22.8 C
București
19 iunie 2024

Școala ONU din Gaza, bombardata de israelieni din cauza unei baze Hamas ascunse in interiorul ei

Citeste si ...

Armata israeliana a anuntat joi dimineata ca a efectuat un atac precis asupra unui complex folosit de gruparea terorista Hamas, aflat in interiorul unei scoli a Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA) din centrul Fasiei Gaza. Potrivit comunicatului armatei, au fost luate masuri de precautie pentru a reduce daunele aduse civililor.

Lovitura tintita a avioanelor israeliene asupra bazei Hamas

„Avioane de lupta ale armatei (…) au efectuat o lovitura ţintita asupra unei baze Hamas aflata in interiorul unei şcoli UNRWA din regiunea Nousseirat”, se arata in declaratia fortelor armate israeliene, citata de Times of Israel. Armata a subliniat ca a luat masuri pentru a minimiza pagubele colaterale asupra civililor din zona.

IDF (Fortele de Aparare ale Israelului) au raportat ca in urma atacului au fost ucisi „mai mulţi terorişti”. Numarul exact al victimelor nu a fost precizat.

Hamas acuza Israelul de „masacru”

Pe de alta parte, biroul de presa al guvernului Hamas a sustinut ca cel putin 27 de persoane si-au pierdut viata in ceea ce ei au numit „masacrul” comis de israelieni. Aceasta cifra nu a putut fi verificata din surse independente.

Conflictul dintre Israel si Hamas, care controleaza Fasia Gaza, a escaladat dramatic in ultimele zile, ducand la numeroase victime in randul civililor palestinieni. Comunitatea internationala a facut apel la ambele parti sa dea dovada de retinere si sa revina la masa negocierilor.

Școala ONU din Gaza, bombardata de israelieni din cauza unei baze Hamas ascunse in interiorul ei
Școala onu din gaza, bombardata de israelieni din cauza unei baze hamas ascunse in interiorul ei

ONU condamna folosirea scolilor ca baze militare

Agentia ONU pentru Refugiati Palestinieni (UNRWA) a condamnat in trecut utilizarea scolilor sale ca ascunzatori sau baze operationale de catre gruparile armate palestiniene. Organizatia a subliniat ca acest lucru pune in pericol vietile elevilor si ale personalului si incalca neutralitatea acestor institutii.

Intr-un raport din 2015, UNRWA isi exprima „cea mai profunda ingrijorare fata de plasarea de rachete in interiorul uneia dintre scolile sale evacuate” de catre „grupari armate palestiniene”, avertizand ca „transforma scolile in tinte militare potentiale si pun in pericol vietile a mii de copii si profesori”.

Citeste si...
Premierul polonez primit amenintari dupa atentatul asupra omologului slovac: "Astazi, slovacii ne-au aratat ce ar trebui facut"

Ramane de vazut cum va evolua acest nou episod al conflictului israelo-palestinian si ce impact va avea asupra eforturilor de pace din regiune. Cert este ca atacurile care implica scoli si copii nevinovati nu fac decat sa adanceasca prapastia dintre cele doua tabere.

Faptul ca o grupare armata precum Hamas utilizeaza cladiri civile, in special institutii de invatamant, ca baze militare, reprezinta o tactica iresponsabila si condamnabila. Indiferent de divergentele politice, scolile trebuie sa ramana spatii sigure si neutre, dedicate educatiei si bunastarii copiilor. Comunitatea internationala, inclusiv ONU, are datoria de a face presiuni asupra tuturor partilor implicate pentru a respecta caracterul inviolabil al acestor institutii si pentru a le feri de ororile razboiului.

Sursa imaginii: Hepta

Subiecte abordate in articol: Israel, Palestina, Hamas, Bombardament, Școli ONU

Sursa datelor: Comunicatul armatei israeliene, Biroul de presa Hamas, Rapoarte ONU

Daca acest subiect ti s-a parut relevant, te invitam sa distribui articolul pe retelele sociale si sa ne lasi un comentariu cu opiniile tale. Perspectiva ta conteaza!

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole

Școala ONU din Gaza, bombardata de israelieni din cauza unei baze Hamas ascunse in interiorul ei