28.5 C
București
9 septembrie 2024

Gorghiu reactioneaza dupa ce instanta din Malta respinge extradarea printului Paul

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, declară că România va utiliza toate mijloacele legale pentru a aduce în țară pe prințul Paul, după ce instanța din Malta a respins extrădarea sa.

Citeste si ...

Alina Gorghiu, Ministrul Justitiei din Romania, a facut declaratii importante in urma respingerii extradarii printului Paul de catre instanta din Malta. Decizia instantei malteze poate fi atacata in termen de trei zile, iar autoritatile romane depun eforturi pentru a evita erori de procedura similare celor din Franta.

Detalii despre respingerea extradarii

Intr-un comunicat oficial, Alina Gorghiu a explicat ca instanta din Malta a respins extradarea lui Paul-Philippe in Romania. Hotararea poate fi atacata in termen de trei zile, iar Curtea de Apel Brasov a solicitat parchetului din Malta sa actioneze prompt pentru a exercita caile de atac necesare. Gorghiu a subliniat ca Romania va utiliza toate mijloacele legale disponibile pentru a aduce in tara toti fugarii.

„Instanta din Malta a respins predarea lui Paul-Philippe in Romania. Hotararea poate fi atacata in termen de trei zile. Instanta de executare, Curtea de Apel Brasov, va face o adresa oficiala catre parchetul din Malta, prin care le va solicita sa exercite la timp calea de atac, sa nu existe erori de procedura, ca in cazul parchetului din Franta. Statul roman se foloseste de toate parghiile legale pentru a aduce toti fugarii in tara”, a declarat Alina Gorghiu.

Gorghiu reactioneaza dupa ce instanta din malta respinge extradarea printului paul

Implicatiile legale si internationale

Ministrul Justitiei a subliniat ca Curtea de Apel Brasov a sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) pentru a raspunde la cateva intrebari preliminare esentiale. Aceasta a cerut clarificari privind conformitatea cu legislatia UE in materia mandatului european de arestare (MEA).

„In jurisprudenta CJUE, doar in circumstante exceptionale, instantele pot refuza punerea in aplicare a unui mandat european de arestare. CEDO a condamnat Belgia dupa ce a refuzat sa execute un astfel de mandat”, a explicat Gorghiu, referindu-se la cazul Castano vs. Belgia.

Principiile recunoasterii reciproce si cooperarii loiale

In virtutea principiului recunoasterii reciproce si al cooperarii loiale, Curtea de Apel Brasov a solicitat CJUE sa se pronunte asupra participarii directe a statului emitent al unui MEA in procedura interna desfasurata in alt stat. Gorghiu a detaliat ca, in cazul in care un fugar roman este gasit intr-un stat strain, statul roman ar trebui sa poata trimite un reprezentant care sa formuleze cereri, sa propuna probe si sa exercite cai de atac.

Citeste si...
Germania anunta un nou ajutor militar masiv de 500 de milioane de euro pentru Ucraina

„Pe scurt, daca un fugar roman este gasit intr-un alt stat si se judeca predarea lui, statul roman sa poata trimite un reprezentant care sa formuleze in mod direct cereri, propuneri de probe, sa exercite cai de atac. Sa exprime punctul de vedere al statului roman. Sa explice in fata instantei din statul strain orice detaliu de procedura interna sau legat de fugarul respectiv”, a adaugat Gorghiu.

Primul termen la CJUE

Primul termen in dosarul de la CJUE este programat pentru sfarsitul lunii iunie. Gorghiu a afirmat ca Romania va argumenta in fata judecatorilor CJUE ca legislatia UE in materia MEA nu este aplicata corespunzator si ca va prezenta toate argumentele posibile in acest sens.

„Din punctul nostru de vedere, legislatia UE in materia MEA nu este aplicata corespunzator si o sa exprimam aceasta opinie si in fata judecatorilor CJUE, alaturi de toate argumentele posibile”, a conchis ministrul.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei, dati LIKE paginii noastre de Facebook si urmariti pe Instagram pentru imagini spectaculoase si povesti din toata lumea!


Sursa imagini: Unsplash
Subiecte abordate in articol: Gorghiu, extradare, printul Paul, Malta

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole