Un functionar public din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Ploiesti a fost retinut de procurorii DNA pentru 24 de ore sub acuzatia de complicitate la trafic de influenta. Alaturi de el, a mai fost retinut un alt inculpat pentru infractiunea de trafic de influenta.
Potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in perioada ianuarie-iunie 2024, inculpatul ar fi pretins prin intermediul functionarului ANAF suma totala de 60.000 de euro de la un om de afaceri, din care ar fi primit initial 5.000 de euro, pentru a-si trafica influenta pe care o avea asupra unor functionari publici din Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti.
Functionarul ANAF, acuzat ca a luat mita pentru a radia firme
Scopul mitei era ca functionarii respectivi sa dispuna, cu incalcarea legii, radierea a doua societati comerciale detinute de omul de afaceri care avea datorii la bugetul de stat. Marti, 4 iunie, inculpatul a primit de la omul de afaceri 20.000 de euro, fiind prins in flagrant de anchetatori.
Miercuri, cei doi inculpati urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Fapte grave de coruptie in institutiile statului
Acest caz scoate la iveala vulnerabilitatile existente in cadrul unor institutii cheie ale statului precum ANAF si Registrul Comertului. Coruptia unor functionari publici poate permite infractorilor sa scape de datorii si de raspundere prin mituire si trafic de influenta.
Este esential ca autoritatile sa ia masuri ferme pentru combaterea coruptiei si pentru intarirea integritatii si transparentei in aceste institutii. Cei care incalca legea si standardele de etica trebuie trasi la raspundere.
Importanta semnalarii faptelor de coruptie
Cetatenii pot juca si ei un rol important in lupta anticoruptie, semnaland orice suspiciuni de fapte ilegale prin intermediul canalelor specializate precum Directia Generala Anticoruptie (DGA) sau Agentia Nationala de Integritate (ANI).
Anchetele si condamnarile in cazurile de coruptie trebuie sa continue pentru a trimite un semnal clar ca nimeni nu este mai presus de lege, indiferent de functie sau pozitie. Doar printr-o abordare ferma si consecventa putem spera la o societate mai integra si un climat economic mai sanatos.
Coruptia submineaza dezvoltarea si prosperitatea unei tari, de aceea combaterea ei trebuie sa fie o prioritate pentru fiecare dintre noi. Distribuie acest articol daca esti de acord ca avem nevoie de toleranta zero fata de coruptie si lasa un comentariu cu gandurile tale pe acest subiect!
Sursa imaginii: Pixabay
Subiecte abordate in articol: DNA ANAF coruptie trafic de influenta
*Informatiile prezentate se bazeaza pe comunicatul oficial al Directiei Nationale Anticoruptie.