Un fost agent FBI critica masurile de securitate insuficiente la evenimentul din Pennsylvania unde fostul presedinte american Donald Trump a fost tinta unei tentative de asasinat. Bobby Chacon, care a lucrat 27 de ani in FBI, considera ca acoperisul de unde s-a tras ar fi trebuit securizat.
Detaliile atacului asupra lui Trump
Sambata, 13 iulie, Donald Trump a scapat miraculos dintr-o tentativa de asasinat in timp ce tinea un discurs la un miting electoral in Pennsylvania. Un glont l-a atins pe fostul presedinte in lobul urechii, dupa ce atacatorul a tras de pe acoperisul unei cladiri aflate la aproximativ 120 de metri distanta.
Serviciile de Securitate l-au scos rapid pe Trump de pe scena dupa ce s-au auzit impuscaturile. Atacatorul, identificat drept Thomas Matthew Crooks din Bethel Park, Pennsylvania, a fost ucis la scurt timp de lunetistii Serviciului Secret.
Erori majore de securitate semnalate de expertul FBI
Intr-un interviu exclusiv pentru „Adevarul”, Bobby Chacon, fost agent special FBI timp de 27 de ani, a criticat dur masurile de securitate de la eveniment:
„Sunt foarte surprins ca acoperisul utilizat de atacator nu a fost securizat si inchis. Era punctul inalt cel mai apropiat, cu vedere directa asupra scenei. Cred ca a fost o eroare majora de planificare a securitatii.”
Chacon a adaugat ca „nu ar fi fost necesare multe resurse umane pentru a securiza acel acoperis de unde s-a tras”. El apreciaza insa reactia prompta a agentilor Serviciului Secret dupa atac:
„Au avut o reactie excelenta dupa ce s-au auzit impuscaturile, au ajuns repede la Trump, l-au acoperit si l-au scos de pe scena in siguranta. Iar lunetistul de la Secret Service l-a ucis rapid pe atacator.”
Asteptari privind imbunatatirea securitatii la viitoarele evenimente
In urma acestui incident grav, fostul agent FBI se asteapta la o reevaluare si consolidare a masurilor de protectie:
„Categoric ma astept la cresteri ale masurilor de securitate la mitingurile politice. Cred ca Secret Service va evalua greselile facute la evenimentul din Pennsylvania si va face rapid modificarile necesare.”
Printre posibilele schimbari, Chacon enumera:
- Extinderea perimetrelor de securitate
- Suplimentarea personalului de securitate
- Forte suplimentare pe acoperisuri
- Verificari mai amanuntite ale participantilor la evenimente
Similitudini cu asasinarea lui JFK
Intrebat despre posibile asemanari cu asasinarea presedintelui John F. Kennedy in 1963, Chacon a remarcat:
„Sunt atat similitudini, cat si diferente. Principala diferenta este ca aceasta tentativa de asasinat nu i-a reusit atacatorului. Ca asemanari, ambele au avut ca protagonisti atacatori care au tras de la inaltime. In ambele cazuri, o singura persoana a tras.”
Dezbaterea privind controlul armelor
Referitor la potentiale modificari legislative privind armele, in urma acestui incident, Chacon a comentat:
„Atacatorul a folosit o pusca ce fusese cumparata legal si era detinuta de catre tatal sau. Detinerea de arme in Statele Unite este garantata de constitutia noastra, dar cred ca e prea devreme in cadrul investigatiei sa se determine daca eventuale modificari in legislatie facute anterior ar fi putut impiedica aceasta tentativa de asasinat.”
Tentativa esuata de asasinare a lui Donald Trump ridica semne de intrebare serioase privind securitatea evenimentelor politice majore din SUA. Desi fostul presedinte a scapat nevatamat, incidentul evidentiaza necesitatea unor masuri de protectie sporite si a unei reevaluari a protocoalelor existente pentru a preveni astfel de atacuri in viitor.
Sursa imagini: AP
Etichete: Donald Trump, tentativa de asasinat, FBI, securitate
Acest articol se bazeaza pe declaratiile unui fost agent FBI cu o cariera de 27 de ani, presupus a avea cunostinte de prima mana despre procedurile de securitate pentru inalti oficiali. Cu toate acestea, opiniile sale ar trebui verificate si comparate cu alte surse pentru o imagine completa a situatiei.