala.

Ramane de vazut daca data de 25 mai va fi respectata pentru lansarea capsulei Starliner sau daca vor aparea noi provocari tehnice care sa necesite amanari suplimentare. Indiferent de data finala a lansarii, acest eveniment marcheaza un moment important in istoria explorarii spatiale si in consolidarea parteneriatului dintre NASA si companii private precum Boeing in efortul de a extinde prezenta umana in spatiu.

Surse:

  • CNN
  • Reuters

Ce parere aveti despre amanarea lansarii capsulei Starliner? Credeti ca NASA si Boeing vor reusi sa rezolve problemele tehnice si sa lanseze cu succes capsula pe 25 mai? Lasati-ne un comentariu cu gandurile voastre!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Nasa amana din nou lansarea capsulei starliner pana pe 25 mai din cauza unei scurgeri de heliu