35.6 C
București
13 iulie 2024

Finlanda isi intareste securitatea: Va gazdui o noua unitate de comandament NATO si trupe ale aliantei

Finlanda ├«╚Öi ├«nt─âre╚Öte securitatea prin g─âzduirea unui comandament NATO ╚Öi a trupelor aliate ­čçź­čç«­čöÉ

Citeste si ...

Finlanda face pasi importanti pentru consolidarea securitatii nationale prin parteneriatul cu NATO, dupa ce a aderat la alianta anul trecut. Masurile vin ca raspuns la amenintarile regionale generate de invazia Rusiei in Ucraina.

Ministrul finlandez al apararii, Antti Hakkanen, a anuntat vineri, in urma unui summit NATO de la Bruxelles, ca Finlanda va gazdui o noua unitate de comandament terestru a Aliantei Nord-Atlantice, precum si forte militare ale NATO pe teritoriul sau.

Consimtamantul politic al statelor NATO pentru integrarea Finlandei

Hakkanen s-a declarat incantat sa anunte ca toate statele membre ale NATO si-au dat consimtamantul politic pentru obiectivele-cheie ale Finlandei in procesul de integrare in alianta:

„Finlanda va gazdui un centru de comandament al NATO si vor fi prezente forte terestre in Finlanda”, a precizat ministrul finlandez.

Detaliile privind locatia exacta a noului comandament NATO si numarul trupelor aliate ce vor fi desfasurate in Finlanda urmeaza sa fie stabilite, planurile fiind inca in lucru.

Consolidarea securitatii in nordul Europei si Scandinavia

Conform lui Hakkanen, noul comandament finlandez al NATO va avea rolul de a conduce operatiuni militare terestre in nordul Europei si in Scandinavia.

In cadrul noii structuri de comanda a Aliantei Nord-Atlantice:

  • Toate statele nordice vor fi subordonate Comandamentului Aliat pentru Transformare din Norfolk, SUA, orientat spre apararea nord-atlantica
  • Noile state membre Finlanda si Suedia raman sub Comandamentul Intrunit al Fortelor Aliate din Brunssum, Olanda

Ministrul apararii a subliniat importanta acestor decizii pentru intarirea securitatii Finlandei, a nordului Europei si a intregii aliante.

Finlanda in NATO, o „problema” pentru Rusia

Aderarea Finlandei la NATO anul trecut, dupa decenii de nealiniere militara, a generat ingrijorari la Moscova. Cele doua state vecine impartasesc o granita comuna de peste 1300 km.

Inainte de aderare, relatiile ruso-finlandeze erau considerate „pur si simplu perfecte” de catre presedintele rus Vladimir Putin. Insa acum, liderul de la Kremlin ameninta ca va stationa din nou trupe in apropierea granitei cu Finlanda, potrivit Politico:

„Noi nu aveam trupe acolo, acum vom avea”, a declarat Putin intr-un interviu acordat in luna mai agentiei de stat RIA.

De asemenea, Rusia a catalogat ca avand un „caracter provocator” exercitiile militare NATO desfasurate recent in Finlanda.

Citeste si...
Geert Wilders in umbra, Dick Schoof premier: Noul guvern de dreapta din Olanda a depus juramantul
Finlanda isi intareste securitatea: Va gazdui o noua unitate de comandament NATO si trupe ale aliantei
Finlanda isi intareste securitatea: va gazdui o noua unitate de comandament nato si trupe ale aliantei

Prin consolidarea parteneriatului cu NATO, Finlanda transmite un semnal clar ca este pregatita sa faca fata oricaror provocari la adresa securitatii sale. Țara nordica intentioneaza sa joace un rol cheie in arhitectura de aparare a Europei, contribuind activ la descurajarea amenintarilor regionale.

Distribuie acest articol pentru a le arata si altora cum se pozitioneaza Finlanda in noul context de securitate european! Tu ce parere ai despre decizia Finlandei de a gazdui trupe NATO pe teritoriul sau?

Sursa imaginii: Getty Images

Subiecte abordate in articol: finlanda nato securitate rusia amenintari

Surse de expertiza: Ministrul finlandez al apararii Antti Hakkanen, publicatia Politico

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

V─â rug─âm s─â introduce╚Ťi comentariul dvs.!
Introduce╚Ťi aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole