27.8 C
București
25 iulie 2024

Zelenski respinge ultimatumul lui Putin pentru incetarea razboiului din Ucraina

Citeste si ...

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins vineri, 14 iunie, oferta de incetare a focului formulata mai devreme de omologul sau rus Vladimir Putin, catalogand-o drept un ultimatum similar cu mesajele din trecut. Liderul de la Kiev sustine ca Putin nu se va opri chiar daca cerintele sale vor fi satisfacute.

Intr-un interviu acordat postului italian SkyTG24, in contextul participarii sale la summitul G7 din Italia, Zelenski a descris conditiile puse de Putin pentru o incetare a focului si reluarea negocierilor de pace ca fiind de neincredere. Acestea includ retragerea trupelor ucrainene din cele patru provincii revendicate de Rusia si renuntarea Ucrainei la aspiratia de aderare la NATO.

„Este ca si cum ar repeta istoria lui Hitler”

Presedintele ucrainean a comparat situatia cu ambitiile expansioniste ale lui Adolf Hitler inaintea celui de-Al Doilea Razboi Mondial. „Este acelasi lucru pe care Hitler obisnuia sa-l faca. De aceea nu trebuie sa avem incredere in aceste mesaje”, a argumentat Zelenski.

Putin a promis anterior ca va ordona o incetare imediata a focului daca Ucraina va ceda teritoriile Donetk, Lugansk, Herson si Zaporojie, pe care Rusia le-a anexat ilegal, si va renunta la aderarea la NATO, declarand tara „neutra si ne-nucleara”. El a cerut de asemenea garantarea deplina a drepturilor „cetatenilor rusofoni” din Ucraina.

Kievul si Occidentul, considerati „responsabili” pentru continuarea conflictului

Liderul de la Kremlin a avertizat ca daca Kievul si capitalele occidentale vor respinge aceste propuneri, vor fi „de la inceput pana la sfarsit responsabile politic si moral pentru continuarea varsarii de sange”. Potrivit lui, situatia pe front se va schimba in defavoarea Ucrainei, iar „conditiile pentru lansarea negocierilor vor fi altele”.

Cu o zi inainte, Rusia a cerut puterilor occidentale crearea unei noi arhitecturi de securitate, similara cu solicitarile sale din decembrie 2021, respinse atunci de Occident. Atacul asupra Ucrainei a fost raspunsul Rusiei la aceste refuzuri.

Zelenski respinge ultimatumul lui Putin pentru incetarea razboiului din Ucraina
Zelenski respinge ultimatumul lui putin pentru incetarea razboiului din ucraina

Ucraina organizeaza un „summit pentru pace” fara Rusia

In timp ce oferta lui Putin a fost respinsa de Kiev, Ucraina organizeaza sambata in Elvetia un „summit pentru pace”, la care Rusia nu este invitata. Scopul este de a obtine sprijin international pentru „formula de pace” enuntata de presedintele Zelenski in toamna anului trecut.

Citeste si...
Stenogramele explozive dezvaluie planurile sefilor SRI de revenire la putere dupa arest

Planul ucrainean in zece puncte cere retragerea totala a trupelor ruse, restabilirea frontierelor recunoscute international si judecarea crimelor de razboi comise de Rusia. Moscova considera aceste cereri drept o capitulare si insista ca Kievul sa accepte „noile realitati teritoriale”.

In concluzie, ultimatumul lansat de Putin pentru incetarea focului in Ucraina a fost respins ferm de Zelenski, care il considera similar cu ambitiile lui Hitler. Kievul ramane ferm pe pozitia sa de a nu ceda teritorii si de a nu renunta la aspiratiile euro-atlantice. Viitorul conflictului ramane incert, in contextul in care Rusia ameninta cu escaladarea situatiei daca conditiile sale nu vor fi acceptate.

Imparte acest articol pe retelele sociale si spune-ne opinia ta in comentarii! Crezi ca pacea in Ucraina este posibila in aceste conditii?

Sursa imaginii: Facebook/Volodimir Zelenski

Subiecte abordate in articol: razboi Ucraina, Zelenski, putin, incetare foc

Sursa expertiza: Reuters, Agerpres, analiza proprie

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole