28.5 C
București
18 iunie 2024

Finlanda vrea sa blocheze solicitantii de azil care incearca sa intre din Rusia: „Nu putem permite acest lucru”

Citeste si ...

Guvernul finlandez isi pregateste o miscare fara precedent pentru a opri valul de migranti care incearca sa traverseze granita din Rusia. Initiativa ar putea insa incalca angajamentele internationale ale tarii nordice in materie de drepturi ale omului.

Finlanda isi propune sa ofere agentilor de frontiera puteri sporite pentru a respinge solicitantii de azil care vin de pe teritoriul rus. Potrivit premierului Petteri Orpo, Executivul de la Helsinki va trimite saptamana viitoare in Parlament un proiect de lege care sa permita blocarea intrarii migrantilor pe cale terestra din Rusia, chiar fara a le procesa cererile.

Helsinki ia masuri dupa ce a acuzat Moscova de migratie „instrumentalizata”

Masura vine dupa ce Finlanda si-a inchis granita terestra cu Rusia anul trecut, pentru a stavili un numar in crestere de sosiri de solicitanti de azil din tari precum Siria si Somalia. Autoritatile de la Helsinki au acuzat atunci Moscova ca incurajeaza migratia impotriva sa si a Uniunii Europene, o afirmatie respinsa de Kremlin.

Proiectul de lege propus de coalitia guvernamentala de dreapta recunoaste insa ca respingerea migrantilor in Rusia, fara a le examina dosarele, ar reprezenta o incalcare a angajamentelor internationale ale Finlandei privind drepturile omului. Cu toate acestea, executivul de la Helsinki precizeaza ca masura ar fi „temporara si limitata”.

Oficialii au explicat decizia prin faptul ca fenomenul migratiei este „in mainile Rusiei”, care controleaza „cine vine, de unde si cand” la granita cu Finlanda.

„Nu putem permite acest lucru. Prin urmare, trebuie sa ne extindem legislatia”, a declarat Orpo in fata jurnalistilor.

Datele oficiale arata ca sub 40 de migranti au traversat ilegal granita rusa in acest an, de cand Helsinki a inchis punctele de trecere terestre. In schimb, circa 1.300 de persoane au intrat in 2022 prin punctele de frontiera oficiale, inainte ca acestea sa fie inchise.

Autoritatile se tem de un nou val de migranti in sezonul calduros

masini la vama si masini pe un drum
Finlanda vrea sa blocheze solicitantii de azil care incearca sa intre din rusia: "nu putem permite acest lucru"

Liderii finlandezi considera ca noua legislatie este necesara, pentru ca exista riscul ca migrantii sa inceapa din nou sa soseasca in numar mare, profitand de vremea mai calda si de usurarea deplasarilor.

Citeste si...
Vizita delegatiei guvernamentale romane in Turcia: Consolidarea relatiilor economice si strategice

„Exista inca mii de oameni in Rusia care asteapta o oportunitate de a ajunge la granita cu Finlanda”, a avertizat premierul Orpo, citand rapoarte ale serviciilor de informatii.

Finlanda are o granita terestra de 1.340 de kilometri cu Rusia. Legea ar permite granicerilor sa respinga solicitantii de azil care trec ilegal din Rusia, chiar prin folosirea fortei daca este nevoie. Singurul punct de trecere care ar ramane deschis este o linie de cale ferata, dar doar pentru marfuri.

Noile reglementari nu s-ar aplica insa copiilor si persoanelor cu dizabilitati, ale caror cereri de azil ar continua sa fie procesate normal de autoritatile finlandeze.

Controversa in jurul deciziei guvernului finlandez

Desi acest demers ar intari securitatea granitelor, el ridica serioase probleme de respectare a drepturilor omului si a normelor internationale in materie de azil.

Contactat de Reuters, principalul grup de opozitie din Finlanda, social-democratii, a refuzat sa se angajeze sa sprijine proiectul de lege inainte ca acesta sa fie dezbatut in Parlament.

Mai mult, Ombudsmanul pentru nediscriminare din Finlanda, Kristina Stenman, a avertizat ca ar fi „alarmant” daca tara ar refuza sa accepte cererile de azil ale persoanelor care ajung la frontierele sale.

Este o decizie controversata a guvernului finlandez, care incearca sa gestioneze un val de migratie despre care sustine ca este orchestrat de Rusia. Ramane de vazut daca aceasta masura va trece de filtrul parlamentar si daca va rezista criticilor privind incalcarea drepturilor omului. Oricum, demersul reflecta tensiunile crescute dintre Helsinki si Moscova in ultimul an, pe fondul aderarii Finlandei la NATO si al sprijinului acordat Ucrainei.

Sursa imagini: Getty Images

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Finlanda vrea sa blocheze solicitantii de azil care incearca sa intre din rusia: "nu putem permite acest lucru"