Organizatia de mediu Greenpeace Romania a organizat un protest in fata sediului Ministerului Mediului, cerand demisia ministrului Mircea Fechet pentru aprobarea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep, in ciuda ingrijorarilor exprimate de mii de romani.
Greenpeace sustine ca emiterea acordului de mediu pentru cel mai mare proiect de exploatare a gazelor fosile din UE a fost „o procedura viciata si executata pe repede inainte”, fara a lua in considerare numeroasele probleme si riscuri semnalate.
Potrivit activistilor Greenpeace, proiectul Neptun Deep prezinta numeroase deficiente si pericolele pentru mediul marin:
- Lipsa de transparenta privind substantele toxice ce vor fi deversate in Marea Neagra
- Riscul prezentat de minele marine, nefiind evaluate impactul si masurile de prevenire a exploziilor
- Generarea a peste 200 de milioane de tone de CO2, agravand fenomenul schimbarilor climatice
- Impact devastator asupra biodiversitatii marine, inclusiv asupra delfinilor grav amenintati
- Raportul de mediu incomplet, nerespectand cerintele metodologice
- Deficiente majore ale platformelor OMV Petrom existente, punand in pericol Marea Neagra
- Consultari publice insuficiente si superficiale in Romania si Bulgaria
„Domnule Fechet, demisia! Nu mai reprezentati interesele cetatenilor romani, ci ale marilor poluatori”, a declarat Vlad Catuna, Coordonator Campanii la Greenpeace Romania, subliniind dezacordul a peste 11.000 de romani fata de proiect si cele peste 24.000 semnaturi pe petitia pentru protejarea Marii Negre.
Greenpeace Romania a demarat deja actiuni in instanta impotriva OMV Petrom, Romgaz si altor institutii pentru nereguli in procesul de aprobare si lipsa transparentei privind substantele toxice deversate. In plus, organizatia de mediu insista pentru oprirea definitiva a proiectului Neptun Deep prin petitia lansata.
Aprobarea celui mai mare proiect de exploatare a gazelor fosile din UE, care va fi operational peste 20 de ani, este o decizie iresponsabila si incompatibila cu urgenta combaterii crizei climatice. In conditiile in care Marea Neagra se confrunta deja cu poluare masiva, microplastic, exces de nutrienti, turism agresiv si pescuit ilegal, exploatarea gazelor va avea un impact iremediabil asupra ecosistemelor marine si va alimenta si mai mult schimbarile climatice catastrofale.
Fiecare dintre noi poate face auzita vocea marii si a naturii in aceasta batalie inegala. Semneaza petitia Greenpeace pentru protejarea Marii Negre si distribuie stirea pentru a trage un semnal de alarma! Impreuna putem opri acest proiect daunator si distructiv.
Sursa imaginii: Facebook
Subiecte abordate in articol: Greenpeace, acord mediu Neptun Deep, protejarea Marii Negre, demisie Mircea Fechet
Sursa: Comunicat de presa Greenpeace Romania