Serviciile de securitate din Europa sunt in stare de alerta in privinta unei noi arme a razboiului hibrid dus de Rusia impotriva Occidentului: incendierea si sabotajul. Un val de incendii misterioase si atacuri asupra infrastructurii critice din tarile baltice, Germania, Marea Britanie si alte state europene ridica suspiciuni ca Moscova incearca sa destabilizeze si sa intimideze adversarii prin intermediul unor agenti acoperiti.
Incendii suspecte in mai multe capitale europene
Incendiul de la un magazin IKEA din Vilnius (Lituania), cel care a mistuit cel mai mare mall din Varsovia (Polonia) sau focul pus intentionat la doua cladiri apartinand unui om de afaceri ucrainean in estul Londrei sunt doar cateva dintre evenimentele care au starnit ingrijorarea autoritatilor. Desi nu exista dovezi clare ca aceste incidente ar fi coordonate, serviciile secrete banuiesc ca ele ar putea face parte dintr-o campanie sistematica a Rusiei de a submina Occidentul, ca razbunare pentru sprijinul acordat Ucrainei.
Premierul polonez Donald Tusk a sugerat ca incendiul de la IKEA Vilnius ar putea fi opera unui „sabotor strain”. De asemenea, el a dezvaluit arestarea a 9 persoane in Polonia pentru acte de sabotaj, la ordinul serviciilor rusesti, constand in „batai, incendiere si tentativa de incendiere”. Ambasada Rusiei a respins acuzatiile ca fiind „teorii ale conspiratiei”.
Sabotori recrutati pe retelele sociale, platiti in criptomonede
Expertii in contraspionaj avertizeaza ca, in era digitala, Moscova recruteaza sabotori de pe retelele sociale, care sunt platiti cu cateva sute de euro sau in criptomonede pentru a comite acte de vandalism sau incendiere, fara a putea fi conectati intre ei. Acestia actioneaza ca „lupi singuratici”, fiind foarte greu de depistat si de prevenit.
Subiectul sabotajelor orchestrate de Rusia a fost discutat si la un summit al ministrilor de externe si aparare din UE de la Bruxelles. Oficiali din Olanda, Estonia si Lituania si-au exprimat ingrijorarea fata de vulnerabilitatea tarilor lor in fata unor asemenea atacuri hibride. „Suntem profund preocupati de sabotajul fizic organizat, finantat si realizat de agenti ai Rusiei”, a declarat un ministru sub protectia anonimatului.
Avertismente din partea autoritatilor si masuri sporite de securitate
Ministrii apararii din tarile baltice si Olanda au punctat ca Rusia a intensificat actiunile de spionaj si sabotaj fata de statele NATO si UE, pentru a le destabiliza si intimida. „Avem infrastructuri vitale – retele energetice, de apa, comunicatii, care sunt vulnerabile la atacuri cibernetice si fizice. Vedem cum Rusia incearca sa ne submineze in mai multe tari europene”, a subliniat ministrul olandez al apararii Kajsa Ollongren.
Țari precum Lituania sau Olanda au emis avertismente catre companii si organizatii care sustin Ucraina sa isi sporeasca vigilenta si masurile de securitate. Experti vorbesc despre un „nivel ridicat de amenintare” si indeamna publicul sa ramana vigilent.
In concluzie, valul de incendii si acte de sabotaj din mai multe capitale europene, desi aparent fara legatura, ridica suspiciuni intemeiate ca Rusia a declansat o noua forma de razboi hibrid impotriva Occidentului, utilizand agenti acoperiti recrutati online. Autoritatile iau in serios aceasta amenintare si iau masuri sporite de contraspionaj si securitate, in timp ce avertizeaza opinia publica sa ramana vigilenta. Ramane de vazut cat de ampla si eficienta va fi aceasta campanie de destabilizare mascata a Moscovei si cum vor reusi statele occidentale sa o contracareze.
Distribuie acest articol daca ti s-a parut relevant si lasa un comentariu cu parerea ta despre aceasta noua amenintare la adresa securitatii Europei!
Sursa imaginii: Unsplash
Subiecte abordate in articol: razboi hibrid Rusia sabotaj incendieri Europa
Articolul se bazeaza pe informatii si opinii exprimate de oficiali si experti in securitate din mai multe tari europene, citate de publicatia The Guardian.