Summitul regional al Organizatiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), ce reuneste in acest an in Kazahstan mai multe tari cu relatii tensionate cu Occidentul, va promova o „ordine mondiala multipolara echitabila„, a declarat joi presedintele rus Vladimir Putin, intr-un discurs in deschiderea sedintei plenare. Șeful statului rus considera ca aceasta viziune asupra lumii reprezinta o alternativa la hegemonia americana, pe care o denunta alaturi de omologul sau chinez Xi Jinping.
Potrivit lui Putin, liderii participanti la summit, printre care se numara cei din China, Iran si India, vor sublinia in declaratia lor finala „angajamentul pentru formarea unei ordini mondiale multipolare echitabile, fondate pe rolul central al Organizatiei Natiunilor Unite, pe dreptul international si aspiratia statelor suverane la un parteneriat reciproc benefic”. Dupa declansarea invaziei ruse in Ucraina, liderul de la Kremlin si-a intensificat eforturile diplomatice pentru a atrage de partea sa tari din Asia, Africa, Orientul Mijlociu si America Latina.
Kazahstan: Intalniri bilaterale in marja summitului OCS
Presedintele rus a sosit miercuri la Astana, capitala Kazahstanului, nu doar pentru a participa la summit, ci si pentru o serie de intrevederi bilaterale cu alti lideri de stat, potrivit anuntului facut de Kremlin. Una dintre discutiile importante a avut loc cu omologul turc Recep Tayyip Erdogan.
In cadrul intalnirii, Erdogan i-a transmis lui Putin ca Ankara ar putea contribui la stabilirea unei baze pentru a se pune capat razboiului dintre Ucraina si Rusia, subliniind posibilitatea unei paci echitabile care sa convina ambelor parti. De asemenea, cei doi lideri au abordat si alte subiecte fierbinti precum razboiul din Fasia Gaza si modalitatile de incheiere a conflictului din Siria.
Membri si observatori ai Organizatiei de Cooperare de la Shanghai
Membrii permanenti ai OCS sunt Kazahstan, India, China, Kargazstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan, Uzbekistan si Iran (incepand de anul trecut). Aceste state reprezinta in total jumatate din populatia mondiala. De asemenea, in acest an, Republica Belarus a devenit si ea membra a organizatiei, o decizie anuntata la summit-ul din 2023 organizat virtual de India.
La finalul intalnirii de la Astana, China va prelua presedintia prin rotatie a OCS pentru perioada 2024-2025. Reuniunea la nivel inalt marcheaza astfel o noua etapa in consolidarea legaturilor de securitate dintre Beijing si Moscova, care isi reafirma unitatea in contextul tensiunilor cu Occidentul.
Summitul Organizatiei de Cooperare de la Shanghai ofera Rusiei si Chinei ocazia de a-si reafirma viziunea geopolitica asupra lumii, pledand pentru o ordine multipolara in detrimentul hegemoniei americane. Desi tari cu interese divergente precum India fac parte din acest for, exista totusi premise pentru o cooperare regionala cu un impact global.
Sursa imaginii: Getty Images
Subiecte abordate in articol: Vladimir Putin OCS ordine mondiala multipolara summitul Kazahstan
Pe baza informatiilor furnizate de AFP si Agerpres.