Într-o zi cu semnificație istorică deosebită, armata franceză a făcut ultimul pas în retragerea sa completă din regiunea Sahel, predând joi ultima sa bază militară din Ciad forțelor armate locale. Această mișcare marchează sfârșitul unei ere în care Franța a menținut o prezență militară semnificativă în această parte a Africii.
Potrivit informațiilor furnizate de agenția de știri AFP, ceremonia militară care a marcat acest moment a fost organizată la baza Sergent Adij Kossei din N’Djamena, unde reprezentanții ambelor state au fost prezenți pentru a oficializa transferul. Conducerea militară din Ciad a confirmat acest eveniment printr-un comunicat oficial, subliniind că retrocedarea bazei este în deplină concordanță cu dorințele exprimate de autoritățile țării.
Cum s-a ajuns la retragerea completă a forțelor franceze
Colonelul Guillaume Vernet, purtătorul de cuvânt al Statului Major al armatei franceze, a confirmat și el predarea bazei Kossei către forțele ciadiene. Este important de menționat că Ciadul reprezenta ultimul punct de sprijin al Franței în regiunea Sahel, unde anterior armata franceză desfășurase peste 5.000 de militari ca parte a operațiunii anti-jihadiste Barkhane, încheiată la sfârșitul lui noiembrie 2022.
Peisajul geopolitic s-a schimbat dramatic în ultimii ani, când patru foste colonii franceze – Niger, Mali, Republica Centrafricană și Burkina Faso – și-au îndreptat atenția către Rusia și au cerut Parisului să-și retragă trupele de pe teritoriile lor. Este remarcabil faptul că toate aceste țări aveau o lungă istorie de cooperare militară cu Franța.
De ce a decis și Ciadul să renunțe la prezența militară franceză
Până nu demult, Ciadul era singura țară din Sahel care nu solicitase retragerea trupelor franceze, găzduind aproximativ o mie de militari. Însă, într-o mișcare care a luat prin surprindere mulți observatori, în noiembrie 2023, autoritățile de la N’Djamena au anunțat că doresc să rupă acordurile militare cu Franța.
Procesul de retragere s-a desfășurat rapid în decembrie și ianuarie, începând cu retragerea avioanelor de luptă franceze și continuând cu evacuarea bazelor militare din Faya (nord-est), Abeche (est) și în final a bazei Kossei din N’Djamena. Președintele ciadian Mahamat Idriss Deby Itno, care conduce țara din 2021, a explicat că acordurile de cooperare cu Franța au devenit „complet depășite” în contextul actual al „realităților politice și geostrategice”.
Te invităm să împărtășești acest articol despre schimbările majore din relațiile franco-africane și să ne spui părerea ta despre impactul acestei retrageri asupra stabilității regionale.
Sursa imaginii: AFP
Etichete: retragere militară Franța, Sahel, baze militare, Ciad, cooperare militară, geopolitică Africa