28.5 C
București
18 iunie 2024

Ucraina recruteaza detinuti pentru a lupta impotriva invaziei ruse

Ucraina ia măsuri controversate pentru a întări rândurile armatei în fața invaziei ruse. Un tribunal a eliberat primii deținuți recrutați, în timp ce autoritățile vizează mobilizarea a 10.000-20.000 de condamnați pe front.

Citeste si ...

Guvernul de la Kiev ia masuri nepopulare pentru a intari randurile fortelor armate. Un tribunal ucrainean a ordonat miercuri eliberarea primilor doi detinuti care s-au oferit voluntari sa lupte in armata, in conformitate cu o noua lege menita sa mobilizeze mai multi soldati pentru a contracara invazia rusa.

Conform autoritatilor ucrainene, peste 3.000 de detinuti si-au exprimat dorinta de a se inrola in armata in schimbul eliberarii lor din inchisoare. Un tribunal din orasul Hmelnitkii, in vestul Ucrainei, a aprobat marti eliberarea a doi barbati:

  • Un barbat nascut in 2000, condamnat pentru furt
  • Un barbat nascut in 1981, condamnat tot pentru furt

Ambii au primit aprobarea de a se alatura Garzii Nationale ucrainene in calitate de militari contractati.

Examinarea psihologica si fizica, obligatorie pentru recrutare

„Instanta a aprobat cererile lor si a ordonat centrului de detentie din Hmelnitkii sa ii elibereze imediat pe barbati pentru a efectua serviciul militar contractat”, a precizat instanta intr-un comunicat.

„Barbatii sunt apti pentru serviciul militar, au trecut un examen profesional si psihologic si au un nivel suficient de pregatire fizica”, a adaugat sursa citata. Tribunalul examineaza in prezent aproximativ cincizeci de cereri similare din partea altor detinuti.

Legea privind recrutarea detinutilor, adoptata in mai

La inceputul lunii mai, deputatii ucraineni au adoptat o lege, semnata de presedintele Volodimir Zelenski, care permite anumitor categorii de detinuti sa mearga sa lupte pe front in schimbul unei eliberari conditionate.

Aceasta nu se aplica detinutilor condamnati pentru infractiuni grave, precum:

  • Uciderea deliberata a mai mult de doua persoane
  • Violenta sexuala
  • Infractiuni impotriva securitatii nationale
  • Condamnari pentru coruptie

Rusia a recrutat zeci de mii de detinuti pentru Wagner

In Rusia, incepand din 2022, compania paramilitara Wagner a recrutat zeci de mii de detinuti din inchisorile rusesti, care au fost apoi decimati in atacuri extrem de mortale, in special in timpul bataliei cumplite de la Bahmut.

Directorul ONG-ului ucrainean „Protectia detinutilor din Ucraina”, Oleg Tsvily, a declarat in mai pentru AFP ca se temea ca detinutii ucraineni recrutati vor avea aceeasi soarta ca si detinutii rusi trimisi pe front de Wagner.

Citeste si...
Vreme calda si frumoasa in weekend in majoritatea regiunilor tarii

10.000 – 20.000 de detinuti, mobilizati in armatele ucrainene

Ucraina recruteaza detinuti pentru a lupta impotriva invaziei ruse
Ucraina recruteaza detinuti pentru a lupta impotriva invaziei ruse

Ministrul ucrainean al Justitiei, Denis Maliuska, crede ca intre 10.000 si 20.000 de condamnati pot fi mobilizati din sistemul penitenciar, intr-un moment in care Ucraina se confrunta cu o penurie de soldati si armament in fata unei armate ruse mult mai numeroase si mai bine echipate.

„Da, 10.000 pana la 20.000 (de condamnati sa fie mobilizati). Cu siguranta nu mai mult. Dar importanta este abordarea. Cifrele nu au fost calculate deloc, pentru ca numarul lor va fi diferit in functie de scenariu„, a declarat Denis Maliuska pentru BBC Ucraina.

Maliuska a precizat ca sustine aceasta posibilitate, dar este de competenta Fortelor Armate Ucrainene sa decida ce condamnat poate fi recrutat, noteaza The Kyiv Independent.

Desi controversata din punct de vedere etic, masura de recrutare a detinutilor reflecta situatia disperata in care se afla Ucraina, care incearca sa gaseasca solutii pentru a-si intari apararea in fata invaziei ruse. Specialistii avertizeaza insa ca utilizarea fortata a detinutilor ca „carne de tun” ar putea avea consecinte devastatoare asupra respectarii drepturilor omului si principiilor umanitare. Ramane de vazut daca sacrificiul acestor oameni va fi unul justificat de cursul evenimentelor de pe front.

Sursa imagini: Unsplash
Subiecte abordate in articol: razboi Ucraina, recrutare detinuti, armata Ucraina, etica militara

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Ucraina recruteaza detinuti pentru a lupta impotriva invaziei ruse