In mijlocul intensificarii conflictului armat din Fasia Gaza, armata israeliana a decis sa instituie o „pauza tactica” zilnica in operatiunile sale militare. Aceasta masura, anuntata duminica, urmareste sa permita livrarea de ajutoare umanitare esentiale in regiune.
Potrivit unui comunicat transmis pe platforma X (fosta Twitter), pauza va avea loc in fiecare zi intre orele 8:00 si 19:00. In acest interval, coridorul umanitar va ramane deschis de la punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom, la intersectia dintre Israel, Egipt si Gaza, pana pe soseaua Salah al-Din, principala artera rutiera din Gaza, si mai departe spre nord.
Prin aceasta decizie, fortele israeliene intentioneaza sa faciliteze cresterea volumului de ajutoare umanitare care ajung in Fasia Gaza, grav afectata de ciocnirile armate dintre Israel si gruparea militanta palestiniana Hamas.
Focarul conflictului: Orasul Rafah
Traseul desemnat pentru coridorul umanitar trece pe la sud de orasul Rafah, unde Israelul isi concentreaza in prezent operatiunile militare. Autoritatile israeliene considera ca aceasta localitate reprezinta ultimul bastion al militantilor Hamas in actuala confruntare armata.
Desi pauza tactica anuntata de Israel poate usura temporar conditiile umanitare precare din Gaza, tensiunile raman la cote inalte in regiune. Gruparea Hamas, principalul actor palestinian implicat in conflict, a fost acuzata recent chiar de catre presedintele SUA, Joe Biden, de a obstructiona eforturile de incheiere a unui acord de armistitiu.
Apeluri la pace si negocieri

In timp ce violentele continua, voci din intreaga lume cer o solutionare pasnica a conflictului israelo-palestinian. Intr-un comunicat transmis joi, Hamas a facut apel la Statele Unite sa exercite presiuni asupra Israelului pentru obtinerea unui armistitiu permanent in Fasia Gaza.
De asemenea, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anuntat recent ca va propune un plan de pace la un summit care va avea loc in Elvetia. El a subliniat ca scopul este „sa punem cu adevarat capat razboiului” dintre Israel si palestinieni.
Cu toate acestea, ministrul roman de Externe, Luminita Odobescu, a transmis un mesaj ferm la Summitul Global pentru Pace, avertizand ca „Rusia nu trebuie judecata dupa vorbele sale” in ceea ce priveste eforturile de pace.
Articolul se bazeaza pe informatii furnizate de agentiile de presa AGERPRES si dpa, precum si declaratiile oficialilor implicati.
Sursa imaginii: Social Media
Subiecte abordate in articol: Conflictul israelo-palestinian, Gaza, Hamas, Israel, Ajutor umanitar