27.1 C
București
9 septembrie 2024

Invazia meduzelor in Marea Neagra: legatura surprinzatoare cu razboiul din Ucraina

Distrugerea barajului de la Kakhovka a eliberat ape poluate în Marea Neagră, favorizând înmulțirea haotică a meduzelor. Descoperă legătura surprinzătoare și soluțiile experților.

Citeste si ...

Apele Marii Negre se confrunta in aceste zile cu o invazie masiva a meduzelor, un fenomen ingrijorator legat de poluarea accentuata, schimbarile climatice si o cauza regionala neasteptata – razboiul din Ucraina. Turistii se tem sa intre in mare, in timp ce oamenii de stiinta trag un semnal de alarma asupra dezechilibrului ecosistemului.

„Sunt atat de multe meduze incat sa cazi in apa este mai grav decat sa te ineci”

Avertismentul vine de la un biolog ucrainean, in timp ce specialistii monitorizeaza cu ingrijorare aceasta „inflorire” neobisnuita a meduzelor, determinata de mai multi factori cumulati. Distrugerea barajului de la Kakhovka in iunie, in urma unui atac rusesc, a eliberat in Marea Neagra cantitati uriase de apa poluata si materii organice provenite din reteaua Niprului.

Potrivit prof. Alexander Ponomarenko de la Universitatea din Dnipro, acest „noroi toxic” a favorizat dezvoltarea algelor microscopice, principala sursa de hrana pentru meduze:

„Dupa distrugerea barajului, suprafete vaste au fost inundate, inclusiv gropi de gunoi si platforme agricole. Toate reziduurile si substantele organice au ajuns in mare, provocand o inflorire a algelor si implicit a meduzelor care se hranesc cu acestea.”

Meduze periculoase si daunatoare pentru turism

Invazia meduzelor in marea neagra: legatura surprinzatoare cu razboiul din ucraina

Cele mai raspandite specii sunt redutabilele Aurelia aurita si Rhizostoma pulmo, a carei intepatura poate fi extrem de dureroasa. Avand putini dusmani naturali, meduzele se inmultesc exploziv in perioadele cu ape calde, bogate in nutrienti.

„Cresterea numarului lor indica o poluare catastrofala si un dezechilibru al ecosistemului marin, agravat si de incalzirea globala”, atrage atentia prof. Valery Lysenko de la Universitatea Melitopol.

Pe plajele din Odesa, imagini cu tone de meduze aruncate pe tarm au facut inconjurul retelelor sociale. Turistii sunt ingrijorati, iar activitatile recreative de pe litoralul ucrainean au de suferit din cauza acestei invazii.

Cauze si solutii pentru invazia meduzelor

Conform oamenilor de stiinta, principalele cauze ale infestarilor cu meduze sunt poluarea apei si schimbarile climatice:

„Daca conditiile de temperatura si hrana sunt prielnice, ele se inmultesc haotic, nefiind controlate de pradatori naturali.”

Citeste si...
The New York Times cere retragerea presedintelui Biden din cursa pentru Casa Alba

Pentru a tine sub control aceasta amenintare, expertii recomanda:

  1. Combaterea poluarii
  2. Restabilirea echilibrului ecosistemelor Marii Negre, afectate dramatic de conflictul militar
  3. Masuri de dezmatare
  4. Protejarea stocurilor de pesti

Aceste actiuni ar putea diminua impactul „invaziei de meduze” care ingrijoreaza intreaga regiune a Marii Negre.

Invazia masiva a meduzelor in Marea Neagra reprezinta un semnal de alarma asupra impactului cumulat al poluarii, schimbarilor climatice si consecintelor colaterale ale razboiului din Ucraina asupra ecosistemului marin. Este nevoie de eforturi conjugate la nivel regional pentru a restabili echilibrul fragil al acestui spatiu vital si a proteja litoralul de efectele negative ale acestui fenomen.

Sursa imagini: Getty Images | Subiecte abordate in articol: meduze, Marea Neagra, razboi Ucraina, poluare, schimbari climatice

Mai multe articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

Ultimele articole